Gazeta de Cluj vă prezintă expertiza economică făcută în cazul Farmec. Acest studiu a fost cerut de Janos Tothfalusi, omul de afaceri clujean care i-a “sponsorizat” timp de câţiva ani pe membrii familiei Turdean, care astăzi controlează afacerea Farmec. În procesul penal în care patronii Farmec sunt acuzaţi de infracţiuni, reporterii Gazeta de Cluj vă prezintă motivul pentru care poliţistul şi procurorul de caz au emis soluţia de neîncepere a urmăririi penale.
Janos Tothfalusi este un om de afaceri clujean şi vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj. El spune că timp de câţiva ani i-a sponsorizat pe membrii familiei Turdean în demersul lor de a cumpăra acţiuni la Farmec şi a îşi asigura o poziţie de control în cadrul acestei societăţi. Înţelegerea între Tothfalusi şi Turdean era ca, ulterior, o parte din acţiuni să fie transferate pe numele lui. Acest lucru nu s-a întâmplat, aşa că omul de afaceri a deschis o serie de procese împotriva membrilor familiei Turdean. În cadrul acestor procese, Tothfalusi a cerut o expertiză economică, iar raportul a fost făcut de expertul contabil Man Gheorghe Alexandru
Expertiza a fost făcută pe baza rapoartelor financiar-contabile publicate la 31.12.2011, raportul auditorului financiar cu privire la situaţiile financiar contabile întocmite la aceeaşi dată şi informaţii despre istoricul menţiunilor/cererilor emise de către ONRC eliberat la data de 01.02.2011.
“Capitalurile proprii la 31.12.2011 au fost în valoare de 105.710.834 de lei, iar numărul de acţiuni înregistrate în capitalul social al Farmec SA la data de 31.12.2011 au fost în sumă de 2.292.918 de acţiuni, astfel că rezultă o valoare contabilă per acţiune de 46,10 lei”, arată expertul contabil.
Conform unui raport al Farmec SA, “consiliul de administraţie propune ca în anul 2012 să se repartizeze şi să se acorde din profitul net realizat în anul 2011, de 8.302.959 de lei, suma de 5.005.179 de lei ca dividende, care reprezintă 3,14 de lei/acţiune”, arată raportul Consiliului de Administraţie al Farmec, datat 27.03.2012.
I-a sponsorizat şi a rămas cu un miros de… Farmec
Din 2000 până în 2005, inclusiv la cererea familiei Turdean, Tothfalusi Janos a acordat finanţări pentru cei patru membri ai familiei Turdean pentru ca aceştia să cumpere acţiuni Farmec pe numele lor, dar ca în termen de doi ani de la acordarea sumelor să le transcrie pe numele Tothfalusi. Finanţările au fost făcute pe baza de înscrisuri, convenţii şi chitanţe, care au fost semnate de toţi cei implicaţi şi recunoscute în faţa instanţei. De asemenea, în actele în cauză au fost stipulate ca pe lângă transcrierea acţiunilor să fie predate lui Tothfalusi şi dividendele cuvenite acţiunilor în cauză. În primii trei ani au fost înmânat lui Tothfalusi dividendele cuvenite (2005, 2006, 2007) atât în formă de acţiuni cât şi în formă de bani. Pentru 2008, 2009 şi 2010, familia Turdean a refuzat să mai transfere dividendele cuvenite precum şi au refuzat transcrierea acţiunilor, motiv pentru care Tothfalusi a deschis proces. Însă, în cadrul procesului, Tothfalusi a fost pus faţă în faţă cu relaţiile dezvoltate de patronii Farmec.
“La termenul din data de 15.05.2013 s-a început administrarea probei cu interogatoriul pârâţilor, bineînţeles cu toţi pârâţii prezenţi în sală, însă nici de această dată proba nu a fost finalizată întrucât domnul judecător a decis oprirea administrării probei, “sărind din nou în ajutorul pârâţilor” care au fost puşi în dificultate de prezentarea unor documente care contraziceau răspunsurile la interogatoriul luat în dosarul 980/1285/2012, precum şi poziţia procesuală pe care aceştia şi-o formulaseră. Pentru ca pârâţii să nu fie luaţi prin surprindere instanţa a oprit luarea interogatoriilor şi mi-a pus în vedere ca până la următorul termen de judecată să depun în scris o precizare a stării de fapt precum şi toate înscrisurile de care înţeleg să mă folosesc, sub sancţiunea decăderii din dreptul de a mai administra probe scrise”, spune Tothfalusi.
El mai adaugă şi că “o judecătoare de la Tribunalul specializat Cluj care a încasat un premiu de la Farmec de 10.000 timp de doi ani şi care deşi a formulat cerere de abţinere într-un dosar al societăţii, cererea i-a fost respinsă şi a continuat să judece cauza. De asemenea, judecători de la Curtea de Apel Cluj ale căror rude sunt în relaţii de afaceri cu societatea Farmec SA
Dacă i-a dat nişte bani…
În paralel, Tothfalusi a făcut şi plângeri penale pe numele membrilor familiei Turdean, însă poliţistul Eugen Golban, comisar şef din cadrul IPJ Cluj, Serviciul de Investigare a Fraudelor, şi procurorul de caz, Rareş Ciauşu, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj au emis rezoluţii de neîncepere a urmăririi penale.
Procurorul clujean îşi argumentează NUP-ul prin faptul că “persoana vătămată a sesizat organele de urmărire penală la mai bine de 5 ani şi 6 luni de la data remiterii ultimei sume de bani făptuitorilor şi doar după ce, pe cale civilă, a încercat executarea silită a contractelor încheiate, fără succes însă, ceea ce a determinat-o să încerce aceasta pe cale penală. Or, procesul penal nu reprezintă un mijloc alternativ de satisfacere a unor interese particulare. În al doilea rând, atâta timp cât, în afara celor invederate, făptuitorii au achitat persoanei vătămate, cu titlu de dividende, sume de bani mai mari decât cele date de aceasta făptuitorilor pentru achiziţionarea de acţiuni, există o îndoială serioasă că aceştia ar fi urmărit dobândirea de foloase injuste în detrimentul persoanei vătămate”, consideră procurorul Ceauşu.
Cu alte cuvinte, dacă Tothfalusi l-ar fi sponsorizat, la începuturile IBM, pe Bill Gates cu 10 dolari, iar cel din urmă i-ar fi dat înapoi clujeanului, nu 20 de acţiuni, ci 20 de dolari, procurorul clujean nu ar fi văzut nici o problemă în această tranzacţie ipotetică.
Turdenii spun că nu au mai putut transfera acţiunile
Pe de altă parte, acționarii SC Farmec susțin în cadrul procesului cu TOTHFALUSI că nu puteau vinde acțiunile din cauza unei hotărâri judecătoreşti a ÎCCJ. Prin decizia Înaltei Curți s-a dispus, la data de 3 iulie 2008 anularea emisiunii de acțiuni din anul 2004. Drept urmare, membrii familiei Turdean nu mai erau în măsură să transcrie acțiunile respective pe numele lui Tothfalusi Janos, de vreme ce întreaga procedură de dobândire a acțiunilor a fost anulată.
Răzvan Robu