Familia Siserman submineaza libertatea presei

Biserica este cunoscută din cele mai vechi timpuri ca un lacas sfant. Dar acest lucru nu i-au  oprit niciodata pe oameni sa incerce sa spulbere acest mit si sa faca cele mai disperate gesturi daca nu inauntrul ei, macar in fata lacasului de cult. Familia Siserman, cunoscuta in Cluj-Napoca, drept credinciosi, au fost izgoniti din biserica si mustrati pentru comportamentul neadecvat. Mai mult decat atat, Viorel Siserman, a incercat prin aceste gesturi disperate de intimidare sa submineze libertatea presei, fapt care ii va atrage o reclamatie la organismele internationale. Procurorul militar platit din banii cititorilor si a intregii Romanii si-a permis sa-l ameninte pe tatal directorului general al Gazeta de Cluj chiar in fata lacasului de cult pe care il frecventeaza, Biserica Greco-Catolica “Schimbarea la Fata”. De asemenea, reporterii Gazeta de Cluj vor transmite o scrisoare catre Prea Sfiintitul Crihalmeanu, dar si catre Papa Benedict al XVI-lea, dar si catre cardinalii acestuia in care sa ii informeze despre actiunile credinciosilor in fata bisericii catolice. Solicitam Consiliului Superior al Magistraturii, dar si Parchetului General sa se sesesizete in acest grav caz.

Amenintarea cu influentarea justitiei

Viorel Siserman este seful parchetului militar despre care Gazeta de Cluj a facut numeroase dezvaluiri in ultima perioada. Acesta a cedat nervos datorita adevarurilor scrise in presa despre relatiile familiei sale si a atacat parintii conducerii Gazeta de Cluj. Daca ataca conducerea in direct era de asemenea un lucru grav, dar parintii conducerii care nu au nicio treaba nici macar cu politica editoriala, nici macar cu actionariatul ce vina ar putea avea? Dar pe procurorul angajat din bani publici nu il poate stapani mania. Mai mult, el a facut acuze grave ca ar putea influenta justitia braileana in procesul pe care Liviu Man il are la acea instanta. “Sa vezi ce o sa pateasca Liviu Man la Braila”, i-ar fi zis Viorel Siserman lui Adrian Man.

Preotul recunoaste cele 4 apostrotfari
Unul dintre preotii care slujesc la Biserica Greco-Catolica ”Schimbarea la Fata” au recunoscut pentru Gazeta de Cluj ca Viorel Siserman a fost mustrat verbal de patru ori de catre reprezentantii clerului sa se linisteasca, tipetele acestuia fiind auzite din interiorul bisericii, chiar daca cearta se desfasura in interior.
“Duminica am fost la slujba Vioreal Siserman si a intrat intr-o altercatie verbala destul de consistenta cu domnul Adrian Man. Nu s-a intamplat in biserica acest lucru. Eu m-am apropriat de domnul Siserman pentru ca era destul de vocal si pe domnul Man il cunosc si am respect fata de amandoi pentru ca sunt credinciosii bisericii noastre. I-am spus de vreo trei-patru ori va rog sa va linistiti. Totul se intampla pe Eroilor in fata bisericii, eu eram in biserica”, a declarat un preot sub protectia confidentialitatii. Intrebat daca I se pare normal sa existe astfel de certuri intre credinciosi in afara bisericii, preotul a raspuns: “Tocmai pentru ca nu mi se pare normal eu am luat o atitudine. Va rog sa ma intelegeti. Un confrate de-al meu s-a dus si el si dupa aceea a incetat totul. Eu fiind in biserica am auzit in afara bisericii o voce ridicata. Era o discutie mai antrenanta, nu tipa. Domnul Man era afectat, nu am auzit vocea domnului Man”, arata acelasi preot.

