Nouă militari au decedat în accidentul aviatic.

În urmă cu aproximativ șase ani a avut loc un tragic accident aviatic în urma căruia au murit mai mulți militari care participau la acea dată la un exercițiu și decolaseră de la baza aeriană Câmpia Turzii. Erau printre cei mai buni din branșa lor: piloți, maiștri militari și un medic militar, toți tineri și curajosi, antrenați să salveze vieți. Ulterior accidentului, familiile îndoliate au dat în judecată Ministerul Apărării Naționale și Unitatea Militară din Câmpia Turzii solicitând despăgubiri. Procesele încă se judecă. Chiar dacă în multe cazuri, familiile militarilor au avut câștig de cauză în instanțele din Cluj-Napoca, odată ajunse la Înalta Curte de Casație și Justiție, dosarele au fost retrimise spre rejudecare.

Tragedia de la Sibiu

Un elicopter militar model IAR-330 PUMA s-a prăbuşit, în 21 noiembrie 2014, la limita dintre judeţele Sibiu şi Mureş, la bordul elicopterului aflându-se zece persoane. Opt militari au murit şi doi au fost răniţi în accident. Unul dintre răniți a murit după câteva zile la spital, ducând bilanțul la 9 morți și un rănit grav.

La locul prăbuşirii elicopterului au ajuns, atunci, foștii miniştri Gabriel Oprea şi Mircea Duşa. Zona a fost imediat împânzită de anchetatori, fiind permis accesul doar membrilor echipelor de investigaţie. Din elicopterul prăbuşit nu se mai vedeau decât câteva resturi de fiare şi un morman de cenuşă care a fumegat mult timp.

Militarii care erau în aeronavă aveau vârste cuprinse între 25 şi 47 de ani. Ei erau angajaţi ai Bazei Aeriene 71 Câmpia Turzii, fiind vorba despre piloţi, maiştri militari şi un cadru medical.

Au murit în accidentul aviatic de la Mălâncrav:

  • Comandor Artur-Grigore Palfi
  • Căpitan comandor Corneliu-Gabriel Titiana (decedat pe 8 decembrie)
  • Căpitan medic Rareş-Cosmin Moldovan
  • Căpitan Răzvan-Aurel Modovan
  • Sublocotenent inginer Andrei-Cătălin Apostol
  • Maistru militar clasa I Paul Bădescu
  • Maistru militar clasa II Ioan-Dorin Fodor
  • Maistru militar clasa III Vasile-Marian Gadalean
  • Maistru militar clasa III Constantin-Dorin Filip

80.000 euro, despăgubiri pentru familia Fodor

În urmă cu câteva zile, Curtea de Apel Cluj a decis obligarea Ministerului Apărării Naționale și Unitatea Militară Câmpia Turzii au fost obligate de instanțe să despăgubească familia militarului Dorin Fodor cu 80.000 de euro.

Procesul a demarat în iulie 2019, când familia lui Dorin Fodor (soția Mirela și copiii Flaviu și Paul) au dat în judecată Unitatea Militară nr. 01960 Câmpia Turzii și Ministerul Apărării Naționale, solicitând despăgubiri ca urmare a tragicului accident aviatic. Primul termen de judecată a fost stabilit abia în 17 decembrie 2019, iar la al doilea termen, în 23 decembrie, Tribunalul Cluj a decis să admită în parte cererea familiei Fodor. Pârâții au fost obligați la plata unei despăgubiri de 80.000 de euro.

”Admite în parte acţiunea civilă formulată de către reclamanţii FM, FFC şi FP, împotriva pârâţilor MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE şi UNITATEA MILITARĂ 01969 CÂMPIA TURZII şi în consecinţă: Obligă în solidar pârâţii să achite în favoarea reclamanţilor suma de 80.000 euro în echivalent lei la data plăţii şi dobânda legală aferentă calculate de la data de 21.11.2014 până la momentul achitării sumei arătate.

Obligă pe pârâţi în solidar să achite în favoarea reclamanţilor suma de 13.550,14 lei cu titlu de cheltuieli de judecată parţiale”, se arată în soluția pe scurt a Tribunalului Cluj.

