Faliment cu dedicatie in uniforme
Dupa ce a trecut razant pe langa faliment, SC Comicex, firma prin care Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) isi face achizitii, nu o duce bine. Cifra de afaceri este tot mai mica, chiar daca anul trecut Armata Romana era in cautare de contracte pentru achizitia de armament de parca s-ar fi asteptat izbucnirea vreunui razboi. Cu toate acestea, cei care conduc Comicex par sa prospere. Daca unul dintre fostii sefi ai acestei firme a iesit din Consiliul de Administratie al societatii cu o avere de peste 1 milion de euro, printre actualii membri ai CA din firma MAI-ului se numara o serie de persoane controversate.

SC Comicex a fost infiintata in baza H.G. nr.898 din 29.07.2003, in coordonarea Ministerului Internelor si Reformei Administrative, prin desprinderea din cadrul Regiei Autonome "Rami-Dacia" a Companiei de Export-Import "Comicex". Societatea este persoana juridica romana, cu capital integral de stat, care se organizeaza ca societate comerciala pe actiuni si desfasoara activitati de interes national cu specific deosebit pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala. Are ca obiect principal de activitate importul sistemelor, produselor, echipamentelor, instalatiilor, pieselor de schimb, laboratoarelor, programelor, tehnicii si tehnologiilor, asistentei tehnice si serviciilor, in domeniile apararii, ordinii publice si sigurantei nationale, care sa ii asigure sustinerea si dezvoltarea activitatii de baza, in conditiile obtinerii de profit, conform actului constitutiv.  
Cu o asa enumerare pompoasa de caracteristici s-ar putea spune ca societatea MAI-ului o duce pe roze. Departe de adevar pentru ca dupa ce era sa dea faliment, la cererea statului roman, prin AVAS, firma incepe iar sa schiopateze daca ne uitam la cifra de afaceri. Cu toate acestea, “ingroparea” Comicex pare fortata din interior.
In urma cu doi ani, Comicex era aproape sa dea faliment din cauza unui litigiu comercial cu  SC ICE FELIX – Fabrica de Calculatoare Electronice SA. Lichidarea Comicex SA, pentru ca firma MAI a intrat in lichidare, dar ulterior si-a revenit, a pornit de la o datorie de 8,4 milioane de suma de bani care provine dintr-un contract cu ICE FELIX SA.
Partea interesanta a acestei insolvente provine din faptul ca si ICE Felix, chiar daca acum este detinuta de un off-shore, a fost controlata de cadre militare. Din conducerea si actionariatul ICE Felix au facut parte Nicolae Irimie (fost loctiitor al comandantului Departamentului pentru Armament din MApN, intre 1997 si 1998) si Dumitru Aelenei (ofiter).
In contractul respectiv erau prevazute mai multe tipuri de achizitii, printre care sistemul de echipamente, programul de baza si aplicatia care sa asigure functionarea sistemului de evidenta a populatiei. In 2000, ICE FELIX  a considerat ca si-a indeplinit sarcinile contractuale si a facturat serviciile efectuate, dar cei de la Comicex nu au platit o parte din suma, sustinand ca serviciile nu au fost conform contractului. Astfel, in 6 ani s-a ajuns astfel la o datorie de peste 800.000 de lei. cu toate acestea, suma a ajuns “astronomica” deoarece s-au calculat penalitati. 761.182 de lei, in vreme ce penalitatile au fost calculate la 6.466.369 de lei. Dobanda perioadei 2000-iulie 2008 a fost de 1.178.768 de lei, iar valoarea penalitatilor a fost calculata la 6.466.369 de lei. La momentul respectiv, actionarul majoritar al ICE Felix era AVAS-ul.
 „Pentru recuperarea creantei detinute asupra Comicex SA, ICE FELIX a solicitat si obtinut in instanta deschiderea procedurii generale prevazute de Legea 85/ 2006 privind procedura insolventei. In conformitate cu legea, ICE FELIX s-a inscris la masa credala, urmand sa recupereze creanta in cadrul procedurii insolventei. Masurile ce vor fi luate pentru recuperarea creantei sunt de competenta administratorului judiciar numit de instanta, respectiv Consulta 99 SPRL. Domnul Marian Costache, in calitate de presedinte al CA ICE FELIX, a declarat ca sumele datorate de Comicex SA au rezultat din executarea unui contract ale carui clauze sunt confidentiale, in conformitate cu prevederile art. 12 din Legea 544/2001, fiind vorba de un contract comercial. Creanta urmeaza sa fie recuperata pe baza deciziei judecatorului sindic de deschidere a procedurii insolventei“, arata reprezentantii AVAS. Astfel, in februarie 2008 s-a deschis procedura de insolventa pentru Comicex, procedura care s-a inchis anul trecut, tot in februarie.