Atac la sursele jurnalistice
Viorel Siserman i-a facut anumite acuze lui Adrian Man care nu isi au rostul. Acesta i-a spus ca stie cine sunt sursele noastre si le-a enumerat. Din respect pentru acele persoane pe care le-a enumerat nu dorim sa le mentionam numele. Orice om al legii cunoaste libertatea de expresie recunoscuta de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, dar si faptul ca sursele jurnalistice sunt protejate doar in caz de terorism. Astfel, cum dezvaluirile despre familia Siserman si incompatibilitatile lor nu pot face parte din tema terorismului, sursele jurnalistice raman protejate de CEDO. Cu alte cuvinte, familia Siserman nu ataca doar Gazeta de Cluj, ci si sentintele definitive CEDO, luandu-si justitia in propria maini si lovind cu ea de pamant chiar in fata bisericii.

Subordonatii rad de Siserman
Viorel Siserman ar fi continuat scandalul din fata bisericii tipand ca subordonatii sai, peste 180 la numar, ar fi ras non-stop in urma articolelor din Gazeta de Cluj. Acestia i-ar fi facut un cadou frumos sefului cu trei ziare pe birou, insa acesta nu a perceput bine acest gest. Mai mult decat atat, nu ne simtim datori sa il transformam pe Viorel Siserman intr-un om placut mai ales ca probabil ura angajatilor nu este de azi de ieri, ci din intreaga perioada de conducere a procurorului militar.

Avocatii, atacati si ei
O alta persoana atacata in cadrul aceluiasi scandal din fata bisericii a fost unul dintre avocatii ziarului Gazeta de Cluj. Din cate se poate observa, familia Siserman nu intentioneaza doar subminarea puterii mass-media, ci si a justitiei in intregimea ei: de la proprii subordonati la avocati, de la judecatorii de la Braila si pana la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Nicio instanta de judecata nu are voie sa dea un verdict negativ familiei Siserman pentru ca ei ar fi initiatorii justitiei.
Suntem curiosi cumde ca madame Sorina Siserman, care a declarat intr-un interviu ca sala de instanta este un loc sfant, iar sotul ei face scandal in fata unui loc sfant sfidandu-l si batjocurindu-I nu doar pe credinciosi, ci si pe persoana pe care o reprezinta, daca presedintele Tribunalului Cluj are acelasi comportament ca si sotul in locul sfant.

Incompatibilitatea familiei, dezvaluita de Gazeta
Inspectorii CSM o cerceteaza pe presedintele Tribunalui Cluj, Sorina Siserman, pentru incompatibilitatea cu functia de director de deparatament, in urma unei dezvaluiri a Gazeta de Cluj. Sotul acesteia, Viorel Siserman, este seful Parchetului Militar Cluj, iar fratele acestuia, Costel Siserman, este seful Institului de Medicina Legala(IML) din Cluj.

Cazul Pacurar, mascheaza incompatibilitatea Sisermanilor?
In plin scandal al anchetei CSM care vizeaza familia Siserman, cum s-ar zice cea mai puternica familie din justitia clujeana, a aparut o alta cercetare a Agentiei Nationale de Integritate(ANI), respectiv a sefului IPJ Cluj, Ioan Pacurar. In momentul in care Viorel Siserman a fost cercetat disciplinar de CSM pentru ca i-ar fi zis unui martor “mars afara”, acesta ar fi fost scapat de catre sefii DGIPI si din Politie, conform unei surse. Pintea, adjunctul sefului IPJ, ar fi fost si el implicat in aceasta musamalizare, conform aceleiasi surse.

