Costică Pocol, patronul Pieței Mărăști, încearcă o șmecherie nouă pentru a scăpa de valul de executări silite care îi vizează afacerile. El a vândut unui prieten 8 mp dintr-un spațiu comercial aflat în incinta pieței, la etajul 2, cu o sumă astronomică de 12.125 lei/mp. Tranzacția nu a fost plătită integral, Pocol achitând doar 5.000 lei. Primăria Cluj Napoca a obținut o sentință judecătorească prin care omul de afaceri clujean trebuie să dărâme etajul 2 din Piața Mărăști.

Judecătoria Cluj Napoca trebuie să se pronunțe într-un proces dintre două societăți comerciale, SC BERG INCHIRIERI SRL (cumpărător) și SC Eunicia SRl (vânzător). Prima este administrată de Dorinel Benche, iar asociați sunt membrii familiei Tripon. SC Eunicia SRL îi aparține lui Pocol Eunicia Sofia, fiica lui Costică Pocol, patronul pieței Mărăști, un om de afaceri clujean care își lichidează toate afacerile de frica executărilor silite.

Pentru a nu rămâne fără proprietățile din cadrul Pieței Mărăști, Pocol a încheiat a încheiat cu cunoscuții mai multe promisiuni de vânzare – cumpărare.

Este și cazul unui spațiu comercial de 16 mp din cadrul pieței.

Potrivit dosarului, firma Berg a cumpărat în 2020 jumătate din spațiul comercial aflat la adresa B-dul 21 Decembrie 1989 nr 131-135 et II. Promisiunea de vânzare-cumpărare a fost încheiată pentru suma de 97.000 lei, din care la data semnării actelor au fost achitați 5.000 de lei în fața notarului, diferența urmând să fie achitată la semnarea contractului de vânzare-cumpărare.

Potrivit contractului, tranzacția trebuie să fie încheiată obligatoriu.

”Având în vedere că perfectarea contractului de vânzare-cumpărare nu s-a putut realiza din culpa promitentului vânzător, sunt aplicabile prevederile cap VII pct 7.1 din promisiunea de vânzare-cumpărare, conform căruia, în situația în care contractul de vânzare-cumpărare nu se poate încheia în forma autentică până la data de 22.07.2020 din culpa promitentului vânzător, antecontractul de va executa silit de către promitentul cumpărător și acesta nu va mai achita restul de preț către promitentul vânzător, cu titlu de despăgubiri”, arată cererea de chemare în judecată.

Spre deosebire de acest tip de promisiune de vânzare-cumpărare, majoritatea înțelegerilor de acest tip stipulează că vânzătorul trebuie să achite o penalizare, dar nicidecum o promisiune de vânzare cumpărare nu devine obligatorie cu titlu de ”executare silită”.

Mai mult, în promisiunea de vânzare – cumpărare este stipulat faptul că tranzacția trebuie să fie încheiată până în iulie 2020, or firma Berg Închirieri SRL a deschis procesul în ianuarie 2021. În perioada respectivă, Primăria Cluj Napoca a câștigat procesul prin care patronul Pieței Mărăști este obligat să demoleze ultimul etaj din piață, pe motiv că a fost construit ilegal, fără autorizație de construcție.

Dacă firma Berg va câștiga acest proces, etajul respectiv nu va putea fi demolat sub circumstanțele actuale deoarece un spațiu de 8 mp are un cu totul alt proprietar decât cel cu care s-a judecat până acum administrația locală clujeană.

Un alt semn de întrebare referitor la acest contract este ridicat de prețul tranzacției. Firma administrată de Benche a fost dispusă să plătească 12.125 lei/mp pentru cei 8 mp din spațiul comercial respectiv.

Nu este prima dată când Benche cumpără proprietăți marca Pocol.

El este cumpărătorul casei patronului Pieței Mărăști aflată la adresa strada Sitarilor la numărul 12, din cartierul Dâmbu Rotund. Locuința i-a aparținut lui Pocol care a girat cu ea un împrumut la BCR. Pentru că nu a achitat împrumutul, banca l-a executat silit, iar prețul stabilit de executorul judecătoresc a fost de 33.000 de euro, bani pe care i-a plătit Benche.

Potrivit anunțului, proprietatea este formată din apartamentul nr. 2 și următoarele construcții aflate separat în curte: CII: terasa deschisa, 1 piscina; CIII: garaj auto cu 2 boxe; CIV: crama la subsol, la parter: foisor gradina, cu părțile indivize comune în cotă de 50/100. Apartamentul este situat într-o casă cu un regim de înălțime P+1+M și este compus din 4 camere și dependinte. Acesta este poziționat la mansardă. Acoperișul imobilului are sarpanta din lemn și învelitoarea din țiglă. Terenul este în suprafață de 399 mp”.

Afaceri marca Pocol

Costică Pocol va fi executat silit de Primăria Cluj Napoca pentru că nu a pus în aplicare decizia judecătorilor clujeni de a demola ultimul etaj de la Piața Mărăști pe care l-a construit ilegal. Administrația locală i-a oferit lui Pocol termenul legal pentru a duce la îndeplinire hotărârea magistraților, dar el nu s-a conformat.

