Pe lânga faptul ca liberalii clujeni au strâns din dinti si au batut palma cu PRM-ul lui Gheorghe Funar, relatiile de prietenie dintre aceste grupuri politice sunt mult mai adânci. Cunoscuti oameni de afaceri apropiati de PNL si chiar membri ai acestui partid au facut afaceri extrem de profitabile cu fiul liderului PRM Cluj, Sabin Funar. La nivel politic, Gheorghe Funar îl sprijina în alegeri pe Marius Nicoara, iar la nivel de business, Horia Uioreanu si membrii fondatori ai Bancii Transilvania, pusculita liberalilor clujeni, au avut relatii de afaceri cu Sabin Funar. Unii în mod direct, altii prin interpusi, pentru ca uneori trebuiesc folosite “manusi” de protectie.

Prin votul uninominal, liberalii clujeni simt ca ar putea pierde sefia Consiliului Judetean (CJ) Cluj, drept pentru care s-au apucat de încheiat aliante dintre cele mai nefericite. Pentru ca Marius Nicoara sa ramâna în continuare la sefia administratiei judetene, partidul sau a batut palma cu peremistii clujeni, în speta cu Gheorghe Funar, care spera sa primeasca un post de vicepresedinte la CJ Cluj. Funar a declarat ca în schimbul acestui post, partidul sau nu-si va desemna un candidat pentru fotoliul de presedinte al judetului Cluj.

Drept pentru care, odata cu demararea alegerilor au si început atacurile mascate la adresa contracandidatilor. În plina campanie electorala, Funar a iesit la rampa cu o declaratie venita pe o sursa anonima, cum ca unul dintre principalii opozanti ai liberalului Nicoara, candidatul PD-L pentru CJ Cluj, Alin Tise, si-ar fi construit în mod ilegal o “casa” lipita de blocul în care acesta are un apartament. De fapt, este vorba de extinderea unui balcon, iar toate sursele indica faptul ca Nicoara l-ar fi “instrumentat” pe Funar care sa lanseze un atac la adresa unui candidat care nu concureaza direct cu vreun reprezentant PRM. În mod normal, daca Gheorghe Funar ar fi avut informatii concrete despre unele ilegalitati comise de catre orice persoana, fie ea si candidat al unui partid la o functie publica, ar fi trebuit sa se adreseze Politiei sau Parchetului. Astfel, declaratiile lui Funar ar putea fi interpretate drept tainurea unei fapte ilegale.

Funar jr. face politica banilor cu liberalii

Legaturile dintre familia Funar si liberalii clujeni nu functioneaza doar pe esicherul politic, ci si în domeniul afacerilor. Sabin Funar, fiul liderului PRM Cluj, a avut strânse legaturi de afaceri cu oameni de afaceri apropiati de liberali, dar si cu membri “marcanti” ai PNL Cluj. Din prima categorie, a oamenilor de afaceri, face parte Mircea Hossu, care a fost urmarit penal prin Interpol fiind emis un mandat de arestare pe numele sau pentru devalizarea Bancii Dacia Felix. Hossu a fost unul dintre partenerii de afaceri al asa zisului „Grup de pe lac”, din care fac parte Goia si Ciorcila, unii dintre fondatorii Bancii Transilvania. Sabin Funar a fost partener de afaceri cu Hossu, dar si cu liberalul Horia Uioreanu, în cadrul SC Gourmet Transilvania. Acelasi Sabin Funar a fost asociat cu Renata Brumaru, sotia cunoscutului om de afaceri clujean, Vasile Brumaru. Acestia doi detineau actiuni în cadrul societatilor Investicon SRL si Duplex SRL. Momentan, la Duplex SRL figureaza ca unic asociat si administrator Vasile Brumaru, care a fost partener de afaceri cu “Grupul de pe lac”, câstigând pe timpul mandatului lui Gheorghe Funar contracte cu Primaria Cluj-Napoca. O alta societate în care Sabin Funar avea parteneri liberali este SC Transrom, o firma care vindea combustibil RADP-ului. În cadrul Transrom SRL erau asociati Sabin Funar si Horia Uioreanu, deputat liberal si presedintele PNL Cluj-Napoca.

Astfel, chiar daca pe scena politica liberalii nu accepta optiunile politice ale peremistilor, în culisele afacerilor se pot face destule rabaturi de la aceasta regula de incompatibilitate.

Benzina pentru ucraineni

La începutul anilor 2000, Sabin Funar a fost suspectat de trafic cu motorina. Bineînteles ca pe numele lui nu a fost emis niciun act de urmarire penala, toata afacerea fiind clasata. Concret, Sabin Funar a fost suspectat de trafic de motorina pe reteaua România Ucrania prin intermediul a doua firme la care acesta era actionar. Sabin Funar a intrat în atentia autoritatilor din Ucraina pe data de 11 aprilie 2000, când seful Comitetului de Stat pentru Apararea Frontierei de Stat a Ucrainei a solicitat Inspectoratului General al Politiei de Frontiera o serie de date despre firmele în care Sabin Funar avea interese financiare. Autoritatile ucrainene cercetau activitatea comerciala a lui Sabin Funar, care “încalca în mod regulat reglementarile vamale privind exportul si importul produselor petroliere”. La rândul lor, oficialii MI le-au raspuns ucrainenilor, pe data de 08.05.2000: “Informatiile predate au fost transmise la organele competente românesti”. Din cercetarile politistilor români a rezultat ca Sabin Funar este actionar în cadrul a doua firme: Transarom SA. si Investicon SRL.

În acea perioada, Constantin Dudu Ionescu, fost ministru de Interne, a declarat referitor la documentele cerute de ucraineni ca “Exista cercetari în aceasta cauza cu rezultate potential valorificabile în Justitie”. Ulterior, seful IGPF general de divizie Nicolae Oprea a infirmat aceasta situatie, spunând ca “Nu am receptionat niciodata un document care sa ne solicite date despre Sabin Funar din partea omologului ucrainean”.

Stefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.