Ultima reduta a mafiei lui Gheorghe Buta

Sorina Siserman este ultima reduta a unei “mafii cumplite create de Gigi Buta(n.r. fostul judecator de la Curtea de Apel Cluj), o increngatura politieneasco (fostul doi si un sfert) – judiciara. Acestia au terminat doi presedinti de tribunal ca sa o poata pune pe ea la conducere, relatam intr-un numar anterior. E omul lor cel mai de incredere acum”, arata o sursa bine informata din mediul judiciar. Fiul judecatorului George Buta, fost membru al CSM, dar si fost judecator de la Curtea de Apel Cluj, Paul George Buta, a fost trimis in judecata in cazul manipularii pietei de capital. In acest caz, cap de afis au fost Gicu Gansca, patronul ACI. George Buta a fost judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Originar din judetul Bistrita-Nasaud, acesta inca mai are relatii si in cadrul Judecatoriei Nasaud, cunoscandu-se cu fostul presedinte al instantei, Raus Pompei.   
Un alt mare sustinator al Sorinei Siserman este judecatorul Virgil Andries, fostul presedinte al CSM. Originile acestuia sunt tot din Bistrita, de unde este si sotul ei. Judecatorul este cunoscut pentru momentul controversat in care ajuns la conducerea CSM a deschis o serie de procese impotriva statului roman.

Abuz in funcție și omisiune de denunț
Viorel Siserman face abuz in funcție și omisiune de denunț. Doua fapte foarte grave care pot aduce chiar condamnarea penala a celui care savarșește aceste fapte. In schimb, nu vom aștepta auto-sesizarea Parchetului General pentru ca știm ca aceste lucruri se intampla greu sau aproape deloc și vom face noi inșine o plangere penala. Acesta incearca sa afle detalii despre sursele jurnalistice, dupa cum el insuși recunoaște. El amenința presupusele surse și incearca sa omoare presa libera din Romania și din lumea intreaga prin cultivarea unor astfel de legi. Pe deasupra, el declara ca jurnaliștii de la Gazeta de Cluj au facut fapte penale fara sa faca din nou o sesizare asupra acestor fapte, ceea ce inseamna ca el insuși este “presupusul” nostru complicele. Oricum, ante-pronunțarea asupra faptelor penale este un lucru foarte grav condamnat de judecatorii CEDO.  

