Membrii familiei fostei șefe a DNA Cluj, Claudia Botezan, au făcut o tranzacție de milioane cu copiii milionarului clujean Claudiu Silaghi, fost șef al Băncii Transilvania. Grigore Botezan, soțul fostei procuroare era reprezentantul acționarilor la firma clujeană Transcom, iar Șomlea Nicolae Traian, tatăl fostului magistrat, era administratorul acestei firme. Acțiunile acestei firme au fost cumpărate de firma Star Lubricants, companie care aparține fraților Laura și Claudiu Silaghi, copiii milionarului clujean decedat în 2011. Potrivit unor surse, tranzacția prefigurează o afacere imobiliară pe platforma Transcom cu o suprafață de 2,7 hectare pe strada Câmpina, vizavi de magazinul de bricolaj Hornbach.

Elena Botezan este una dintre cele mai cunoscute procuroare și judecătoare din Cluj. A ocupat funcția de șef a structurii teritoriale DNA Cluj și, ulterior, a fost judecătoare la Curtea de Apel Cluj. 

În noiembrie 2021, la vârsta de 48 de ani, a intrat în pensie urmând să primească, conform calculelor făcute în baza salariului, o indemnizaţie specială de aproximativ 4.000 euro/lună.

O altă sursă de venit a familiei Botezan o reprezintă afacerile derulate prin intermediul firmei Transcom SA, o fostă bază auto cu sediul pe str Campina 51-53, care urmează, în viitor, să devină locul unui proiect imobiliar. Cel puțin acest lucru îl indică mai multe surse din domeniul imobiliar.

Societatea Transcom, care a declarat o cifră de afaceri de 3,5 milioane lei, un profit de 800.000 lei și 4 angajați, a fost deținută de membrii familiei Botezan. Mai exact de Grigore Botezan şi tatăl fostei şefe DNA Cluj, ŞOMLEA NICOLAE TRAIAN.

Acum, pachetul majoritar de acţiuni al Transcom se află în patrimoniul fraţilor Laura şi Claudiu Silaghi, copiii lui Claudiu Silaghi, fostul şef al Băncii Transilvania decedat în 2011.

Transcom

Iniţial, acţiunile au fost cumpărate de societatea Star Lubricants, companie la care acţionari sunt Laura şi Claudiu Silaghi, cu câte 45% din pachetul social, şi Silviu Mototolea, care deţine restul pachetului şi funcţia de director a companiei.

Apoi, din această societate, care este un nume important în piaţa distribuitorilor de uleiuri auto, s-a desprins firma STAR ASSET HOLDINGS în care Laura şi Claudiu Silaghi au inclus pachetul de acţiuni al Transcom. Societatea Star Asset Holdings are ca domeniu principal de activitate afacerile imobiliare.

Până să ajungă în patrimoniul familiei Silaghi, în afacerea Transcom au lucrat Grigore Botezan, Şomlea Nicolae Traian şi BOTEZAN PIETRUTA BALASA, sora fraţilor Botezan, care a ocupat funcţia de cenzor în cadrul acestei afaceri. 

De asemenea, fratele lui Grigore Botezan, Hilarion, are sediul social al unei societăţi pe care o deţine la adresa unde funcţionează Transcom.

Fraţii din Justiţie

Elena Botezan a devenit şeful DNA Cluj în toamna anului 2009, după ce anterior lucrase la DNA Bucureşti. Ea este procurorul care a lucrat la cazurile de mare corupție din Cluj. Este vorba de cazurile lui Radu Bica, membru PDL și fostul vicepreședinte al CJ Cluj, Sorin Apostu, PDL-ist și fostul primar al Clujului, Horia Uioreanu, fostul șef liberal al Consiliului Județean Cluj.

În afară de dosarele din Cluj, a lucrat la o anchetă în urma căreia au fost trimise în judecată mai multe nume grele din Justiţie. Este vorba de fostul procuror general adjunct de la Parchetul ÎCCJ, Gabriela Ghita, foştii procurori Dumitru Gheorghe (Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Piteşti) şi Sterian Guli (Parchetul de pe lângă Judecătoria Urziceni), Gheorghe Cerbeanu (fost judecător la Tribunalul Vâlcea) şi Gheorghe Bucur (notar şi fost membru CSM).

