Justiţia, politica şi mediul de afaceri. Domeniile care se finanţeaza atat de bine, incat recompensele sunt de nivelul miliardelor de euro. Social-democraţia a avut tot timpul o latura slab dezvoltata la Cluj, iar rezultatele electorale vorbesc de la sine. In afara de Grupul de la Cluj, reactivat cu numirea lui Ioan Rus ministru, clujenii social-democraţi nu au avut parte de funcţii importante in marile structuri ale Romaniei. In schimb, latura afacerilor a contribuit la urcarea in marile structuri ale statului a unuia dintre cei mai corupţi clujeni, nimeni altul decat proiectantul centurii de Diamant, Mircea Pop. Relaţiile acestuia cu justiţia, şi implicit cu procurorul Daciana Deritei, nascuta Pop, matuşa acestuia, şi cu Liviu Pop, fostul decan al Facultaţii de la Drept, l-au impins pe Mircea Pop, acţionarul DP Consult, la şefia cele mai importante instituţii din domeniul rutier, Compania Naţionala de Autostrazi şi Drumuri Naţionale din Romania (CNADNR), o instituţie cu un buget de peste 2 miliarde de euro.

Rubedenii peste tot

Rubedeniile familiei Pop au fost implicate in contractele cu cea mai importanta miza din judeţul Cluj: contractele „secretizate” ale Consiliului Judeţean cu Iulius Mall şi Nokia, girate de secretarul judeţului Mariuca Pop, acum pensionata, dar şi „centura de diamant”, proiectata de Mircea Pop şi a sa firma de “consultanţa.” Mircea Pop are de altfel şi o relaţie directa cu Marius Nicoara pentru ca a primit peste 300 de milioane de la acesta pe vremea cand era preşedinte la CJ Cluj, deşi ruda sa Mariuca Pop era secretara. De altfel, Iulius Mall şi echipa lui Iulian Dascalu au fost protejaţi de procurorii Daciana Deritei, nascuta Pop, şi Mircea Hrudei. Soţia lui Mircea Hrudei, şeful DIICOT Cluj, urmeaza şi ea sa judece la Curtea de Apel Cluj o speţa care ii priveşte pe cei de la Iulius Mall. Iar acum, cand familia Pop a primit fonduri de 2 miliarde de euro pe mana, suntem curioşi cum vor imparţi banii in “famiglie.”

Pila social-democrata de la centru
Surse din interiorul organizaţiei judeţene a PSD Cluj au declarat pentru Gazeta de Cluj ca din anul 2000 incoace Mircea Pop nu apare ca fiind membru al acestei formaţiuni. Mai mult decat atat, majoritatea membrilor din cadrul organizaţiei susţin ca nu il cunosc pe acesta şi ca nu a participat niciodata la nicio intalnire oficiala sau vreo sindrofie organizata de social-democraţi. Astfel, aceeaşi sursa susţine ca pilele şi relaţiile lui Mircea Pop ar fi de nivel inalt, el tratand doar cu organizaţiile naţionale, acolo varsand şi posibilele sponsorizari. In acest mod ar fi reuşit sa caştige şi funcţia de şef peste CNADNR.
Proiectantul centurii Valcele-Apahida, drumul a carui construcţie a durat aproape cat o autostrada,  este societatea clujeana DP Consult. In cadrul acţionariatului acestei firme se regaseşte Mircea Pop, care a mai fost şef la DRDP Cluj şi director adjunct in cadrul CNADNR, adica instituţia care a organizat licitaţia pentru acest proiect. Din cauza proiectului, centura Valcele-Apahida a ajuns sa coste peste 154 de milioane de euro, in situaţia in care preţul iniţial era de 64 de milioane de euro. Intre timp, din cauza acestor nereguli “centura de diamant” a ajuns subiect de plangere penala la Direcţia Naţionala Anticorupţie. In Cluj Napoca, Mircea Pop face parte dintr-una din familiile cu cele mai multe relaţii.