Reporter: Am ințeles ca v-a apostrofat duminica un preot la biserica?
Viorel Siserman: Nu m-a apostrofat niciun preot.
Rep.:Inseamna ca minte domnul preot…
V.S.: Cine-i acela?
Rep.: Nu putem sa va divulgam sursele.
V.S.: Ce m-a apostrofat? M-a chemat ca avem ceva de discutat. Nu m-a apostrofat deloc? O sa va sune domnul preot peste o ora.
Rep.: Am ințeles ca țipați in fața bisericii. Este adevarat?
V.S.: Domnule eu nu țip. Am avut o discuție personala cu domnul Man. Ma vedeți pe mine țipand?
Rep.: Am ințeles ca ați facut presiuni cu dosarul de la Braila?
V.S.: Nu ințelegeți dumneavoastra nimic. Eu nu am nicio treaba cu Braila. Treaba cu Brailele și alte chestii nu ma intereseaza. Eu am treaba mea și nu gasesc de cuviința sa ma tot insultați și sa ma tot injuriați prin ziare.
Rep.: Au ras angajații dumneavoastra de dvs?
V.S.: De ce sa rada?
Rep.: Am ințeles ca așa v-ați plans.
V.S.: Pai au ras de dumneavoastra nu de mine. Eu au ras in sensul ca scrie in sensul cine i-a fost student. Le-am zis scrieți-i pe toți ca am avut peste o mie.
Rep.: Cu avocatul Neamțu aveți vreo problema?
V.S.: Eu ce problema sa am. Nicio problema nu am.
Rep.: Dar cu judecatoarea Alexandrina Radulescu?
V.S.: Nu am nicio legatura cu ea. Probabil are ea cu nevasta-mea. Eu ce problema sa am? Noi nu avem nicio legatura. Reprezentam doua instituții total. Nu au nicio legatura unele cu altele. Nu urmaresc cariera lui Raduleasca.
Rep.: Cu domnul Cristi Danileț?
V.S.: Ce-i cu el?
Rep.: Am ințeles ca și pe el l-ați pomenit in conversație…
V.S.: Nu l-am pomenit domnule. Și el a candidat cu nevasta-mea. La nevasta mea i se termina treaba asta și ce treaba am eu. Asta i-am spus ca il laudați in ziare pe Raduleasca și pe Cristi Danileț, adica tocmai aceia ce au pierdut la examene.
Rep.: Noi nelucrand din bani publici putem sa laudam pe cine vrem noi.
V.S.: Laudați-i și pe aceia care caștiga și pe aceia care pierd. Credeți ca s-au organizat concursurile cinstit? Doamna Radulescu a dat in judecata CSM-ul, niște chestii care nu se fac. Parerea mea, așa, ca simplu cetațean. Altceva.
Rep.: Domnul Adrian Man s-a simțit stresat de dumneavoastra?
V.S.: Cu ce s-a simțit stresat? Am dat mana cu el. Cand am dat mana cu un om nu-l stresez. Dau mana cu el de 25 de ani.
Rep.: Mai multe persoane de fața au observat ca l-ați stresat…
V.S. Nu, nu, nu. Eu l-am rugat sa stam de vorba acolo puțintel și i-am spus cu toata diferența și onoarea ce i se cuvine unui om din mediul justiției pe funcțiile pe care le-a avut dumnealui și pe care il cunosc bine, de mult timp. Chiar am colaborat cu el.
Rep.:Nu ințeleg de ce a-ți pomenit de Vasile Mandici, prim-procurorul de la Curtea de Apel Suceava.
V.S.: Cine? De ala? Nici nu știu cine ii, cum sa il pomenesc eu pe ala. Nici nu știu cine ii, cum sa il pomenesc eu pe ala. Nici pomeneala. Cum adica. Ce treaba are Suceava cu Clujul? Extraordinar domnule eu raman surprins cand aud ce invenții și ce minuni mi se pun dupa cap. De unde sa știu eu cine ii omul acela. Nici nu am auzit de omul acela. Am auzit de Ilinca Vandici, asta care ii prezentatoare la TV, dar nu de Mandici sau ce. Nu știu cine ii.
Rep.: Nu ați facut niciun atac asupra sursele jurnalistice in discuția cu Adrian Man?
V.S.: Nu, nu știu.
Rep.: Deci nu ați vorbit nicio secunda de sursele noastre jurnalistice de la Gazeta de Cluj?
