
Familia lui Rareș Bogdan își extinde influența în Cluj-Napoca ca o caracatiță care, pe nesimțite, își intinde tentaculele către fiecare colț al orașului. În 2020, fratele europarlamentarului, Horia Marius Bogdan, a făcut o mișcare strategică: a achiziționat două terenuri unul de 339 m2 şi unul de 1.467 m2 pe strada Câmpului. Horia Marius Bogdan mai deţine un teren în zonă, de 2.665 m2, încă din anul 2012. Ca printr-o minune, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al zonei s-a activat la o viteză alertă, cu schimbări care par a fi direct legate de interesele familiei Bogdan. O expansiune discretă, dar rapidă care modelează peisajul urban și economic al Clujului.
Realitatea din teren diferă de informaţiile din Cartea Funciară
Conform Cărților Funciare, terenurile sunt împrejmuite pe laturile de Sud și Vest cu gard de plasă. Cel puțin, asta reiese din documente. În realitate, însă, suprafața pare să fie o fostă pășune. Nicio urmă de gard, nicio delimitare vizibilă. Și totuși, pentru cine trebuie, ANCPI reușește să transforme orice realitate într-una convenabilă.
PUZ-ul de pe Câmpului merge ca pe roate
În cadrul elaborării Planului Urbanistic Zonal (P.U.Z.) pentru o zonă Câmpului situată în sudul cartierului Mănăștur, s-a propus reglementarea terenurilor identificate prin extrasele C.F. nr. 290053, C.F. nr. 317023 și C.F. nr. 291619. Scopul este dezvoltarea a 12 parcele destinate construcției de locuințe familiale cu regim redus de înălțime. Aceasta se aliniază cu obiectivele din Planul Urbanistic General (P.U.G.) al municipiului Cluj-Napoca, care vizează urbanizarea unei zone cu specific agricol, transformând-o într-o zonă rezidențială de tip urban.
Terenul studiat se întinde pe o suprafață de 10.902 m², cu o formă relativ regulată, accesibil din strada Câmpului, și este înconjurat de proprietăți private. Amplasamentul prezintă o pantă constantă de 13,5% și se află în apropierea unui canal natural pentru colectarea apelor pluviale.
În ceea ce privește dezvoltarea urbanistică, proiectul urmărește crearea unui masterplan detaliat, parcelarea terenului și definirea modului de organizare urbanistică, incluzând aliniamentele construcțiilor și regimul de înălțime al acestora. Locuințele vor fi dispuse pe terenuri cu regim redus de înălțime și vor include case individuale sau cuplate, cu diverse configurații de înălțime (subsol + parter + etaj + mansardă, parter + etaj + nivel retras etc.). Acestea vor fi amplasate la distanțe adecvate unele față de altele și vor fi separate printr-o nouă stradă și spații verzi.
Din punct de vedere al infrastructurii, P.U.Z. propune modernizarea străzii Câmpului, lărgirea acesteia la un profil de 12 metri, precum și crearea unei noi străzi buclă cu sens unic. De asemenea, vor fi extinse rețelele de utilități și se va rezerva teren pentru viitoarele dezvoltări ale infrastructurii de transport.
Zona va fi reglementată în mai multe unități teritoriale (UTR): locuințe cu regim redus de înălțime (UTR Liu), zone verzi de protecție (UTR Vpr), și zone pentru instituții și servicii publice (UTR S_Is). În plus, va exista o zonă destinată circulației rutiere (UTR Tr), ce va permite conectarea mai ușoară a zonei cu alte părți ale orașului.
Despăgubiri de 1.600.000 lei pentru firma controlată de Rareş Bogdan
Trend Communication, firma controlată de facto de europarlamentarul Rareş Bogdan, deţine trei parcele de teren arabil, cu o suprafaţă de 2.800 mp, în intravilanului municipiului Cluj-Napoca, în Colonia Sopor. Pentru acest teren, societatea va primi despăgubiri în valoare de peste 1.600.000 lei. În prezent administratorul firmei este Bogdan Horia Marius, fratele lui Rareş Bogdan, asociat cu ziaristul Octavian Hoandra. Trend Communication, conform ultimelor data financiare raportate, a avut, în anul 2023, o cifră de afaceri de 1 209 064 euro şi un profit net de 214 898 euro. Fratele lui Rareş Bogdan deţine şi firma Trend PR, alături de acelaşi Hoandră Octavian. Firma este pe butuci, cu o cifră de afaceri de doar 905 euro şi un profit net de 764 euro.
Rareș Bogdan l-a nășit pe fiul șefului Transgaz și a fost răsplătit cu contracte de 260.000 de euro
Trend Communication SRL, a avut contracte din bani publici cu Societatea Naţională de Transport de Gaze Naturale Transgaz SA Mediaş (SNTGN Transgaz) din 2006 până în 2019. Valoarea totală contractelor a fost de 946.146 lei fără TVA. Astfel, calculate cu tot cu TVA şi la rata euro a BNR din anii respectivi, contractele din bani publici ale firmei lui Rareş Bogdan timp de 12 ani (în 2007 şi 2013 nu au existat contracte) cu SNTGN Transgaz SA sunt de 263.763 euro, în 2019 firma lui Bogdan având contract din bani publici de 21.640 de euro. Pentru că nimic nu este întâmplător, şeful Transgaz de pe vremea când au început să curgă contractele de sute de mii de euro din bani publici la Rareş Bogdan este naşul de cununie al fetei lui Vasile Blaga.
În Cluj-Napoca, unde fiecare metru pătrat pare să aibă un preț negociat în cercuri închise, familia Rareș Bogdan își croiește drum cu o precizie matematică. Terenuri care apar din neant, despăgubiri generoase, contracte bine plasate – toate compun un peisaj familiar într-un oraș în care relațiile potrivite pot transforma un simplu petic de pajiște într-o afacere imobiliară profitabilă, iar între privilegiu și lege rămâne doar o linie subțire, tot mai ușor de șters.
Citeşte şi: Emil Boc blochează abuziv un proiect imobiliar al dezvoltatorului Dorin Bob
Bravos națiune!…așa se mermelesc lucrurile!…ca la Ocna Mureș!
Ăla care urla împotriva corupției ,o căpușă !