Costel Siserman, care face parte din marea familie a justiţiei clujene, va reveni în postul de şef al IML Cluj după ce a câştigat procesul pentru revocarea lui din funcţie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Şi pentru că nici o recompensă nu este completă fără o retribuţie financiară, Siserman va primi salariul retroactiv din septembrie 2013 până la numirea lui în post de peste 30.000 de euro. Costel Siserman a fost demis în urma unui scandal cu cadavre decapitate de la IML Cluj în cursul anului 2013. El a mai ocupat funcţia de şef al IML până în 2013, când a fost demis în urma scandalului menţionat anterior. El este cumnatul Sorinei Siserman, fost preşedinte al Tribunalului Cluj, şi frate al procurorul Viorel Siserman de la Parchetul Militar Cluj.
După ce a fost destituit din funcţie în cursul anului 2013 în urma unui scandal în care erau ”implicate” câteva cadavre decapitate aflate în gestiunea IML Cluj, Costel Siserman revine la conducerea institutului după două decizii judecătoreşti favorabile. Instanţa de fond, curtea de Apel Cluj, i-a dat dreptate lui Siserman în urmă cu aproape patru ani, iar Înalta curte de casaţie şi Justiţie a menţinut această sentinţă. Astfel că, din septembrie 2014 Siserman va primi de la Ministerul Sănătăţii 3392 lei/lună, salariul lui, până la repunerea în funcţie, adică peste 30.000 de euro.
”Respinge cererea de completare a probaţiunii. Respinge excepţia de nelegalitate a Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 402/08.04.2013, formulată de reclamantul Siserman Costel Vasile (cu dom.), în contradictoriu cu pârâţii Ministerul Sănătăţii şi M.S. (ambii cu sed.). Respinge excepţia de nelegalitate a Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 403/08.04.2013, formulată de reclamantul Siserman Costel Vasile în contradictoriu cu pârâţii M. S., M.S. şi Vartic Marius (cu dom.). Admite excepţia de nelegalitate formulată de reclamantul Siserman Costel Vasile în contradictoriu cu pârâţii M.S. şi M.S. şi constată nelegalitatea Raportului nr. EN 9098/07.10.2013 privind analiza desfăşurării concursului pentru ocuparea posturilor de director la I.M.L. Cluj, I.M.L. Iaşi şi I.M.L. Târgu Mureş sub aspectul respectării procedurilor şi condiţiilor de concurs, astfel cum acesta a fost aprobat prin rezoluţia olografă a Ministrului Sănătăţii aplicată pe raport. Admite în parte acţiunea formulată de reclamantul Siserman Costel Vasile împotriva pârâţilor M.S. şi M.S., şi în consecinţă: Obligă pârâtul M.S. să numească reclamantul, prin ordin, în funcţia de director al Institutului de Medicină Legală Cluj ca urmare a rezultatului obţinut la Concursul/examenul pentru ocuparea posturilor vacante de director la Institutul de Medicină Legală Iaşi, I.M.L. Cluj, I.M.L. Târgu Mureş – Ministerul Sănătăţii, organizat în perioada 22 iulie – 2 august 2013 în baza referatului Direcţiei Generale Resurse Umane şi Certificare din cadrul Ministerului Sănătăţii nr. E.N. 4929/15.05.2013, aprobat de Ministrul Sănătăţii. Obligă pârâtul M.S. să plătească reclamantului indemnizaţia aferentă funcţiei de conducere, în cuantum de 3392 lei/lună, începând cu data de 01.09.2013 şi până la numirea reclamantului în funcţia de director al Institutului de Medicină Legală Cluj prin ordin al Ministrului Sănătăţii. Obligă pârâtul M.S. să plătească reclamantului suma de 5000 lei cu titlu de daune morale. Obligă pârâtul M.S. să plătească reclamantului suma de 400 lei cheltuieli de judecată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare, care se depune la Curtea de Apel Cluj. Pronunţată în şedinţa publică din 16.09.2014”, arată sentinţa.
Iar acum, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a emis o sentinţă în care menţine dispoziile instanţei clujene. ”DECIZIA nr. 649 Respinge recursul declarat de pârâtul Ministerul Sănătăţii împotriva sentinţei civile nr. 345 din 16 septembrie 2014 a Curţii de Apel Cluj – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal şi recursul incident declarat de reclamantul Siserman Costel Vasile împotriva aceleiaşi sentinţe civile, ca nefondate. Respinge recursul declarat de pârâtul Vartic Marius împotriva încheierii din data de 1 septembrie 2014 şi a sentinţei civile nr. 345 din 16 septembrie 2014 a Curţii de Apel Cluj – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, ca inadmisibil. Definitivă”, arată ÎCCJ.
