
Un conflict juridic care a durat aproape două decenii scoate la iveală modul în care sistemul judiciar din Cluj poate fi influențat de conexiuni și interese. Gabriela Cornea s-a luptat 17 ani cu soții Griga, dintre care Adela Griga este avocată pentru recuperarea unui teren pe care aceștia l-au întabulat în mod controversat.
Disputa a trecut prin multiple expertize, plângeri pentru fals în acte, cereri de strămutare și chiar un proces împotriva unui judecător. Deși terenul Gabrielei Cornea a fost modificat „cu un pix” în cartea funciară, iar accesul la drum a fost blocat intenționat, procesele au fost tergiversate de-a lungul anilor. Cum s-a transformat retrocedarea în telenovelă juridică
Gabriela Cornea și-a primit înapoi terenul confiscat politic, dar Primăria i-a livrat un bonus neașteptat: o concesiune de 25 de ani, acordată pe sub masă Adelei Griga, când acesta încă pășea agale pe coridoarele Primăriei Cluj-Napoca. În mod normal, terenul nu ar fi putut fi nici concesionat, nici vândut, dar regulile sunt pentru fraieri. Ca să evite încă un tur de forță prin tribunale, Gabriela a decis să vândă terenul direct soților Griga, un fel de „dă-l dracu’, să scăpăm de belea.”
Vânzare pe repede-înainte și jonglerii funciare
Terenul s-a dat din mână-n mână cu viteza luminii, căci Gabriela Cornea trebuia să părăsească orașul în două zile. În biroul avocatei Olga Petcu, s-a convenit verbal că familia Griga va construi cu ieșire la drum, iar restul terenului va fi alipit casei Gabrielei. Aparent, s-a discutat totul ca între prieteni, fără să bănuiască nimeni că urmează un lung serial cu sezon după sezon.
După Revoluție, 154 mp din terenul Gabrielei Cornea au fost pur și simplu șterși „cu un pix” din cartea funciară. Dacă ai crezut că Harry Potter e ficțiune, stai să vezi ce poate face un funcționar inspirat. Adela Griga, deși ocupase terenul ca și cum ar fi fost moștenirea familiei regale, a refuzat în 2008 să permită expertiza, obligând specialistul să măsoare… peste gard. Nicio surpriză aici, clujenii știu că magia există în hârțogăraie.
Acces? Cine are nevoie de așa ceva?
Gabriela Cornea a început seria plângerilor împotriva Adelei Griga, acuzând-o că a semnat acte ca și cum ar fi fost regina teritoriala a Clujului. Președintele Tribunalului a ridicat din umeri și și-a văzut de ale lui, că doar nu era să-și complice ziua de muncă. Între timp, Gabriela a cerut strămutarea procesului, suspectând că influența Grigăi și a avocatei Burzo (care avea legături beton cu magistrații) făcea ca justiția să fie doar o piesă de teatru prost regizată. Cererea? Respinsă, bineînțeles. Justiția trebuie să fie echidistantă, dar nu exagerăm.
Expertize fantomă și reclamații ignorate
Trei experți desemnați în proces au avut o abordare unică: expertizele lor s-au evaporat în aer. Gabriela Cornea a cerut returnarea banilor plătiți pentru aceste expertize invizibile, dar judecătoarea i-a explicat cu calm că „s-a lucrat”, chiar dacă nu există niciun rezultat. Cum cineva poate „lucra” fără să livreze ceva rămâne un mister mai mare decât existența extratereștrilor.
Între timp, Griga și-a făcut de cap și a reușit o nouă intabulare ilegală, pe care Gabriela a contestat-o. Doar că, în jungla imobiliară clujeană, cine strigă cel mai tare nu e neapărat și cel care câștigă.
Judecătorii promovați, terenuri pierdute și negocieri hilare
Într-un moment de exasperare supremă, Gabriela Cornea l-a dat în judecată pe judecătorul Cazan, deși știa că e un pariu pierdut. Nu doar că nu a fost tras la răspundere, dar omul a fost și promovat! Măcar procesul a ajuns la alt judecător, ceea ce, în acest context, e echivalentul unui mic miracol.