In anul 2006, pe vremea cand Emil Boc era doar primar in Cluj-Napoca, societatea DP Consult se ocupa de exproprierile terenurilor peste care urma sa treaca centura Valcele Apahida. La data respectiva, DP Consult caştigase licitaţia pentru proiectarea centurii şi guvernul promisese ca va da circa 45 de milioane de euro pentru construirea ei. In mare parte, Emil Boc a trasat aceasta centura pe un studiu de fezabilitate comandat de Miron Mitrea pe vremea cand acesta era ministrul Transporturilor şi PSD-iştii, care conduceau Clujul, ii cereau lui Mitrea sa dea bani pentru acest proiect. Traseul Valcele-Apahida are o lungime de 23,612 km, studiul de fezabilitate a fost facut in 2004, adica in faza incipienta a proiectarii drumului, iar in 2006 studiul de fezabilitate a fost actualizat şi avizat de CNADNR. Ce a presupus traseul acestei centuri rutiere propuse de SC DP Consult? In pofida faptului ca drumul trece prin padure, Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj a considerat ca nu este necesara o evaluare a impactului asupra mediului pe care il va avea defrişarea unei suprafeţe de peste 38,5 de hectare de padure. Pe de alta parte, o serie de specialişti in Ştiinţa Mediului care au dorit sa işi pastreze anonimatul, susţin ca au atenţionat ca se vor produce alunecari de teren pentru ca solul de pe o porţiune din centura este alcatuit din nisipuri, gresii şi conglomerate, straturi care sunt supuse pericolului erozional.
Pe langa proiectanţii de la DP Consult, la aceasta centura au mai lucrat, in calitate de consultanţi, şi firmele  Search Corporation şi Primacons Group. In total, valoarea acestor doua servicii a costat la momentul licitaţiei proiectului 60 de milioane de lei.

Relaţiile justiţiei

Relaţia procuror-judecator-decan-afacerist a dus la dezvoltarea unei familii cu foarte mari influenţe in judeţul Cluj şi chiar in toata Romania. Dosare fabricate ciudat, interese ascunse şi prietenii, cercetari favorizante şi alte ilegalitaţi au fost comise de familia Pop de-a lungul timpului. Daciana Deritei, nascuta Pop, este procurorul care a instrumentat cazurile Gazeta şi Paszkany, iar una dintre parţile vatamate este nimeni altul decat Iulian Dascalu, aparat de un alt membru al familiei Pop. Pe de alta parte, Dascalu mai are un proces care este judecat de soţia celuilalt procuror care a instrumentat cazurile şi colegul procurorului Daciana Deritei, Mircea Hrudei, insuşi şeful DIICOT Cluj. Amintim ca procurorii Deritei şi Hrudei au greşit capital in cadrul procesului lui Arpad Paszkany, acesta fiind achitat de catre toate instanţele de judecata. Fostul decan al Facultaţii de Drept din cadrul UBB, Liviu Pop, este un alt membru al clanului Pop, dar şi cel care colaboreaza cu avocata care il apara pe Dascalu. Pe alta parte, afacerile familiei Pop şi-au intins tentaculele şi peste celebra centura blestemata a Clujului, care s-a surpat de doua ori pana in prezent.

Incompatibilitate, numele tau este Pop

Influenţa familiei Pop s-a simţit chiar şi in mediatizatele cazuri Paszkany şi Gazeta. Astfel, deşi miroase a incompatibilitate de la o poşta, nimeni nu s-a sesizat ca familia Pop este atat pe partea care acuza in acele dosare, prin Daciana Deritei nascuta Pop, cea care a instrumentat dosarul, cat şi pe partea care apara, prin avocata Pop, care a reprezentat interesele uneia dintre parţile vatamate, Iulian Dascalu.  Suntem astfel curioşi daca procurorii ajung sa faca dosare pe motive reale şi in interesul public ca doar din acel motiv sunt subordonaţi Ministerului Public ori mai mult pentru ajutorarea rudelor. Ramona Camelia Pop a lucrat ca avocat pentru Iulian Dascalu, fiind angajata strict pentru tranzacţia privind terenul de la CUG din 2007 dintre Iulius Grup şi societatea South-East Euromentor (SEE). Conform avocatei, Dascalu a dorit iniţial sa se judece in procesele intentate cu omul de afaceri clujean Arpad Paszkany, insa in intalnirile cu avocaţii sai s-a discutat ideea obţinerii unei suspendari a acestora, idee iniţiata de Constantin Iordachescu, la al carui birou de avocatura era Pop colaboratoare.  Ideea a venit cand Dascalu şi-a expus temerile legate de pierderea finanţarii proiectului Iulius şi de influenţa lui Paszkany asupra instanţei din Targu-Mureş. Intrebata despre aceasta influenţa, Pop a afirmat ca in afara de preschimbarea termenului şi suspendarea cererii de judecata nu poate aduce nici o dovada a influenţei lui Paszkany asupra instanţei de la Targu-Mureş.

