Membrii ai Comitetul de Iniţiativă Bolyai a vandalizat ieri dimineaţă, plăcuţa ce redă un citat din Nicolae Iorga si care este asezata langa statuia lui Matei Corvin de la Cluj Napoca, transmite Romanian Global News.
Comitetul de Iniţiativă Bolyai este un grup de cadre didactice maghiare de la Universitatea Babeş-Bolyai care a cerut ,în 2006, segregarea etnica a Universitatii Babes Bolyai.
Romanian Global News sesizeaza pe aceasta cale Politia si Parchetul in vederea cercetarii cazului si constatarii unor eventuale incalcari ale legii
Reamitim ca mai multi academicieni sim oameni de cultura au cerut reinstalarea placutei cu inscriptia lui Nicolae Iorga, dupa ce la presiunea lui Kelemen Hunor si a guvernului maghiar, aceasta placuta a fost scoasa dupa renovarea monumentului lui Matei Corvin.
Iata ce scriau academicienii la acea data:
"Semnatarii prezentului memoriu, asumandu-ne intreaga istorie a municipiului Cluj Napoca, inclusiv responsabilitatea fata de destinul sau cultural si stiintific, al promovarii valorilor europene de toleranta, umanism, grad inalt de civilizatie, adevar, demnitate si dreptate (inclusiv pe durata lor istorica), am constatat cu surprindere ca la terminarea lucrarilor de restaurare a grupului statuar Matei Corvinul, nu s-a repus pe soclu textul marelui istoric Nicolae Iorga din 1932. Cu atat mai mult, cu cat acest text a facut parte din chiar istoria monumentului si a mentalului colectiv al Clujului", se arata in memoriul adresat Primariei si Consiliului local Cluj Napoca.
In memoriu se arata ca aplicarea pe soclu a textului a fost urmarea protestului intelectualităţii române clujene interbelice faţă de mesajul din 1902, în care steagul Moldovei a fost înclinat la picioarele statuii regelui Matei Corvin. Restituirea adevărului ar fi un gest de minimă reparaţie morală faţă de promovarea, în timp, a unui neadevăr istoric, transmis la nivel simbolic de grupul statuar recent restaurat în forma iniţială din 1902, inaugurat în aprilie 2011, în absenţa textului din 1932, fără acordul majorităţii clujenilor", se arată în memoriul academicienilor.
"Solicităm Primăriei şi Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca să întreprindă toate demersurile necesare, în limita atribuţiunilor legale şi cu responsabilitate faţă de memoria înaintaşilor, pentru reamplasarea pe soclul monumentului a textului marelui Nicolae Iorga. (…) Solicitarea noastră nu se vrea decât o punte de legătură, respect şi reciprocă preţuire între două culturi şi popoare, reprezentate atât de bine de marea personalitate a regelui Matei Corvin.
Memoriul adresat Primariei din Cluj Napoca este semnat de şapte academicieni clujeni – Camil Mureşan, Horia Colan, Ioan Aurel Pop, Dumitru Protase, Nicolae Edroiu, Marius Porumb, Emil Burzo, de profesorii universitari Liviu Pop, Ioan Bolovan, Gheorghe Lazarovici, Teodor Vidan, Ironim Martian şi Teodor Buhăţiel, dar şi de istoricii Gelu Neamţu, Nicolae Sabău şi Ioan Chindriş, pictorul Teodor Botiş, medicul Traian Neamţu şi scriitorii Constantin Zărnescu, Doina Cetea, Viorel Cacoveanu şi Mariana Bojan, respectiv inginerul Liviu Hordoan. Din Iaşi au semnat directorul Institutului de Istorie "A.D. Xenopol", Gheorghe Cliveti, şi universitarii Dumitru Ivănescu, Silviu Văcaru, Andi Mihalache şi Mihai Mîrza, si altii