Una din cele mai mari tepe imobiliare din Cluj este pe cale sa se produca. Miza- peste 500 milioane euro. Mircea Chertes, vicepresedinte la Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si important lider PNL Cluj este personajul principal din cadrul acestei mega afaceri. El nu va reusi sa puna mâna pe respectivul teren fara ajutorul premierului Tariceanu. Destinatia finala a terenurilor respective ar urma sa fie…un cunoscut grup de afaceri din Cluj, apropiat de PNL.

Dupa mai multi ani în care municipiul Cluj-Napoca a explodat din punct de vedere imobiliar, piata de profil din municipiul resedinta de judet se pare ca a intrat într-un regres. Se pare ca aceast declin al pietei imobiliare clujene vine pe fondul unor declaratii ale unor oameni potenti din punct de vedere financiar care doresc sa preia monopolul peste piata de profil din toata tara. Chiar daca în momentul de fata în Cluj-Napoca santierele s-au împutinat, constructorii gândindu-se de doua ori înainte de a se apuca de construit, exista înca oameni care considera ca un proiect imobiliar le poate aduce venituri substantiale. Acest lucru se poate întâmpla mai ales daca ai în spate un premier. Din informatiile pe care le detinem, de mai bine de trei ani, Mircea Chertes, fostul consilier al premierului Calin Popescu Tariceanu, la fiecare sedinta de Guvern propune legea privind refacerea statiunilor de cercetari pomicole. Motivul principal pentru care acesta doreste cu atâta ardoare adoptarea legii cu pricina este unul cât se poate de ilegal. Din informatiile pe care e detinem, fostul consilier al premierului Tariceanu doreste sa puna mâna pe cele 367 de hectare ale statiunii Polacsay, unde un cunoscut grup de interese, apropiat de liderii PNL Cluj au în plan sa construiasca un cartier rezidential.

500 de milioane pentru Chertes

 

Terenurile din statiunea pomicola Polacsay au facut obiectul mai multor scandaluri de-a lungul timpului. Astfel, în perioada comunista, terenurile cu pricina au fost trecute în patrimonial statului, fiind înfiintata statiunea de cercetari pomicole Palocsay. Dupa 1990 cei care au detinut, înainte de 1955 respectivele terenuri sau urmasii acestora au cerut în instanta retrocedarea parcelelor confiscate de catre regimul comunist. Dupa mai bine de 17 ani, lucrurile încep sa se rezolve pentru felecani, comisia locala si cea judeteana de fond funciar acordând primele titluri de proprietate. Batalia pentru respectivele terenuri este cu atât mai mare cu cât valoarea unui metru patrat de teren în acea zona variaza între 100 si 200 de euro. Totusi, punerea în posesie a clujenilor care revendica respctivele terenuri este pusa în pericol din cauza unui proiect de hotarâre de Guvern prin care se cere refacerea statiunilor de cercetari pomicole. Totusi, respectivul proiect de hotarâre ar trebui sa nu cuprinda si statiunea de cercetari pomicoloe Palocsay, situatia de acolo fiind de asa natura încât constituie o exceptie de la respectivul act normativ. Chiar si asa, din informatiile noastre, Mircea Chertes face “lobby” pentru ca proiectul respectiv sa fie adoptat, miza fiind una colosala: teren în valoare de peste 500 milioane euro.

Chertes si imobiliarele

Stratagema prin care Mircea Chertes va pune mâna pe statiunea Palocsay

este una destul de simpla. Cu ajutorul premierului Tariceanu, Mircea Chertes a reusit sa introduca în respectivul proiect de hotarâre si statiunea de cercetari pomicole de la Palocsay. Daca acest lucru va fi adoptat în forma dorita de catre Chertes si grupul de afaceristi ale caror interese “le reprezinta” la Bucuresti, cele 367 de hectare de teren care constituie în momentul de fata ferma Palocsay vor intra în administrarea statiunii de cercetari pomicole, urmând ca cetatenii care au titluri de proprietate si cei care au cereri de retrocedare sa fie despagubiti, evident cu o suma mult mai mica decât pretul practicat pe piata libera. Odata ce tot terenul este în administrarea unui singur proprietar, Chertes, folosindu-se de influenta pe care o are, va încheia un parteneriat public-privat cu administratorul terenului si va deveni proprietarul, pe o perioada îndelungata a respectivului teren. Daca lui Chertes îi va iesi “pasenta”, afaceristii apropiati lui se vor pricopsi cu un teren în valoare de peste 500 milioane euro, pe care vor putea construi dupa bunul lor plac . Mai mult decât atât, folosindu-se de faptul ca livada nu a mai fost cultivata de mai multi ani si ca pomii sunt aproape distrusi, este posibil ca “beneficiarii” sa “introduca” în contractul de concesiune faptul ca respective zona nu se mai preteaza pentru o statiune de cercetari pomicole si va construi un cartier rezidential.

Ungurii îi baga “strâmbe”

În anul 2005, când au început prima data “demersurile” pentru ca Mircea Chertes sa puna mâna pe Polacsay, s-a depus un prim proiect de hotarâre de guvern pentru integrarea tuturor parcelelor în cadrul statiunii. Potrivit unor surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul, proiectul cu pricina a stârnit nemultumirea colegilor UDMR din cadrul Guvernului. Acestia au reclamat faptul ca respectivul proiect ar fi atins interesele confratilor maghiari din cadrul comunei Feleacu, care daca s-ar fi adoptat respectivul proiect de hotarâre nu ar mai fi beneficiat de terenurile confiscate de catre comunisti. Chiar daca acestia s-au opus în repetate rânduri, proiectul a ajuns de mai  multe ori pe masa Guvernului, în forma promovata de Mircea Chertes.  

Precizam faptul ca pâna la ora închiderii editiei nu am primit un raspuns oficial de la Guvern cu privire la aspectele prezentate în acest material. Vom reveni.

Augustin Stanciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.