Pila de la Consiliul Judeţean

O alta celebra membra a familiei Pop care „tragea” sforile la Consiliul Judeţean Cluj este fostul secretar al judeţului, Mariuca Pop. Aceasta lucra chiar in interiorul instituţiei care i-a oferit prietenului Iulian Dascalu spaţiul pe care a construit Iulius Mall. Dedicaţia este şi in ceea ce priveşte contractul, cei de la Iulius Group platesc doar 3 euro pe mp intr-o zona foarte buna a Clujului. Vestea buna este ca in anul 2011 aceasta secretara a judeţului s-a pensionat din cadrul instituţiei, iar legatura familiei Pop din interiorul consiliului judeţean Cluj nu mai este una existenta la momentul actual.

Şeful de la Tribunalul Militar este tot Pop

Marius Pop este un alt verişor din mediul justiţiei a Dacianei Deritei, ruda şi cu Mircea Pop, care are o funcţie destul de importanta: preşedintele Tribunalului Militar Cluj. Tatal lui Pop Liviu este arbitru la Camera de Comerţ Cluj, iar numele acestuia este tot Pop Liviu. Soţia acestuia lucreaza in mediul juridic, fiind notar. Pop Lenuţa Anişoara are chiar un birou notarial propriu. Acesta mai are o verişoara in cadrul Baroului Bucureşti, Pop Roxana. Pop Marius are o alta avocata verişoara, Pop Ramona Camelia. El mai are alţi doi verişori, Pop Calin, avocat in Biroul Targu Jiu şi Pop Lucian, avocat in Barou Cluj, dar şi pe verişoara Pop Dana, avocata in Baroul Cluj.


Nicoara a girat contractul

La Cluj-Napoca afacerea Iulius Mall a fost „parafata” de catre fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Marius Nicoara (PNL). Secretizarea contractului ar putea aduce mari pagube Consiliului Judeţean pe viitor daca contractul nu este renegociat curand. La acea vreme secretarul judeţului era Mariuca Pop.

Relaţia Podaru-Pop
Ovidiu Podaru este conferenţiar la facultatea de Drept şi a fost o mare parte din viaţa sa subordonat fostului decan, Liviu Pop, care are relaţii indirecte cu Iulian Dascalu. Podaru este avocatul celor de la Iulius Mall in procesul care se va judeca la Cluj-Napoca şi care va fi hotarat de judecatoarea Maria Hrudei.
Mircea Pop ramane una dintre cele mai importante persoane din mediul corupt al familiei Pop şi cel care asigura finanţarea tuturor. Acum ca a pus mana pe 2 miliarde de euro s-ar putea ca influenţa familiei Pop sa acapareze şi alte domenii şi sa continue ilegalitaţile…

Tiberiu Hrihorciuc

4 COMENTARII

  1. deci, PDL-ii nu au nici o legatura cu Centura de Diamant… Da,? A fost facuta pe vremea lu’ Nicoara Idiotu’…Buuuun! Perfect! Apropo, numele pe care te eforta-i sa le afli de la un „coleg” sunt: El, oltean, ea, chiorean. deci nu au acelasi nume.

  2. Tabloul famigliei nu e complet fara impostorul Liviu Pop, profesor fraudac universitar, cel mai plagiator pseudo-universitar din tara. acesta a copiat toate cartile publicate, la inceput de la profesorul Aurelian Ionascu, mai nou prin traducere din franceza. Este o rusine a orasului, un corupt penibil, sustinut de alt penibil, Andrei Marga.

  3. Va semnalam o frauda marca Liviu Pop, profesor expirat si pensionar, tinut in facultate numai de o manevra a lui Marga de final de rektorat. Un record national: judecatorul Andrea Annamaria Chis in loc sa fie exmatriculata a fost tinuta 19 ani la doctorat de acest Liviu Pop!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.