Avocatul Ramona Bercan a început demersurile pentru edificarea unui ansamblu imobiliar pe Bulevardul Muncii. Socrul ei este Vasile Bercan, fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor, arestat și eliberat într-un dosar de corupție la Craiova și trimis în judecată într-un alt dosar făcut de procurorii clujeni. 2 Invest, firma lui Vasile Bercan, a primit mai multe contracte pe bani publici, dosarele penale fiind deschise pentru o serie de ilegalități comise prin intermediul societății.

Ramona Bercan, de profesie avocat, a cerut suspendarea din cadrul Baroului Cluj începând din martie anul acesta. Motivul este faptul că ea se pregătește să înceapă o afacere imobiliară de proporții pe Bulevardul Muncii. Este vorba despre un ansamblu imobiliar format din două imobile cu câte 5 etaje.

În spatele ei se află familia Bercan, care patronează afacerea 2 Invest din Cluj Napoca.

”Da, Vasile Bercan este socrul meu și afacerile le avem în familie. Însă, pentru proiectul respectiv eu și soțul meu ne-am desprins de firmă și dezvoltarea aceasta va fi a noastră”, a declarat Ramona Bercan.

Vasile Bercan, socrul avocatului clujean, este un apropiat al liberalilor care a ocupat funcția de secretar de stat în Ministerul Transporturilor până în 2005, când a fost eliberat din funcție de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu. Motivul care a stat atunci la baza demiterii lui Bercan au fost declarațiile pe care acesta le-a făcut în legătură cu Autostrada Bechtel, prin care îl contrazicea pe șeful Executivului de la acea vreme. Astfel, după ce premierul Tăriceanu a anunțat într-o emisiune televizată că Guvernul va decide, mai mult ca sigur, anularea contractelor încheiate de fostul Cabinet condus de Adrian Năstase fără respectarea normelor în vigoare, Vasile Ioan Grigore Bercan anunța că, de fapt, negocierile cu concernul Bechtel se derulau fără nicio problemă.

Compania patronată de Vasile Bercan, 2 Invest, a câștigat un contract de peste 1,4 milioane de lei de la CFR SA pentru lucrări de punere în siguranță a circulației feroviare pe un pod între Videle și Orșova. Firma lui a făcut parte și din consorțiul care a câștigat modernizarea Gării Bistrița costurile pentru lucrarea respectivă ridicându-se la aproximativ 9 milioane de euro.

De asemenea, 2 Invest a câştigat licitaţii de asfaltare a străzilor din Cluj- Napoca, modernizat sediul cinematografului Dacia (valoarea contractului a fost de 2,2 milioane de lei, n.red.), a sponsorizat renovarea sediului liberalilor clujeni și a construit parcarea din faţa complexului Sigma Shoping Center, pe vremea când afacerea era condusă, fără nicio problemă, de Arpad Paszkany.

Din Ministerul Transporturilor în arest

De pe urma afacerilor derulate între firma pe care o patronează și Ministerul Transporturilor, Vasile Bercan a ajuns să fie arestat.

Bercan, împreună cu Padină Constantin, dirigintele de șantier al CFR S.A. Sucursala Regionala CFR Craiova și inginerul Ștefănescu Ion, au fost reținuți pentru că, potrivit procurorilor, a obţinut, cu acte false, mai mulţi bani decât ar fi trebuit pentru construirea unui pod feroviar.

Este vorba despre un pod feroviar construit în perioada 2016-2017 în zona localităţii Beharca şi care face parte din traseul Orşova-Videle. Prejudiciul pe care aceştia l-au creat CFR, prezentând situaţii de lucrări supraevaluate, este de peste 2 milioane lei.