Între timp, Adela Griga, într-o încercare de a părea „naivă și inofensivă”, a oferit un preț pentru teren inspirat din tarifele anilor ‘90, pe vremea lui Gheorghe Funar. Evident, prețul era ridicol de mic. Gabriela a sugerat să pună totul la licitație: teren, casă, eventual și nervii rămași, dar Griga a refuzat, că doar ce rost avea să-și riște avantajul obținut pe căi întortocheate?
Astfel, după 17 ani de procese și nervi întinși, terenul Gabrielei Cornea a rămas un exemplu viu al faptului că, în România, legea este un spectacol grotesc în care regulile sunt opționale și se aplică doar fraierilor.
Hotărârea Judecătoriei Cluj-Napoca în dosarul nr. 7185/211/2016
După ani de amânări, expertize și dezbateri, Judecătoria Cluj-Napoca a pronunțat în 22 februarie 2023 o hotărâre parțial favorabilă pentru reclamanții Conea Liliana Gabriela și Conea Mari Mariana, în contradictoriu cu mai mulți pârâți, printre care Griga Adela și Griga Vasile Ioan, Municipiul Cluj-Napoca prin primarul Emil Boc și diverse companii de utilități.
Instanța a admis în parte cererea reclamantelor și a stabilit că acestea au dreptul de proprietate asupra terenului de 154 mp, identificat în documentele cadastrale. Ca urmare, pârâții Griga Adela și Griga Vasile Ioan sunt obligați să lase în deplină proprietate și liniștită posesie acest teren în favoarea reclamantelor.
De asemenea, Judecătoria Cluj-Napoca a dispus rectificarea cărților funciare, astfel încât terenurile să fie repoziționate conform unei expertize întocmite în proces. Mai mult, pârâții Griga Adela și Griga Vasile Ioan trebuie să desființeze un gard care nu respectă limitele de hotar stabilite de expertiză.
Instanța a obligat pârâții Griga Adela și Griga Vasile Ioan la plata sumei de 61.136 lei, reprezentând contravaloarea lipsei de folosință a terenului pentru perioada 01.07.2015 – 31.01.2022. În plus, aceștia trebuie să plătească 967,12 lei/lună până la momentul în care reclamanții vor intra efectiv în posesia terenului.
Cheltuieli de judecată
Pe lângă despăgubirile pentru lipsa de folosință, instanța a stabilit și cheltuielile de judecată. Griga Adela și Griga Vasile Ioan trebuie să plătească 63.984,61 lei către reclamante, însă, întrucât și acestea din urmă au fost obligate să achite 2.375 lei către pârâți, instanța a compensat sumele, rămânând ca pârâții să deași banii aceștia înapoi.
Hotărârea Tribunalului Cluj
Pe 12 iunie 2024, Tribunalul Cluj a decis să respingă apelurile formulate de reclamantele Conea Liliana Gabriela și Conea Mari Mariana, precum și de pârâții Griga Adela-Liana și Griga Vasile Ioan, menținând în totalitate sentința pronunțată anterior de Judecătoria Cluj-Napoca. De asemenea, instanța a respins excepția prescripției dreptului material la acțiune invocată de apelanții Griga. În materie de cheltuieli de judecată, acestea au fost compensate parțial, iar pârâții Griga au fost obligați să achite reclamantei Conea Liliana Gabriela suma de 2.153,26 lei pentru cheltuieli de deplasare.
Citeşte şi: Cârciumarul Adrian Munteanu a fost oprit
La cadastru cluj de aproape 20 de ani ce stiu eu un grup de vinituri mocanesti din mm – sm fac ravagii in carti funciare si de imobil, baga falsuri la foc automat daca sunt platiti, atat de constructori blocuri, maresc suprafetele utile la apt, apar proprietari cu acte false in apt din blocuri la etaje care nu s intabulate, proprietari de locuri de parcari care sunt comune in realitate, dar au ajutor in escroacele astea de notarite, care culmea tot din zonele de unde s astia sunt venite in cluj, si nu trebuie uitat vesnicu trepadus din primarie boc care i paznicu escrocheriilor funciare