Baietii veseli din Comicex

Un alt aspect interesant la societatea de achizitii a MAI-ului il reprezinta cei care conduc firma. Spre exemplu, Cornelia Nagy, care face parte din Consiliul de Administratie al Comicex, la inceputul lui 2006 facea parte din Consiliul de Administratie al Loteriei Romane, iar dupa cateva luni a primit un post la Imprimeria Nationala. Se numara printre apropiatii lui Ovidiu Silaghi, fost ministrul pentru IMM-uri,  si este sotia lui Ferdinand Nagy, fiul unuia dintre fostii prim secretari ai judetului Covasna. Cornelia Nagy  a condus Vama Petea si acum este reprezentantul Ministerului de Finante in SC Comicex. Conform unor informatii, sotii Nagy ar fi implicati intr-o serie de afaceri transfrontaliere care s-ar putea transforma intr-un rechizitoriu. Pentru ca a fost suspectat de o serie de afaceri dubioase, anul trecut, Emil Boc l-a eliberat pe Ferdinand Nagy din functia de subsecretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe – comisar general pentru expozitii mondiale. Un senator satmarean, Marian Valer, l-a criticat dur pe Ferdinand Nagy acuzandu-l ca in loc sa promoveze cultura romana, el s-a ocupat de promovarea culturii maghiare.
“Nagy Ferdinand este fiul unui fost inalt nomenclaturist comunist si a fost un profitor al regimului comunist. Tatal lui Nagy Ferdinand a fost prim-secretar PCR al judetului Covasna in anii ’70 si secretar de stat in Ministerul Agriculturii in anii ’80. Nagy Ferdinand a fost unul din ultimii profitori ai regimului ceausist, primind in cursul anului 1989, dupa absolvirea facultatii, o casa cu 5 camere si dependinte in municipiul Satu Mare, desi aveau prioritate mii de solicitanti, in conditiile in care nu era casatorit, nu avea copii si avea posibilitatea sa locuiasca cu parintii. In anul 2006, susnumitul a fost eliberat din functia de secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe, in care a fost numit in timpul guvernarii Adrian Nastase, pentru activitate necorespunzatoare. In perioada respectiva, Nagy Ferdinand a fost acuzat in presa centrala ca, in calitate de responsabil pentru pavilionul Romaniei la expozitia universala de la Tokyo (Japonia), a promovat cultura si produsele culinare maghiare in detrimentul celor romanesti. a fost acuzat ca dupa Revolutie s-a ocupat cu contrabanda cu masini aduse din Occident si de benzina dusa in Ungaria, profitand de faptul ca sotia sa Nagy Cornelia a fost angajata si sefa a Vamii Petea din judetul Satu Mare (situata la frontiera cu Ungaria). In acest scop, familia Nagy si-a construit o statie de benzina langa Vama Petea. La eliberarea din functie a sotiei sale, au fost gasite documente care atestau ca numitul Nagy Ferdinand a importat prin Vama Petea peste 100 de autoturisme fara taxe vamale.”, arata senatorul satmarean intr-o interpelare adresata Ministrului de Externe, Teodor Baconschi.

Inarmare pana-n dinti pe hartie

In situatia in care, anul trecut SC Comicex a avut o cifra de afaceri de 752.150 de lei, Armata Romana vrea sa faca achizitii de armament extrem de serioase. Chiar daca urmatoarea enumerare de armament poate parea impresionanta, trebuie mentionat ca efectivele nu au fost cumparate ci doar s-au facut promisiuni de achizitii pentru:
transportoare blindate pentru trupe, cu kit de protectie balistica (31 buc.), arme de asalt de calibrul 5,56 de mm (4539 buc.), aruncatoare de 40 de mm (207 buc.), pistoale semiautomate 9×19 mm Glock-17 cu teava pentru amortizor (160 buc.) Glock, lansatoare de grenade antitanc cu intrebuintare unica (25 buc.), 150.000 de cartuse de calibrul 12,7×99, 234.000 de cartuse de 7,62×51 mm, 730.000 de cartuse de 7,62 mm, 20.000 de cartuse de 9×19 mm, 323.000 de cartuse 5,56×45 mm, 42.200 de cartuse subsonice 9×19 mm, 302.790 de focoase pentru grenade de mana, ofensive si defensive, dispozitive, servicii si sisteme.

Ce bine e in Comicex

In urma cu un structura Consiliului de Administratie din cadrul Comicex s-a schimbat. Unul dintre cei care au fost revocati din functie este Mihai Negrea, fostul sef al Directiei Generale pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei. In momentul de fata, seful acestei directii este tot un membru al Comicex, Marinel Burbea.
La nivelul anului 2009, Negrea detinea, potrivit declaratiei, o avere care depasea un milion de euro. Un teren intravilan, achizitionat in 1994, in judetul Prahova, in suprafata de 804 mp evaluata la 400.000 de euro, un alt teren in Popesti Leordeni, luat in 2004, in suprafata de 450 mp, care poate valora 320.000 de euro, un apartament in sectorul 4, cumparat in 1991, in suprafata de 61 mp, ce valoreaza 70.000 de euro, si o casa, in suprafata de 244 mp, in Popesti Leordeni, a carei valoare poate fi de 150.000 de euro. Mihai Negrea detinea un autoturism Toyota, fabricatie 2007, care poate valora 15.000 de euro, si are deschis, la Banc Post, un cont in valoare de 35.000 RON. El are datorii la ABN Ambro, scadente in 2013, de 22.000 de euro. A incasat ca salariat al MAI si ca membru in CA al Comicex 145.077 RON, respectiv 11.496 RON, iar sotia sa, cadrul MApN, a realizat venituri salariale de 83.020 RON.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.