Scandal între directorii IML Cluj
Costel Siserman a fost demis de la IML Cluj în 2013 în urma unui scandal care izbucnit după ce mai multe cadavre aflate la IML Cluj au fost decapitate pentru realizarea unor experienţe făcute de studenţi străini. După demitere, Siserman a participat la concursul pentru reocuparea postului de şef al IML Cluj, dar pentru că el nu îndeplinea criteriile de participare, concursul a fost anulat.
El a contestat deciziile Ministerului sănătăţii şi acum a câştigat şi va fi repus în funcţie!
După ce a fost demis, în locul lui Siserman a fost numit Marius Vartic. Însă, ocuparea funcţiei de către Vartic a fost contestată de Siserman şi de alţi patru ”sateliţi” de-ai lui: Dan Paul Mucichescu, Dan Perju-Dumbravă, Cristian Gherman şi Mugur Pop. În cadrul unei scrisori deschise, cei cinci i-au cerut demisia lui Vartic care a refuzat să facă acest gest. „Vă cerem demisia din funcţia de director interimar. Considerăm că managementul dumneavoastră este defectuos şi dăunător institutului. Nu ne referim numai la conducerea defectuoasă a compartimentului de prosectură, care a dus la pierderea unor cadavre sau găsirea neaşteptată a altora, ci şi la faptul că o serie de expertize de importanţă majoră nu pot fi efectuate din cauza faptului că medicii psihiatri refuză să participe la efectuarea lor. De altfel, aţi fost demis pentru management defectuos în urma controlului efectuat de Ministerul Sănătăţii (în 2011 – n.r.). De asemenea, considerăm că nu poate fi directorul unui institut medico-legal o persoană care cenzurează şi violează corespondenţa privată a colaboratorilor. (…) Avem convingerea că veţi aprecia motivele noastre ca fiind rezonabile şi veţi da curs solicitării noastre întrucât rămânerea dumneavoastră în funcţie devine penibilă atât pentru persoana dumneavoastră, cât şi pentru puţinii susţinători ai dumneavoastră”, se arăta în scrisoare. De asemenea, lui Vartic i s-a reproşat că nota 2,97 pe care a obţinut-o la examenul susţinut pentru ocuparea funcţiei de director al IML Cluj, în vara anului 2013, îl descalifică pentru ocuparea acestei funcţii.
Anchetă în coadă de peşte
În 2013, la data scandalului cu cadavrele decapitate de la IML Cluj, poliţia şi procuratura au deschis o anchetă penală împotriva medicilor legişti implicaţi. Iniţial, procurorii au dat rezoluţia de neîncepere a urmării penale, însă judecătorii au dispus reluarea cercetărilor. Ancheta a rămas în ”coadă de peşte”. În 2013, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Cluj, Anca Bolba, spunea că la poliţie a fost depusă o plângere penală pentru profanare de cadavre la Institutul de Medicină Legală (IML) Cluj.
„Este vorba despre şase cadavre care au fost identificate, unul de sex feminin şi cinci de sex masculin, iar sesizarea se referă la faptul că au fost tăiate capetele cadavrelor. S-a făcut o cercetare, iar aceste capete au fost descoperite. Concluziile se înaintează Parchetului”, a spus Bolba. Ulterior, Prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Cluj-Napoca, Eugen Crişan, declara că există o sesizare depusă la instituţia pe care o reprezintă de către IML Cluj.
Decapitări legale
Conducerea Institutului de Medicină Legală Cluj-Napoca susţine că posibilitatea folosirii cadavrelor în scop didactic este prevăzută într-un protocol încheiat între IML şi UMF, motiv pentru care informaţiile despre profanarea cadavrelor ar fi „eronate”.
Potrivit unui comunicat transmis de IML Cluj-Napoca, „procedurile” efectuate pe şase cadavre din cadrul instituţiei – care au constituit obiectul unei anchete a Poliţiei şi Parchetului – au avut loc în cadrul unui curs internaţional de chirurgie plastică.”Având în vedere informaţiile privind presupusa profanare a unor cadavre în cadrul IML Cluj-Napoca vă comunicăm faptul că între Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) «Iuliu Haţieganu» Cluj-Napoca şi IML Cluj-Napoca există un protocol de colaborare în baza căruia cele două instituţii desfăşoară activităţi didactice şi ştiinţifice. Aceste activităţi includ serviciile pentru exploatarea cadavrelor umane, în scopul desfăşurării activităţii didactice şi de cercetare ştiinţifică medicală. Toate procedurile efectuate asupra cadavrelor în discuţie au avut exclusiv un scop didactic şi ştiinţific, aceste proceduri desfăşurându-se în sala de autopsie a IML Cluj-Napoca şi respectiv în sala de disecţie a UMF Cluj-Napoca, în cadrul Cursului internaţional de chirurgie plastică organizat de UMF Cluj-Napoca în parteneriat cu Academia Chirurgica «Durante Scacchi» din Italia”, se arată în comunicat. Reprezentanţii IML Cluj-Napoca arată că toate activităţile s-au desfăşurat „cu respectarea întocmai a dispoziţiilor legale în vigoare”.