„Poliţiştii Biroului de Investigare a Fraudelor din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Craiova au reţinut, pentru 24 de ore, trei bărbaţi bănuiţi de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Din cercetările efectuate de poliţişti a reieşit faptul că, în perioada iunie 2016 – septembrie 2017, cu prilejul derulării unui contract de achiziție publică privind construirea unui pod feroviar, reprezentanții executantului, cu complicitatea dirigintelui de șantier, ar fi prezentat la plată situații de lucrări neconforme cu realitatea. Astfel, cei trei bărbaţi, unul de 69 de ani, din Cluj-Napoca, iar ceilalţi doi de 61 şi 69 de ani, ambii din Craiova, ar fi supradimensionat şi supraevaluat cantităţile de materiale utilizate, precum şi lucrările efectuate, cauzând un prejudiciu în valoare de 2.275.126 de lei”, arăta IPJ Dolj într-un comunicat.

În momentul de față, în acest dosar, el se află în cadrul unor măsuri preventive.

La sfârșitul lunii aprilie, Bercan a mai fost trimis în judecată într-un alt dosar, de această dată pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Potrivit procurorilor, în cursul anului 2013, cei implicați în dosar au înregistrate cheltuieli de achiziţie de natura prestărilor de servicii, pe baza unui număr de cinci facturi fiscale emise în numele unei firme, achiziţii în valoare de 1.000.000 lei. În acest dosar anchetatorii verifică realitatea şi conţinutul economic al tranzacţiilor, având ca efect, din punct de vedere fiscal, diminuarea obligaţiilor fiscale datorate bugetului consolidat al statului, şi în final sustragerea de la plată a impozitului pe profit datorat în mod real şi a TVA.

Ce vrea să construiască familia Bercan pe Bulevardul Muncii

Demersurile Ramonei Bercan vizează un proiect imobiliar pe Bulevardul Muncii 191 – 195, terenul pus în discuție fiind în suprafață de de 5.600 mp. Prin Planul Urbanistic Zonal supus dezbaterii se propune dezvoltarea zonei și construirea unui imobil mixt și a unuia de locuințe colective. Proiectul prevede și amenajarea unui spațiu verde cu acces public nelimitat. Cele două imobile aflate în dezbatere ar urma să aibă 5 etaje, iar la subsol vor fi locuri de parcare. Pentru accesul auto se propune realizarea unei zone de circulație de interes local cu o cale de acces de 12 metri, de unde prin intermediul unor rampe auto să se asigure accesul la subsolurile celor două imobile.

Înaintea recepțiilor construcțiilor, se va reamenaja alveola pentru stația de transport în comun între aleea propusă prin PUZ și până la stâlpul CTP din partea estică a zonei, inclusiv trotuarul pentru care se va asigura lățimea 3 metri pe toată lungimea alveolei. În acest caz, proiectantul ansamblului este Bogart Construct.

”Se propune realizarea unui drum de acces auto direct din bulevardul Muncii, având un profil de 12 metri și care să asigure mai departe accesul prin niște rampe, către subsolurile imobilului 1 și 2 ; trotuarele pentru circulațiile pietonale vor avea lățimea de minim 1.50 metri ; pentru lărgirea străzii Ciucea, care se află la nord de terenul studiat se propune o dezmembrare de aproximativ 120mp, pentru a realiza un profil de 12m lățime”, se arată în descrierea proiectului.

Fostul șef al CJ Cluj, Mihai Seplecan, a vrut să-l trimită pe Bercan la DNA

Vasile Bercan a mai controlat și societatea 4 Invest, iar de pe urma contractului încheiat între această firmă și CJ Cluj, Seplecan a vrut să facă o plângere penală la DNA Cluj. Este vorba, potrivit unui raport al Curții de conturi despre un prejudiciu cauzat la Parcul Industrial TETAROM IV în care sunt trecute în revistă o serie de nereguli în documentaţia de proiectare şi lipsuri ale documentaţiei de execuţie. Însă, plângerea nu a mai ajuns la DNA Cluj.

Parcul industrial Tetarom IV ar fi urmat să fie construit în comuna Feleacu, pe un teren de 85 de hectare printr-un proiect în valoare de 55 de milioane de lei, bani proveniţi din fonduri europene (18 milioane de lei), bugetul naţional şi bugetul Consiliului Judeţean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.