Conform unei adrese trimise de procurorul general Augustin Lazăr la CSM, document prezentat de luju.ro,, începând cu anul 2008, prin ordinul lui Daniel Morar, DNA a acordat un concediu suplimentar de odihnă de 5 zile funcționarilor publici și personalului contractual din cadrul DNA. Apoi, din 2017, Laurei Codruţa Kovesi, a anulat Ordinul lui Morar, iar în loc de 5 zile libere au fost acordate pentru aceste categorii profesionale câte 10 zile lucrătoare de concediu de odihnă suplimentar.

La rândul sau, DIICOT a acordat zile libere, pe lângă cele prevăzute în lege, încă din 2017. Mai exact, prin ordinul 918 din 3 noiembrie 2017, șeful DIICOT Daniel Horordiceanu a acordat funcționarilor publici și personalului contractual din cadrul Direcției câte 3 zile lucrătoare de concediu de odihnă suplimentar. Ulterior, prin ordinul 307 din 3 iulie 2018, Horodniceanu a decis că toți procurorii, personalul de specialitate juridică asimilat magistraților, personalul de specialitate, personalul conex, ofițerilor și agenții de poliție judiciară, funcționarii publici și personalul contractual din cadrul DIICOT, să beneficieze de încă 7 zile de concediu de odihnă suplimentar.

Problema acordării de către șefii DNA și DIICOT a acestor zile de concediu suplimentar, prin indicarea unor articole din Codul muncii sau din unele Hotărâri ale Guvernului, este că personalul Ministerului Public nu avea dreptul la aceste beneficii. Mai ales că șefii acestor instituții nu puteau emite astfel de Ordine, acesta fiind atributul CSM.

Procurorul general informează CSM, printr-o adresă trimisă pe 17 iulie 2018, că a cerut celor două structuri de parchet să revoce ordinele prin care se acordau concedii suplimentare în baza unor prevederi din Codul muncii, care au fost însă interpretate „rupt, separat, izolat de celelalte acte normative”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.