O investigație publicată de Revista 22 arată cum frații Ghiță și-au extins influența și în domeniul introducerii rețelelor de internet în mediul rural, pe bani europeni. 56 de IMM-uri au semnat, anul acesta, cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, contracte pentru introducerea internetului în așa-numitele zone albe, adică sate fără acces la rețea, pe fonduri nerambursabile. Acestea, inclusiv o societate din Cluj, au o legătură strânsă cu firmele Asesoft și 2K Telecom, acționarii acestora fiind angajați ai companiilor fratelui lui Sebastian Ghiță, Alexandru Ghiță, sau apropiați ai acestuia.
În județul Cluj se desfășoară două astfel de proiecte: ”Realizare infrastructura broadband în localitățile Săliște și Pruniș, comuna Ciurila, jud. Cluj”, în valoare de 179.933 euro și ”Lumea la un click distanță”, în valoare de 139.125 euro. Primul proiect este derulat de SC PRO TELECOM SRL, deținut și administrat de Mihai Daniel Dascălu. Societatea a avut în 2013 o cifră de afaceri de 7.957 de lei și un profit de 1.684 lei, având un singur angajat. În aceste condiții, suma de 179.933 de lei este mană cerească pentru mica companie clujeană cu sediul pe strada Fierarilor.
Mihai Daniel Dascălu este administrator și la firma Electronic Market SRL, a lui Alexandru Bogdan Bria. Societatea este specializată în prelucrarea datelor, administrarea paginilor web și activități conexe și a avut anul trecut un impresionant profit negativ de 15.959 lei și datorii de 94.842 lei.
Ghiță își trimite subalternii ”în teren”
Cel de-al doilea proiect este derulat de New System Telecom SRL, companie înființată anul trecut în aprilie, la depunerea proiectului pentru finanțare. Aceasta este administrată de Sorina Ioana Frunză, care a obținut 139.125 euro nerambursabili pe acest proiect.
Frunză este senior accountant la 2K Telecom, societate deținută de Alexandru Ghiță, fratele parlamentarului Sebastian Ghiță. Coincidentele nu se opresc aici. New System Telecom se numără printre cele 16 societăți special înființate pentru a obține fonduri europene puse la bătaie pe programul Internet la sate, care sunt înghesuite toate la aceeași adresă, într-un apartament de 32 mp, au avut același consultant, aceiași furnizori, folosesc rețeaua 2K Telecom, au apelat la serviciile “avocatului lui Ghiță” și au prezentat proiecte identice în afară de amplasarea geografică, potrivit dezvăluirilor publicate de Revista 22.
Proiectele sunt pentru mici localități din județele Cluj, Bacău, Iași, Suceava, Vaslui, Buzău, Galați, Tulcea, Vrancea, Argeș, Dâmbovița, Giurgiu, Prahova, Teleorman, Dolj, Olt, Vâlcea, Arad, Hunedoara, Timiș, Bihor, Sălaj, Alba, Brașov, Covasna și Călărași.
La grămadă e mai ieftin
Cu toate acestea, 16 din IMM-urile înscrise în competiție au surprinzător de multe lucruri în comun. Cloud System Net, Dinamic Invest Telecom, DVD Complete System Solutions, Ethernet Development, Mobil Net System, Your Telecom, Strategic Business Services, Cimar Networks, Esse Telecom Solutions, Bebecom System, New System Telecom, Best Net Consulting Service, IT Biz Consultants Telecom, Safe Surf, Device Net și Greyba Telecom au fost înființate cu luni înainte de a semna contractele de finanțare cu bani europeni nerambursabili. Din lotul Mendeleev, 4 au pierdut, 12 au semnat contractele și derulează proiectele.
Toate acestea au sediul în București, pe Strada Mendeleev nr. 17, la apartamentul 6. Numărul de telefon fix din documentele celor 16 firme de mai sus aparține cabinetului din București al lui Adrian Nicolescu, iar numărul de mobil este cel al Laurei Onucu, avocat junior la cabinetul acestuia.
De altfel, tocmai Onucu s-a ocupat de înființarea firmelor, a cerut și ridicat extrasele de la Registrul Comerțului, arată Revista 22. Nicolescu este cunoscut drept avocatul lui Sebastian Ghiță, cabinetul său fiind cel care a depus la OSIM, în 2011, cereri de înregistrare a mărcilor Realitatea.TV, Realitatea.FM şi Realitatea.Net. Acum se ocupa și de afacerile lui Alexandru, fratele lui Sebastian Ghiță.
Vecina de apartament a picat la treaptă
În competiția din programul Internet la sate, Alexandru Ghiță a participat cu firma Cloud System Net SRL și un proiect prin care dorea să câștige 199.000 lei. Societatea urma să le furnizeze “Internet pentru viitor” locuitorilor din satele Adâncata și Pometești din județul Dolj. Evaluatorul a constatat, însă, că solicitantul “a utilizat date nesustenabile la calculul indicatorilor economico-financiari”, dar și că la aceeași adresa unde a fost declarat sediul Cloud System mai sunt înregistrate alte societăți participante la licitație.
Această practică este însă în contradicție cu Legea societăților comerciale, care prevede că ”la același sediu vor putea funcționa mai multe societăți numai dacă imobilul, prin structura lui și suprafața sa utilă, permite funcționarea mai multor societăți în încăperi diferite sau în spații distinct partajate. Numărul societăților comerciale ce funcționează într-un imobil nu poate depăși numărul de încăperi sau spații distincte obținute prin partajare”.Or, spațiul din strada Mendeleev are 32 mp. ANAF a cerut introducerea acestei prevederi pentru a evita aglomerațiile de acest gen, care sunt “susceptibile de evaziune fiscală”.
Lăsați banii să vină la Ghiță
”Indiferent de cine se află în spatele firmelor din Mendeleev și Prahova, marele beneficiar al programului este 2K Telecom, potrivit unuia dintre evaluatori. Toate proiectele despre care am vorbit (16 + 35) au contracte de colocare cu 2K Telecom, care se obligă să pună la dispoziția clientului (firmelor respective) accesul la internet, să găzduiască echipamentele clientului, și să le închirieze spectru de frecvență pentru furnizarea de servicii de comunicații de date în banda de frecvente 2570-2600MHz deținută de SC 2K TELECOM SRL.
Asta înseamnă, menționează expertul, că “solicitantul prin proiect își propune furnizarea de servicii de comunicații de date (internet, telefonie etc.) iar, în aceste condiții acesta este doar un intermediar, beneficiarul real al contractului fiind de fapt firma furnizoare (2K Telecom – n. red.), care depășește statutul de IMM și nu face parte din categoria beneficiarilor eligibili”, concluzionează ancheta Revista 22.
Frate, frate, dar banii să fie ca lacrima
Rise Project a descoperit că SC Asesoft International SA, SC 2 K Telecom SRL, SC Infratel Net SRL, SC 360 Revolution SRL, Sc Glar Contruct SRL, SC Access Net International SRL, SC Teamnet SA, SC Asesoft Distribution SA (din grupul Asesoft) și Foto Technologies sunt menționate în raportul ANAF din 11 August 2011 pentru operațiuni care nu respect prevederile legale cu privire la TVA, existând “suspiciuni că între societățile menționate se desfășoară și alte tranzacții care au un caracter neobișnuit în raport cu activitățile curente în sensul prevăzut de art.23 din Legea 656/2002 pentru prevenirea și sancționarea spălării banilor”.