Faliment cu dedicatie pentru RADP Cluj?

RADP Cluj administreaza cimitirele din oras, toaletele si spatiile verizi publice. Regia se mai ocupa de ridicarea masinilor parcate neregulamentar, intretinerea strazilor sau activitatea de ecarisaj. Conform portofoliului, prin RADP-ul municipalitatea are contracte cu Bechtel, Electromontaj, Grup 4 Instalatii, Regia de Termoficare, E-On, Romtelecom, etc. Astfel regia apare ca un interpus in traseul banilor care pornesc de la bugetul local spre firmele prestatoare de servicii. Procesul prin care RADP Cluj poate intra in faliment poate fi si o modalitate prin care toate serviciile prestate pe bani putini de regia clujeana sa devina servicii pe bani frumosi prestate de o serie de firme direct interesate.

Daca, in urma procesului cu firma GPI Turism, regia clujeana ar pierde, toate activitatile de intretinere a orasului ar fi blocate. In aceasta situatie, pentru ca municipalitatii clujene, ca oricarei alte primarii, ii este interzis sa deruleze o activitate de productie, cine va prelua toate aceste activitati. In mod normal, Primaria Cluj Napoca ar trebui sa organizeze licitatii pentru fiecare domeniu de activitate pentru a atribui firmelor private aceste servicii. Contractele vor fi cu mult mai scumpe decat cele pe care municipalitatea le deruleaza cu RADP Cluj pentru, spre exemplu, activitatea de ecarisaj. Astfel, prin falimentul regiei clujene este posibil sa apara o serie de contracte cu dedicatie la care multi viseaza.
“Din cate stiu, Regia domeniului public este cu capital de stat dar este autonoma fata de municipalitate. Daca o astfel de institutie ar falimenta se pune problema cine preia activitatile care, in mod normal, se fac pe bani putini. Teoretic, este simplu: pentru ca primariile nu pot avea activitati de productie, se fac licitatii pentru activitatile necesare. Doar ca schema se schimba pentru ca o societate comerciala este atrasa de un posibil profit, nu de ajutarea comunitatii”, spune Dan Miraslau.
Seful RADP Cluj, Ioan Morocazan, spune ca nu stie daca cineva intentioneaza sau nu falimentul regiei si ca i se pare absurd ca instantele sa accepte un calcul din care reiese ca de pe urma unui patinoar artificial ar putea iesi un profit de aproape 3 milioane de lei.
“Realitatea este ca nu suntem pasibili de plata acestei sume. Pur si simplu nu putem. Daca se ajunge la o executare silita sper sa ne ajute primaria si consiliul local. Inchipuiti-va ca daca regia da faliment, ar fi o problema cu toaletele publice din oras, cu activitatea de ecarisaj, cu administrarea cimitirelor, etc, pentru ca noi avem foarte multe domenii de activitate, si nu vad eu o societate care sa accepte conditiile in care lucreaza regia. Ce societate ar accepta sa faca aceste servicii si sa fie platita de primarie cu bani care sa ajunga doar pentru plata salariilor angajatilor?!La noi lucreaza 250 de oameni care nu si-au primit salariile de doua luni pentru ca orice sume de bani intra in conturile RADP-ului ele sunt executate si ajung la GPI Turism. Avem oameni care nu isi pot intretine familiile, nu isi pot plati ratele la banci din cauza acestui proces”, sustine Morocazan.
Primarul Sorin Apostu nu a raspuns apelurilor reporterilor Gazetei de Cluj pentru a spune daca municipalitatea va ajuta sau nu RADP-ul sa nu ajunga la faliment.

RADP nu mai vrea justitie clujeana

Liderul gruparii sindicale din cadrul regiei clujene, Olimpiu Tescar, spune ca angajatii trec printr-o perioada extrem de grea din cauza acestui proces.
“Daca lucrurile ies foarte rau in urmatoarele zile o sa avem mari probleme. Deja oamenii de doua luni nu si-au luat salariile si daca acea suma de bani va fi executata silit oamenii vor fi disponibilizati. conform contractului colectiv de munca, angajatii RADP Cluj au dreptul la salarii compensatorii, dar speram din tot sufletul sa nu se ajunga la asa ceva. Daca se falimenteaza o regie autonoma cu capital de stat ar trebui sa ne ajute cei de la primarie sau consiliul local sa rezolve problema. Din cate stiu eu, daca RADP-ul va falimenta activitatea regiei va trebui preluata de cineva, si dupa cum stiu ca o primarie nu poate avea activitate de productie, cred ca activitatile regie ar fi preluate de diferite societati comerciale. Sper insa sa nu se ajunga la asa ceva. Nu cred sa existe interese obscure in acest sens, mai curand cred ca interesele de acest fel ar putea exista i cadrul unei justitii care nu isi face datoria”, a declarat liderul Sindicatului „Demnitatea” din RADP Cluj-Napoca, Olimpiu Tescar.
Dupa ce Regia Autonoma a domeniului Public a pierdut in instantele clujene toate procesele in care contesta decizia de a plati catre GPI Turism despagubiri, reprezentantii RADP-ului au apelat la magistratii Inaltei curti de Casatie si Justitie (ICCJ) pentru a cere stramutarea procesului de la instantele clujene. De altfel, procesul dintre RADP si GPI Turism a mai ajuns o data la instanta suprema, iar in acel proces magistratii au dat castig de cauza firmei private.

