Primarul Emil Boc vrea să introducă un nou sistem care va aduce facilități fiscale pentru clujenii care colectează selectiv deșeurile. Este vorba de o reducerea a taxei pe proprietate, după modelul folosit în orașul Vancouver din Canada.
Colectarea selectivă a deșeurilor, spune primarul Emil Boc, este o chestiune care devine vitală în contextul schimbărilor climatice.
Emil Boc vrea să introducă noi FACILITĂȚI pentru clujenii care colectează SELECTIV deșeurile. Ce este modelul Vancouver
Selectarea selectivă a deșeurilor este un proces care nu se va întâmpla peste noapte, spune primarul Emil Boc. Acesta se arată, însă, mulțumit de faptul că tot mai mulți locuitori din Cluj-Napoca aruncă pet-urile și dozele de aluminiu la aparatele speciale montate în oraș, gest pentru care primesc vouchere pentru transportul în comun.
„Încă este nevoie să acordăm și stimulete pentru ca oamenii să facă acestă colectre. Până cum, la cele 3 aparate din oraș au fost colecate 5,7 milioane de doze de plastic și aluminiu. Asta înseamnă 385.000 bilete de transport în comun”, a spus Emil Boc la postul de radio Ziua Live.
Edilul spune că vrea să meargă și mai departe și intenționează să introducă la Cluj-Napoca modelul folosit în Vancouver.
„Acolo se oferă o reducere pe taxa de proprietate dacă colectezi selectiv. Vreau să implemetez acest model și la Cluj. Va fi o reducere de 5% din taxa pe proprietate, dar trebuie să reciclezi 75% din deșeurile pe care le ai.
Cu reducerea de 10% oferită celor care plătesc impozitul până finalul lunii mai, clujenii vor putea avea o reducere de 15%”, a spus Emil Boc, care a precizat că această facilitate ar putea fi introdusă din anul 2025.
Cum va funcționa? Firma de salubritate va cântări deșeurile, iar clujenii vor putea merge apoi la Primărie unde vor primi reducerea de 5%.
Asta înseamnă, însă, că și firma de salubritate va trebui să colecteze deșeurile selectiv și nu la grămadă. Emil Boc spune că vor fi amenzi foarte mari și se va merge până la rezilierea contractului dacă firma de salubritate nu va colecta selectiv deșeurile.
Boc: E mai mult plastic în ocean decât stele în Calea Lactee
Emil Boc spune că selectarea colectivă este o chestiune care ține de fiecare dintre noi și că a devenit extrem de importantă, la fel ca reabilitarea termică a clădirilor și un transport verde, având în vedere că temperaturile de peste 40 de grade devin obișnuite în timpul verii.
„Acum, un milion de sticle de palstic sunt achiziționate în fiecare minut pe planetă și peste 5 trilioane de pungi de plastic sunt folosite în fiecare an. Plasticul nu se descompune, ajunge în oceane, în apa pe care o bem. Există mai mult plastic în ocean decât stele în Calea Lactee”, a mai spus Emil Boc, scrie Cluj24.ro.