Justiţia din Belgia refuză să pună în aplicare un mandat european de arestare emis de autoritățile de la București pe numele unui cetățean român condamnat pentru furt. Camera pentru punere sub acuzare de la Bruxelles a refuzat extrădarea românului, pe motiv că ar fi încarcerat în condiții inumane în România, relatează agenția Belga, preluată de site-ul 7sur7.be.

Individul, în vârstă de 31 de ani, a fost condamnat în 2010 în România la trei ani închisoare pentru furt. Autoritățile române au emis un mandat european de arestare împotriva condamnatului. O primă instanță din Bruxelles a decis ca acest mandat să fie pus în executare, dar avocatul inculpatului a făcut apel și a venit cu argumentul că în România condițiile de detenție sunt inumane.

În aceste circumstanțe, instanța de apel a cerut autorităților române informații suplimentare despre condițiile de detenție. După ce a primit datele cerute, a constatat că bărbatul ar fi urmat să fie închis într-o celulă de două persoane, cu o suprafață de trei metri pătrați. Instanța a decis că nu poate accepta extrădarea românului, pe motiv că există „riscul evident al unui tratament inuman și degradant”.

„Lipsa spațiului personal constituie, într-adevăr, o dovadă suficientă pentru a constata încălcarea articolului 3 din Convenția Europeană pentru Drepturile Omului. Instanța este de părere că autoritățile române nu oferă suficiente elemente care să poată compensa acest spațiu redus. Prin urmare, instanța a aplicat articolul 4 al legii cu privire la mandatele europene de arestare, articol ce prevede că punerea în executare a unui asemenea mandat poate fi refuzată dacă există motive întemeiate pentru a crede că drepturile fundamentale ale unui individ vor fi încălcate”, a explicat curtea de apel, scrie digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here