În urma unui control, poliția locală a Primăriei Cluj Napoca a constatat că un etaj din cadrul construcției Piața Mărăști a fost construit ilegal, fără nicio autorizație de construcție. În urma controlului s-a dispus intrarea în legalitate. Proprietarul pieței, Costică Pocol, nu a făcut niciun demers pentru a obține acte pe construcția respectivă, așa că a fost dat în judecată, a pierdut, iar judecătorii au dispus demolarea a ceea ce s-a construit ilegal. Acum, în loc să pună în executare sentința, administrația locală spune că mai așteaptă pentru că nu a fost comunicată decizia. Însă, demolarea ar fi trebuit să aibă loc până la sfârșitul anului trecut.

Revenind la odiseea Pieței Mărăști, în decizia de demolare dată de Judecătoria Cluj Napoca, magistratul care s-a ocupat de dosar a subliniat faptul că proprietarul nu a făcut niciun demers pentru a intra în legalitate.

”Termenul pentru aducerea la îndeplinire a măsurii are durata de 180 zile, calculate de la data comunicării procesului verbal (nu de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care s-a respins plângerea contravențională împotriva procesului verbal prin care a fost dispusă măsura, întrucât plângerea s-a respins ca tardiv formulată). Ori, termenul stabilit de către agentul constatator a expirat fără ca pârâtul să fi formulat vreo solicitare având ca obiect intrarea în legalitate și fără ca lucrările să fie desființate, ceea ce conferă instituției reclamante dreptul de a sesiza instanța de judecată în vederea desființării construcției neautorizate.

Susținerile pârâtului în sensul respingerii cererii nu pot fi primite. Instanța constată că pretinsa nelegalitate a măsurii complementare din procesul verbal de contravenție (pentru că în speță nu era necesară autorizația de construire) nu poate fi analizată în prezenta procedură—contravenientul are posibilitatea de a se plânge cu privire la conținutul procesului verbal de contravenție exclusiv pe calea plângerii contravenționale. În măsura în care plângerea contravențională este respinsă sau astfel de obiecții nu sunt ridicate în fața instanței investite cu soluționarea plângerii contravenționale, petentul nu mai poate solicita discutarea conținutului procesului verbal de contravenție în cadrul unei alte proceduri.

Istoric de ilegalități sub ochii tuturor

Extinderea Pieţei Mărăşti, o altă afacere ”marca” Pocol, a întâmpinat, de-a lungul timpului, nenumărate probleme. Autorizaţia de construire emisă pentru imobilul din Piaţa Mărăşti îi permitea lui Pocol să construiască spaţii comerciale şi de alimentaţie publică, având regim de înălţime S+P+2E – S+P+5E. Singura problemă e că în autorizaţie se precizează faptul că imobilul urmează să fie construit pe bulevardul 21 Decembrie 131 – 135, iar pe partea cu Piaţa Mărăşti sunt numai numere pare, deci autorizaţia îi permite lui Pocol să construiască pe partea cealaltă a bulevardului. Această eroare administrativă nu s-a mai întâlnit în istoria municipiului Cluj-Napoca.

Pocol a fost nevoit să „asigure” construcţia cu mai mulţi stâlpi de susţinere la etajul unu, în principal din cauza că imobilul era în pericol să se dărâme. Acest aspect a demonstrat faptul că respectiva clădire suferă foarte mult din cauza erorilor de proiectare şi de execuţie. Alte nereguli, asupra cărora Gazeta de Cluj a atras atenţia în repetate rânduri, se referă la faptul că imobilul este realizat fără fundaţie, existând oricând pericolul să se prăbuşească. Mai mult, imobilul este construit pe magistrala de apă, motiv pentru care, în cazul unei defecţiuni, echipele de intervenţie nu vor putea face nimic pentru a rezolva problemele.

Licența Parking Mărăști

În 2008,  Amelia Cândea,  studentă la Sociologie, a scris o lucrare de licență intitulată ”Informalitate și clientelism. Piața Mărăști din Cluj Napoca”. Pentru redactarea textului, ea a discutat cu clienții din piață, cu vânzătorii și cu alte persoane în cunoștință de cauză.

”Primarul Funar a fost cel care a concesionat terenul Pieței Mărăști, (pe 49 de ani), către trei acționari: Pocol o avut 40%, Bondane 19% și APO 30%”. Primii doi – îmi spune cu o totală nonșalanță interlocutorul meu – au lucrat amândoi la CFL Baciu 2, deci au reușit să fure de acolo atâția bani, pentru că numai acolo erau legume și fructe în vremea aceea. Cam ăștia au fost banii pentru concesionare, pentru teren. Iar pentru amenajare, pentru a amenaja piața, au scos un credit de la Bancoop”. Însă din acest împrumut o sumă importantă a fost folosită pentru a deschide o fabrică de bere în Săvădisla, iar o altă parte a fost investită la abatorul lui Costică Pocol, din Dâmbul Rotund. Desigur, aceștia nu au mai putut să returneze ratele la bancă, și așa au fost confiscate de bancă magazinele limitrofe, terenul rămânând însă al acționarilor. Bancoop a vândut către persoane fizice un drept de folosință al magazinelor pe termen de 15 ani, recuperând o parte din sumă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.