Doi membri ai grupării „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) au fost condamnaţi la câte cinci ani de închisoare în dosarul în care au fost acuzaţi că voiau să detoneze un dispozitiv exploziv. Decizia Instanţei Supreme este definitivă, potrivit cotidianul.ro.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a schimbat încadrarea juridică în cazul lui Szocs Zoltan şi a lui Beke Istvan din atentat contra unei colectivităţi în forma tentativei în infracţiunea de acte de terorism şi i-a condamnat pe cei doi la câte cinci ani de închisoare.

Cei doi au fost acuzaţi că au planificat un atentat de 1 decembrie 2015, la Târgu Secuiesc.

„Începând cu anul 2014, pe teritoriul României a fost semnalată preocuparea unor cetăţeni străini şi cu dublă cetăţenie pentru alimentarea interesului membrilor extensiei în România a structurii naţionalist-extremiste ungare ”Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM pentru dezvoltarea propriilor abilităţi fizice, în vederea iniţierii de acţiuni violente care să conducă la materializarea obiectivelor autonomiste şi revizioniste promovate prin mesaj public de membrii respectivei organizaţii iredentiste (refacerea ”Ungariei Mari”)”, susţineau procurorii DIICOT.

Astfel, la data de 10 octombrie 2015, în cadrul unei şedinţe la care au participat membrii organizaţiilor locale ale extensiilor în România ale HVIM Ungaria, „Szocs Zoltan, preşedinte al HVIM Transilvania, i-a trasat inculpatului Beke Istvan, preşedinte al organizaţiei Târgu Secuiesc a HVIM Transilvania, sarcina de a confecţiona un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, pe raza judeţului Covasna, în data de 1 Decembrie 2015, în timpul manifestaţiilor prilejuite de sărbătorirea de către etnicii români a Zilei Naţionale a României”, precizau procurorii.

Szocs Zoltan l-ar fi determinat pe Beke Istvan „să-şi asume în faţa şefului ierarhic pe linie de organizaţie HVIM executarea acţiunii ordonate în realizarea căreia ulterior acesta a efectuat demersuri de procurare a mijloacelor şi instrumentelor necesare confecţionării unui astfel de dispozitiv”, completează DIICOT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here