Ea are un frate care lucrează de partea cealaltă a sălii de judecată, adică este avocat. Radu Şomlea a intermediat vânzarea hotelului Rimini din cartierul Zorilor. Prin intermediul lui Şomlea, fostul finanţator al CFR Cluj, Arpad Paszkany a cumpărat hotelul de la Gheorghe Fatol cu 6 milioane de euro.

De altfel, în pofida dosarelor penale care i-au atârnat lui Paszkany ca o ”codiţă”, fratele fostei şefe DNA Cluj a avut o relaţie de afaceri fructuoasă cu Şomlea.  

Şomlea, nu doar l-a ajutat pe Paszkany să cumpere hotelul, ci ii reprezintă firmele.

Firma ECOMAX GENERAL INVESTMENTS (deţinută de Arpad Paszkany împreună cu SC Euromentor Development, o altă firmă a omului de afaceri clujean) a dat în judecată  BCR LEASING într-un proces (nr. dosar 52404/3/2011) de natură comercială. Paszkany a ales să fie reprezentat de SOCIETATEA CIVILĂ DE AVOCAŢI NISTORESCU, ŞOMLEA ŞI ASOCIAŢII. De asemenea, Radu Şomlea a reprezentat SC Ceda Imobiliare, o firmă de construcţii care a construit proiectul American Village, dar nu şi-a mai plătit o parte din furnizorii de materiale şi o parte din creditele contractate.

Şomlea i-a avut client pe AICHER MAXIMILIAN neamţul care a cumpărat Combinatul de Utilaj Greu din Cluj Napoca, pe EVW HOLDING (importatorul oficial al camioanelor DAF în România), societatea deţinută de multinaţionala E VAN WIJK ROMANIA şi clujeanul Ioan Chita (avere cotată de Forbes la circa 20 milioane de euro) şi Mircea Mureşan. 

avocaţii Şomlea şi Nistorescu, conform propriei prezentări se mândrescu cu clienţi precum Jolidon S.A., Gedeon Richter Romania, S+B Gruppe Austria, OMV Petrom S.A., Millennium Bank, Frosys Siemens, Arobs Transilvania Software, Siemens S.A., Airpack S.R.L., Knauf Insulation S.A., Coratim S.A., Lecom S.A., Vitacom Electronics S.R.L., Lamdro S.A., Nervia S.A., etc.

De la Pop la Silaghi

Până acum câţiva ani, înainte de a intra într-o stare de letargie, activitatea procurorilor DNA Cluj a fost strâns legată de cea a oamenilor de afaceri din Cluj. Primul dosar al DNA  Cluj l-a vizat pe Iosif Pop, la vremea respectivă bancher, acum un reprezentant al societăţii civile din oraş. În noiembrie 2002, cei de la DNA Cluj au dispus arestarea preventivă a lui Iosif Pop pe care îl acuzau de înşelăciune bancară, spălare de bani şi fals, organele de anchetă considerând că a acordat în mod nelegal credite de 19 miliarde de lei vechi băcăuanului Benone Beca. Clujeanul Pop, care în prezent este preşedintele Grupului IMO şi unul dintre cei mai vizibili membri din consiliul Civic Local Cluj-Napoca, i s-au ridicat toate acuzaţiile aduse de procurorii DNA Cluj după ce acesta a făcut plângere la CEDO pentru nerespectarea drepturilor omului.

Claudiu Silaghi, tatăl lui Laura şi Claudiu (jr.) Silaghi a făcut parte din acelaşi cerc de oameni de afaceri în care se învârtea Iosif Pop: şi el a avut o funcţie de conducere în Banca Transilvania, s-a ocupat de afaceri în domeniul bursier, imobiliar, etc. La fel ca în cazul lui Pop, şi Claudiu Silaghi a fost anchetat de procurori, însă nu de cei de la DNA Cluj, ci de cei de la DIICOT Cluj. La rândul lui a scăpat de acuzaţii dovedindu-şi în justiţie nevinovăţia, însă nu a mai apucat să ceară socoteală pentru că a murit în 2011.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.