V.S.: Domnule eu va spun așa. Banuiesc ca surse o fi de la doamna Radulescu, ca o fie de la nu știu cine. Banui și eu pe cineva, cineva care ți le-a dat despre funcția nevestei mele care și-a caștigat-o intr-un mod cinstit. Sa va spun concret, ca nevasta-mea nu este cațeaua turbata și eu nu sunt cela care sa il faceți dulau sau știu eu ce. Pe mine ma cunoaște foarte multa lume, domnule. Sunt poate sute de judecatori și avocați și procurori care au terminat facultatea in fața mea de la discipline importante: penal, special, criminalistica. Sa aveți in vedere ca eu mi-am incheiat activitatea didactica in vara anului 1999 pentru ca am fost dus la București sa fac mineriada, aia din 1999. Dupa aceia nu am mai trecut pe la facultate deloc. Cursurile post-universitare le-am facut inainte de 2000, iar doctoratul mi le-am luat dupa ce am scris carți și multe articole cand nu aveam nicio funcție. Eram poate ultimul pe lista pe ierarhia acestei instituții.
Rep.: Dumneavoastra
V.S.: Da, eu.
Rep.: Am ințeles ca ați fost acuma la CSM pentru prelungirea mandatului dumneavoastra?
V.S.: Eu la CSM? Pai eu am dat examen in vara pentru al doilea mandat. Sunt la al doilea mandat incepand din 15 iulie.
Rep.: Nu v-a contracandidat nimeni atunci?
V.S. Eu m-am dus acolo și consider ca nu am facut Clujul de ras ca de fiecare data am luat printre cele mai mari medii. Intotdeauna peste 9. Și cand am fost adjunct, și cand am fost prima data șef. Prima data am avut cea mai mare medie din țara dintre toți judecatorii și procurorii.
Rep.: Va mulțumesc foarte mult pentru timpul acordat.
V.S.: Va rog foarte mult și nu mai dați crezare ca atunci cand le bagați astea așa pe foc sunt niște lucruri care pur și simplu ma deranjeaza. Eu cand v-am spus randul trecut sa știți ca am dat telefonul pe difuzor. In momentul in care m-ați sunat eram in INM.
Rep.: Ați spus despre dosarul meu cu drogurile atunci in INM?
V.S.: Pai…daca Hrudei mi-a fost student ce credeți? Daca il tocați oare de ce?
Rep.: Oare de ce am luat neinceperea urmaririi penale atunci?
V.S.: Inseamna ca nu au fost suficiente probe și gata.
Rep.: Nu inseamna ca fapta nu exista cum a zis domnul procuror? Și el minte?
V.S.: Eu nu știu.
Rep.: Neinceperea urmaririi penale inseamna ca fapta nu exista, sa știți.
V.S.: Pai daca nu exista inseamna ca a dat o soluție corecta și legala și gata. Nu poate sa invinuiasca pe cineva așa pe nedrept. Am vazut ca l-ați tocat marunt, marunt pe Hrudei.
Rep.: Nici pe el nu avem voie sa il tocam?
V.S.: Hehe, cand aveți interese.
Rep.: Ce interese avem?
V.S.: Eu ce sa fac daca o picat dispoziția calculatorului pe capul nevestei sa ii deie mandate de arestare lui Man. Dar pe Teodora Molnar ați facut-o in fel și chip și ați acuzat-o de imoralitate. Nu va spun mai multe. Pe Daciana Deritei tot ați acuzat-o de imoralitate.
Rep.: Au fost niște dosare…care oamenii au fost declarați nevinovați la București. In Romania știți foarte bine ca nu exista raspunderea magistratului.
V.S.: V-a informat cineva rau.
Rep.: Procurorii care au facut dosare și au luat nevinovat la București au pațit ceva? Dosarul domnul Paszkany a fost casat in ultima instanța  și dosarul a fost facut de Daciana Deritei și Mircea Hrudei
V.S.: Dar ce? Așa i-am invațat eu la școala? Din moment ce ma luați acolo ca Ancuța Minea și tatal ei. Pai tata-su mi-a fost și mie profesor daca vreți sa știți. Și Ancuța Minea a facut la stat. Eu am fost la privat.
Rep.: A facut la privat.
V.S.: Eu dupa cate rețin a facut la UBB. Pai cum adica ma puneți pe mine in cap pe șefii județului? De unde ma scoateți ca sunt cu ala ca n-a votat ala. Treaba lui cu cine a facut. Eu nu am avut niciun dosar achitat și a fost din alea mari. Nici unul restituit, niciunul infirmat. Și cred ca am facut de ordinul miilor in 22 de ani. Ii bine ii bine. Ce stresat s-a simțit domnul Man? Sau dumneavoastra de ce sunteți stresat? Ca aștept o dezmințire.
Rep.: Domnul Adrian Man nu este proprietarul ziarului, nu este acționarul ziarului. Un simplu editorialist.