Unitatea Militară Câmpia Turzii și Ministerul Apărării Naționale au făcut apel împotriva deciziei Tribunalului Cluj. La primul termen de judecată, în 3 septembrie 2020, Curtea de Apel Cluj a respins apelul formulat de pârâți. Decizia nu este definitivă, ea poate fi atacată cu recurs.

Dorin Fodor.

Ce au decis judecătorii în cazul celorlalți militari

Și familia căpitanului comandor Corneliu-Gabriel Titiana a dat în judecată Unitatea Militară Câmpia Turzii și Ministerul Apărării Naționale. În octombrie 2018, Tribunalul Cluj a admis cererea reclamanților și a obligat pârâții să achite familiei Titiana despăgubiri de 80.000 euro. Pârâții au făcut apel care a fost respins de Curtea de Apel Cluj. În urma recursului, dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, următorul termen de judecată fiind fixat în 15 septembrie 2020.

Un dosar comun împotriva Unității Militare Câmpia Turzii și a Ministerului Apărării Naționale a fost deschis de către familiile lui Artur-Grigore Palfi, Rareş-Cosmin Moldovan, Paul Bădescu și Ioan-Dorin Fodor. În iunie 2018, Tribunalul Cluj a obligat pârâții să achite fiecărei familii despăgubiri de 100.000 euro. Unitatea Militară Câmpia Turzii și Ministerul Apărării Naționale au făcut apel, iar Curtea de Apel Cluj a schimbat în parte sentința dată de Tribunal, în sensul că a suma despăgubirilor a fost redusă la 80.000 de euro. În urma recursului declarat de Ministerul Apărării Naționale, dosarul a ajuns la ÎCCJ, instanță care în iulie 2020 a trimis cauza spre rejudecare la Curtea de Apel Cluj.

În urma procesului deschis de familia lui Vasile-Marian Gădălean, Tribunalul Cluj a decis ca Unitatea Militară Câmpia Turzii și Ministerul Apărării Naționale să le acorde acestora despăgubiri de 70.000 de euro. Totuși, în urma apelului, Curtea de Apel Cluj a schimbat în parte decizia, iar suma despăgubirilor a crescut la 80.000 euro. În luna iulie 2020, procesul a fost retrimis de către ÎCCJ spre rejudecare la Curtea de Apel Cluj, în urma recursului declarat de Ministerul Apărării Naționale.

La începutul acestui an, familiile Gădălean și Apostol au dat în judecată Unitatea Militară Câmpia Turzii și Ministerul Apărării Naționale, dosarul are ca și obiect ”acțiune în răspundere delictuală”. Dosarul se judecă la Tribunalul Cluj, iar primul termen de judecată a fost stabilit în 18 septembrie 2020.

Anchetă penală după tragedia aviatică

La câteva zile după tragedie, procurorii militari au dispus începerea urmării penale sub aspectul săvârșitii infracțiunilor de neluare a măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și ucidere din culpă.

”În continuarea cercetărilor în cauza privind prăbuşirea elicopterului militar, în apropierea localităţii Mălâncrav, judeţul Sibiu, procurorii militari au dispus începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de neluare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi ucidere din culpă”, arăta Parchetul Militar la acea vreme.
„Astfel, procurorii desemnaţi să instrumenteze cauza (doi procurori militari ai Secţiei parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi doi procurori militari din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj), împreună cu specialişti criminalişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică al I.G.P.R. şi din cadrul Serviciului Criminalistic al I.P.J. Sibiu, precum şi cu membri ai Comisiei de Investigaţie Tehnică din cadrul Statului Major al Forţelor Aeriene au derulat pe parcursul a două zile cercetarea la faţa locului. Această activitate a fost încheiată la data de 22 noiembrie 2014, când, după efectuarea unei noi verificări amănunţite a zonei, s-a procedat la degajarea acesteia şi la ridicarea elementelor componente ale epavei care au fost transportate la o unitate militară din Câmpia Turzii”, se mai menționa în comunicat.

Ancheta în cazul accidentului a fost preluată de Parchetul Militar Cluj.

Din acel moment nu se cunosc informații legate de demersul anchetei, motiv pentru care Gazeta de Cluj a solicitat Parchetului Militar Cluj detalii despre dosar, informații pe care le vom publica ulterior. De asemenea, un punct de vedere a fost solicitat și Ministerului Apărării Naționale.

Vom reveni cu detalii!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.