După ce au denunţat-o pe Daniela Kiss, soţia comisarului Kiss Karoly, şeful Serviciului de Operaţiuni Speciale Cluj, care a fost condamnată pentru luare de mită, soţii Duma, Steluţa şi Petru, au făcut o plângere penală şi împotriva lui Cioaba Kiss (fratele poliţistului) şi a soţiei acestuia, Cătălina. Pentru că procurorii au dat o soluţie favorabilă familiei Kiss, soţii Duma au contestat-o într-un proces la judecătorie care a început în urmă cu câteva zile. În urmă cu doi ani, Kiss Daniela şi Kiss Cioaba, au fost condamnaţi la trei ani şi jumătate şi, respectiv, la trei ani.

 

Plângerile penale se ţin scai de familia comisarului de poliţie Kiss Karoly, şeful Serviciului de Operaţiuni Speciale Cluj. După ce soţia lui, Daniela, şi fratele lui, Cioaba, au fost condamnaţi pentru acte de corupţie, acum o altă plângere penală a fost depusă împotriva fratelui poliţistului, Cioaba Kiss şi a soţiei acestuia Catalina.

Şi în acest caz, denunţătorii sunt familia Duma, soţii Steluţa şi Petru. Ei spun că au fost escrocaţi de membrii familiei Kiss de 240.000 de euro, contravaloarea unor lucrări de construcţie pe care le-ar fi făcut pentru familia Kiss, care nu a mai plătit factura. Steluţa Duma a fost patronul şi administratorul firmei de construcţii DASCONSTRUCT INTERNATIONAL, care a falimentat.

Soţia lui Kiss Karoly a fost condamnată pentru că a luat mită de la familia Duma pentru ca firma acestora, SC Dasconstruct International SRL, să participe şi să câştige licitaţia care avea obiect efectuarea unor lucrări în Dej, organizate de SC Automobile Electrice SRL, actuala SC Fujikura Automotive SRL. După ce mita s-a consumat, pentru a-şi putea primi banii, Kiss Daniela Maria a apelat la Costea Daniel Ionuţ, împreună cu care a falsificat o factură şi a întocmit retroactiv un contract, prin care firma acestuia din urma, Sc Escava Srl, ar fi efectuat lucrări de „organizare de şantier” pentru firma SC Dasconstruct International SRL.

percheziii-mascatii-diicot-au-descins-la-adresele-mai-multor-contrabandisti-din-sighet-si-remeti

Mită pentru contracte

În motivarea sentinţei pronunţată de completul de judecată în data de 5 octombrie 2013 se arată că Daniela Kiss se face vinovată de faptul de a fi solicitat, iniţial prin intermediul lui Cioaba Kiss, fratele poliţistului, apoi în mod direct, directorului firmei de construcţii SC Dasconstuct International SRL o sumă cuprinsă între 40 şi 50 de mii de lei pentru a-i facilita accesul la anumite date referitoare la ofertele depuse de societăţile concurente pentru construirea unei hale de către SC Automobile Componente Electrice SRL  (SC ACE SRL), societate la care Daniela Kiss era contabil şef. De asemenea, promisiunea cuprindea şi încheierea unor contracte între firma respectivă şi SC ACE SRL. Pentru aceste promisiuni –  de care s-a achitat – Daniela Kiss a primit sumă de aproape 60.000 de lei. Pentru a disimula proveninţă banilor, Daniela Kiss a determinant  patronul unei firme căreia îi ţinea contabilitatea, SC Escava SRL, să emită o factură fiscală  pentru această sumă, factură în care au fost consemnate lucrări de construcţii fictive între această societate şi Dasconstruct. Kiss Cioaba se face vinovat de a fi fost purtătorul de cuvânt al cumnatei sale, transmiţând mesajele între cei doi şi fiind curierul care a purtat factură fictivă între cele două firme.  De asemenea, a sprijinit-o pe Daniela Kiss în disimularea naturii banilor şi a însoţit-o pe această când a ridicat banii de la bancomat.

Daniela Kiss

A lucrat la influenţarea martorilor

Danielei Kiss a declarat că nu ar fi favorizat firma Dasconstruct în procesul de licitaţie, afirmând că ea nu a luat parte la desemnarea ofertei câştigătoare. Însă directorul adjunct al firmei SC ACE ARL a declarat în faţa instanţei că Daniela Kiss a fost desemnată de acţionariatul societăţii să se ocupe de partea de achiziţii, şi în raport de aceste atribuţii susnumita s-a ocupat şi de identificarea a trei ofertanţi pentru lucrările ce urmau să fie efectuate pentru extinderea halei Dej. Conform procurii  pe care o avea din partea acţionariatului firmei la acea dată, Daniela Kiss, alături de încă doi reprezentanţi ai firmei, era mandatată să „conducă afacerile societăţii, …, să efectueze operaţiuni în bănci private şi oficiale româneşti…, să reprezinte societatea în procese”, atribuţii care dovedeau încrederea completă a conducerii în angajată.

De asemenea, Daniela Kiss a încercat să îl convingă pe patronul firmei Escava să depună mărturie în favoare ei, fapt ce reiese nu doar din declaraţiile acestuia, ci şi din interceptările telefonice efectuate în faza de urmărire penală.

„Convorbirea dintre cei doi evidenţiază faptul că inculpata K.D.M. cunoştea foarte bine că SC Escava SRL nu a efectuat lucrările menţionate în factura seria ESC. … Pe parcursul discuţiei a încercat să îl convingă pe C.C.I. să susţină în faţa organelor de urmărire penală că el a făcut lucrările de excavare din Dej, cu utilaje închiriate de la altcineva, propunându-i să găsească un prieten care să declare că el i-ar fi închiriat utilajele necesare efectuării lucrării”, se precizează  în motivarea completului din prima instanţă.


Avere de pensionar

Cioaba Kiss este pensionar, iar soţia lui, Catalina, este casnică. Cu toate acestea, au avut fondurile necesare pentru a comanda firmei soţilor Duma construcţia unei case. ” În primăvara lui 2006 Kiss Csaba s-a interesat să-şi cumpere un apartament în unul dintre blocurile pe care le construiam (este vorba de unul dintre imobilele construite de SC Dasconstruct International, n.red.). I-am prezentat acestuia ofertele şi i-am arătat că un asemenea apartament, după cum doreşte el, se ridica la sumă de 50.000 de euro. Kiss Csaba mi-a spus că banii respectivi îi are într-un teren de pe stradă Tulgheşului.  Acesta a fost punctul de plecare al relaţiei noastre, pentru că eu i-am propus lui Kiss Csaba să facem o construcţie pe terenul sau. Am stabilit că el să obţină un apartament în blocul pe care urmă să îl construiesc, în schimbul unei cote de ½ din teren, însă planurile nu s-au materializat. Referitor la cealaltă sumă, de 190.000 de euro, Duma Petru ne-a declarat că s-a înţeles cu familia Kiss pentru a le ridica acestora, în roşu, câte o casă parter şi etaj cu aproximativ 120 metrii pătraţi pe nivel, lucru care s-a şi întâmplat, însă niciodată nu am primit banii pe respectivă lucrare”, declara Duma.

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here