Scandal la mantinela

Chiar daca este un proces comercial, in jurul acestei dispute au aparut si acuzatii penale. Juristii RADP Cluj au facut o plangere catre Camera Executorilor Judecatoresti Cluj in care ii acuza pe executorii Marius Stolnean si Kovacs Levente ca nu au respectat legea atunci cant au executat conturile RADP Cluj pentru a plati o parte din suma pe care GPI Turism o are de primit.
Pe de o parte, Kovacs Levente este acuzat ca ar fi scos din contul RADP Cluj 600.000 de lei, bani pe care i-a virat in contul GPI Turism, fara sa fi facut vreo notificare in acest sens. In replica, executorul spune ca a procedat perfect legal si ca va explica modul in care a aplicat textele de lege in fata comisiei executorilor judecatoresti.
Executorul clujean, Marius Stolnean este acuzat de reprezentantii RADP Cluj ca ar fi virat in contul firmei din Zalau mai multi bani decat ar fi trebuit. Este vorba de plata a 400.000 de lei in perioada in care era un proces de contestare a executarii. Insa Stolnean a explicat ca plata respectiva a putut fi facuta in mod perfect legal pentru ca suspendare executarii a fost ridicata printr-un proces care s-a judecat la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), proces castigat, de asemenea de SC GPI Turism. cand procesul se judeca la Inalta Curte de Casatie si Justitie, conducerea RADP Cluj a facut cate o plangere penala pe numele celor doi experti contabili care au apreciat in dosarul de judecata valoarea sumelor de bani pe care GPI Turism ar trebui sa le primeasca de la RADP Cluj. Cei de la RADP au considerat ca suma este mult prea mare si a depus plangeri penale pe numele lui Petre Fuia si Ion Baciu, cei care au semnat raportul de expertiza prin care s-a stabilit ca RADP trebuie sa plateasca aproape trei milioane de lei catre SC GPI. Inainte de aceasta plangere si reprezentantii GPI Turism au facut plangeri penale pe numele lui Marius Cataniciu, care ocupa functia de sef al RADP Cluj Napoca in perioada incheierii si desfacerii contractului respectiv, dar Cataniciu a primit neinceperea urmaririi penale in  in motivarea procurorului specificandu-se ca Marius Cataniciu si membrii Consiliul de Administratie au actionat in interesul RADP Cluj. In 2008, pe numele lui Cataniciu a mai fost facuta o plangere la politie, de aceasta data autorul plangerii fiind Ion Pantelimon, fost director al RADP Cluj.  

RADP Cluj in cifre
Indicatorii financiare ai Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj pe anul trecut sunt urmatorii
Cifra de afaceri-24 563 838 de lei
Profit-172 999 de lei
Datorii-7 876 546 de lei
Active Imobilizate (bunuri care au o durata de utilizare mai mare de un an)-90 134 414 de lei
Capitaluri proprii (dreptul actionarilor asupra activelor RADP)-19 365 575 de lei

Afacerea “Patinoarul”

Disputa intre RADP Cluj si GPI Turism a inceput in urma cu sase ani cand RADP Cluj si SC GPI Turism, au semnat un contract pentru amenajarea  unui patinoar langa Facultatea de Stiinte economice. Firma era obligata sa ofere lunar, pe perioada sezonului rece, catre RADP 20 % din profit, dar nu mai putin de 2000 de lei. Totusi, in anul 2006, cand reprezentantii GPI au incercat sa desfasoare lucrarile de intretinere a instalatiilor in vederea pornirii patinoarului, s-au trezit ca nu mai pot intra in incinta pentru ca reprezentantii RADP Cluj de la acea data au reziliat contractul.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.