Mai multe familii de clujeni au inceput sa ajute o familie din comuna Zece Prajini, judetul Iasi. Familia Luciu are o poveste de roman, cu multa suferinta si care va fi in curand incercata de o noua dificulate: iarna fara un acoperis deasupra capului.

Citeste pe aceeasi tema si:

Cont deschis pentru familia de 9 copii din Zece Prajini ajutata de clujeni

Ei au primit ajutor pe unde au locuit, chiar o locuinta de la Primarie care a cazut efectiv peste ei. Acum nu mai au un acoperis stabil si traiesc de pe o zi pe alta. Veniturile familiei sunt minime, iar toti membrii familiei se lupta in fiecare zi pentru a pune ceva pe masa si pentru a-si finaliza casa. In curand vine iarna si nu stiu daca vor reusi. Este probabil unul dintre miile de astfel de cazuri din Romania, dar felul in care clujenii sau implicat pentru ajutorarea semenilor lor este de-a dreptul impresionant. Oricine s-ar putea implica pentru a ajuta aceasta familei care are nevoie disperata de ajutor.

Clujenii care au sarit in ajutorul lor au montat si un videoclip intitulat „In asteptarea finalizarii casei lor” prin care incearca sa sensibilizeze opinia publica sa ajute familia supusa atator incercari. Nu este vorba de un ONG, ci de un simplu grup de clujeni care vor sa faca o fapta buna in apropierea anotimpului friguros. Si nu pot sa faca acest lucru fara ajutorul vostru.

[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]http://www.youtube.com/watch?v=eLC5oI6CMxc&app=desktop[/youtube]

Maria Luciu are 46 ani si este originara din Dagata. Ea a vazut in aceasta viata cat alte persoane nu vad in zece. A avut doi soti care au abuzat-o in urma consumului de alcool si de care s-a despartit. Cu primul sot a facut sase copii 6 copii: doi baieti de 28, respectiv, 18 ani  si patru fete de 25, 22,20 si 19 ani. Ei locuiesc acuma in comuna Zece Prajini, una dintre cele mai sarace zone ale Moldovei. 

 

Din cauza certurilor si a consumului de alcool ale barbatului, acestia s-au despartit. Copiii au fost dusi intr-un centru de plasament din Bucuresti, „Orasul Sperantei”. Si-a gasit un nou barbat cu care a facut alte trei fete de 14, 12 si 11 ani A locuit o perioada la mama ei in Dagata, dar nu au putut sa mai stea acolo pentru ca nu incapeau intr-o casa de altfel foarte modesta. Primaria le-a oferit un adapost langa scoala din sat, unde au locuit timp de noua ani, pana cand aceasta s-a daramat efectiv. Ca si toate locuintele sociale acordate de o Primarie, institutia este obligata sa asigure intretinerea acesteia. Desigur ca oficialii Primariei nu au facut acest lucru, iar casa pe care le-a acordat-o sarmanilor a devenit de nelocuit. Tot din cauza certurilor si a abuzului de alcool al celui de-al doilea partener, s-a despartit si de acesta. Ea lucra cu ziua prin sat , iar el cheltuia banii ei pe alcool. A intrat intr-o noua relatie, avand inca un copil, un baiat de sase ani. In acest an a trebuit sa se mute din nou. A dat peste un batran dornic s-o ajute. I-a oferit parcela de pamant contra unei sume de 3.000 lei. N-a reusit inca sa achite nici o parte din suma asta. Acum este in pericolul de a-si pierde copiii, adica sa-i fie luati de langa ea pentru ca nu le poate oferi o locuinta si urmeaza o iarna foarte grea. Nu mai are posibilitati financiare sa termine casuta pe care a inceput-o. A vandut un porc sa-si poata cumpara o caruta de lemne ca sa se incalzeasca si vrea sa mai vanda inca unul ca sa achite macar 5-600 lei din datoria de 3.000 lei. Veniturile familiei sunt : 160 lei, alocatia celor 4 copii aflati in ingrijirea mamei, si in urma cu 2 luni, Primaria a acceptat sa-i ofere si ajutor social in cuantum de 300 lei. Pana acum i-a fost refuzat sistematic dosarul pe motiv ca detine cal si caruta si deci conform normelor din Romania nu este saraca. Ea lucreaza cu ziua cand prinde ceva de lucru prin sat , iar partenerul, la fel. Venitul constant al celor 6 membri de fam este de 460 lei/ luna.

Cei interesati sa ajute aceasta familie sunt rugati sa o contacteze pe Delia Catinas la numarul de telefon 0756/626.742, pe mailul delia.catinas@gmail.com sau pe pagina acesteia de Facebook. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here