V.S.: Vedeți ca eu am inregistrata convorbirea cu dumneavoastra și daca va fi cazul in fața unui judecator. Ați scris acolo ca v-am amenințat. Citiți art 206 sau daca legea zice ca este o amenințare este treaba dumneavoastra.
Rep.: Dumneavoastra mi-ați pomenit de dosarul respectiv…
V.S.: Aia este in penal. Daca vreți citiți art 71-75 din noul cod civil.
Rep.: Va ziceam ca dumneavoastra mi-ați pomenit de un dosar de-al meu care s-a soldat cu neinceperea urmaririi penale și nu vad legatura unui procuror militar cu dosarul meu penal. Dumneavoastra ca procuror militar nu aveți acces la un dosar penal. De unde ați aflat?
V.S.: M-am intrebat și eu  va mana in lupta impotriva mea.
Rep.: Dumneavoastra ca procuror militar sunteti  in afara legii sa aveți mana pe acel dosar.  Sunt informații din dosare care nu trebuie sa ajunga peste tot. Doi la șapte ani de pușcarie. Nu știu daca știți. Divulgarea informațiilor din dosare.
V.S.: Pai sa il intrebați pe ala care mi-o divulgat.
Rep.:  Mie mi-a divulgat informațiile pentru ca a inceput urmarirea penala impotriva mea. Dumneavoastra cine v-a divulgat informațiile din dosar?
V.S.: Eeeh, asta-i intrebarea. Mie nu mi-a divulgat nimeni.
Rep.: Sper ca aveți banda pe care o spuneți și ca va recunoașteți propria vina ca ați avut acces la acel dosar care nu are nimeni le el decat judecatorul care l-a citit.
V.S.: Stați un pic ca eu nu am vorbit așa ceva. Eu v-am spus atunci ca daca nu incetați cu treaba asta va dau in judecata.
Rep.: Deci acuma nu mi-ați mai spus despre dosarul meu cu drogurile?
V.S.: Pai ce v-am povestit cu droguri?
Rep.: Un dosar cu droguri, cu nu știu ca, dumneavoastra mi-ați spus, nu?
V.S.: Am aflat și eu ca toata lumea vorbește de asta.
Rep.: De aflat asta nu-i tare bine de aflat.
V.S.: Mergeți pe acolo pe holurile parchetelor și vedeți ce se vorbește. Avocații dumneavoastra, povestesc, pe acolo.
Rep.: Spuneți avocații. Inseamna ca și ei incalca legea. Dumneavoastra știți ca daca sunteți partaș la o incalcare de lege inseamna ca sunteți un pic complice.
V.S.: Oare? Dar de unde cunoașteți lucrurile astea? Cine v-a invațat atata carte?
Rep.: Dumneavoastra in mod clar nu. Ca daca așa nu m-as fi dat singur in primire ca am facut o fapta penala.
V.S.: Ați facut cu siguranța faradelegi. Aceasta este o convorbire particulara și va rugam sa aveți in vedere ca divulgarea convorbirii telefonice este penala.
Nota: Adrian Man, 78, este un fost magistrat la Curtea de Conturi Cluj, actualmente pensionat și editorialist la Gazeta de Cluj. El nu a avut niciodata acțiuni la firma care editeaza Gazeta de Cluj.
Tiberiu Hrihorciuc

6 COMENTARII

  1. Avea Conu Viorel un damf de alcool in injuraturi de te trantea la pamant! Am fost nevoiti sa-l imobilizam cu enoriasii, ca altfel vroia sa faca prapad. Rar am vazut un om mai nervos si nestapanit.

  2. asta e obisnuit cum era inainte, sa bata inculpatii pana cad lati si sa bea apoi pana cadea sub masa in diferite locatii din preajma. nu mai poti sa indrepti un securist batran si vicios, trebuie inlaturat ca un puroi. CSM se va sesiza iar de aceasta data va fi o sesizare cu finalitate, nu ca precedenta.

  3. m-am speriat cat de tare putea tipa viorel siserman in fata bisericii. nu o sa ma mai duc la biserica pana nu se rezolva problema cu dumnealui. Felicitari Gazeta de Cluj pentru articol. Sper ca mai marii bisericii sa ia masuri cat de curand.

  4. nu cred ca sisermanii nu se vor linistii prea curand. ei sunt nascuti pentru scandal si batjocorirea oricaror valori ramase pe acest meleag. pentru enoriasul: nici nu ma mira ca nu o sa mai mergi la biserica din aceasta cauza si nici nu cred ca esti singurul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.