Mafia lemnului s-a extins rapid, asemenea unui cancer, în toate colțurile Clujului. Cei care odinioară își găseau refugiul în natura sălbatică, dornici să descopere frumusețile ascunse ale regiunii, ajung acum să se întrebe despre grămezile de lemn ce zac abandonate pe marginea drumurilor. Este evident că ceea ce se întâmplă depășește cu mult limitele legale, iar istoria acestui fenomen începe, pas cu pas, să se repete. Groaza începe să-și pună amprenta asupra tuturor, căci drumeții au tot felul de povești înfricoșătoare despre oameni care au dispărut fără urmă, doar pentru că au fost martori ai camioanelor neînmatriculate încărcate cu lemn.

Tot mai multe cazuri de exploatare de lemn apar în presă. Chiar săptămâna trecută, doi bărbați din Bihor furau lemne din zona Săcuiru și le transportau cu documente false, motiv pentru care au fost reținuți de polițiștii din Huedin. 

Nu foarte departe, lucrurile sunt trase la indigo. Sursa noastră este un drumeț înrăit care frecventează traseul CJ, Huedin, Sancraiu, Calata, Buteni, Rachitele, Doda  Pilii, Ic Ponor ( canton silvic cu masina), iar apoi Ic Ponor -Padis pe jos cam 10km, trecând granița cu Bihor. Având în vederea că această plimbare a devenit o obișnuință, a sesizat de multe ori grămezile de lemne care zac nestingherite pe drum, însă ultima plimbare a ridicat semne de întrebare. 

 Pe traseul respectiv, se află pancarte care atestă faptul că lemnul exploatat din zona respectivă se face de către Ocolul Silvic Beliș, însă acest lucru ar trebui să se întâmple numai cu lemnul compromis. Ceea ce se presupune că ar exista și în zona respectivă, un dăunător care face ravagii, astfel încât exploatarea lemnului afectat ar fi permisă.

Dar ce se întâmplă  foamea pentru lemn face ca oamenii să fie mai dăunători decât termitele?

Conform trecătorilor, nu se taie doar lemnul compromis. Am devenit flămânzi pentru lemn, sau care este motivul tăierii abuzive, având în vedere că această masură ar trebui aplicată exclusiv copacilor afectați? 

Într-adevăr, s-a tăiat și lemn mâncat de termite. Însă conform iginerilor, acesta este afectat deja de 3-4 ani de zile, deci defrișările se fac tardiv. Pentru ce are Ocolul Silvic Beliș autorizație de defrișare, dacă pare mai degrabă să taie după cum bate vântul? Se taie lemn abuziv și fără noimă, printre care se află mulți copaci sănătoși.

Este ciudat faptul că de atâțika ani de zile, porțiunea care leagă județul Cluj de Bihor a rămas neasfaltată, dar mai bine pentru cei care defrișează, căci nu mulți sunt drumeții care se încumetă să parcurgă acest traseu. Cu cât mai puțini trecători, cu atât mai mare defrișarea!

Citește și: Garda Forestieră Cluj nu a reinvestit niciun leu din prejudiciile recuperate în ultimii trei ani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.