Motto: „Elemente străine, îmbătrânite şi sterpe, s-au amestecat în poporul nostru şi joacă comedia patriotismului şi a naţionalismului. Neavând tradiţii, patrie hotărâtă ori naţionalitate hotărâtă, au pus totuşi, mâna pe statul român. Conştiinţa că ele sunt deosebite de neamul românesc nu le-a dispărut încă – ele se privesc ca o oaste biruitoare într-o ţară vrăjmaşă. De-aceea nu-i de mirare că întreaga noastră dezvoltare mai nouă, n-a avut în vedere conservarea naţionalităţii, ci realizarea unei serii de idei liberale şi egalitare cosmopolite.” (Mihai Eminescu, ziarul „Timpul” din 14 noiembrie 1880).

George Maior trebuia rechemat demult din postul de ambasador al României în Statele Unite. De fapt, George Maior nici nu trebuia să fie acceptat vreodată ca ambasador. Totul a început de când fostul președinte malefic l-a proptit pe Maior, un personaj de același calibru, în fruntea Serviciului Român de Informații. Cu acești oameni, acompaniați de Florian Coldea, SRI s-a transformat în poliție politică pentru a scoate de pe scenă oameni politici, oameni de afaceri, ziariști sau magistrați a căror singură vinovăție a fost aceea că erau incomozi sistemului. Mai mult, Maior a îndrăznit să facă, ceea ce predecesorii săi nu au îndrăznit: pactul ticăloșiei supreme! Protocoalele secrete dintre SRI și diferite instituții ale statului sunt o rușine națională! Una peste alta, nu știm cărei țări i-a jurat Maior credință, cert este că a fost rechemat de la post.

Ministrul de Externe a anunțat miercuri, 8 mai, că a trimis președintelui Klaus Iohannis propunerea de rechemare de la post a ambasadorului României la Washington George Maior.

„Comisia de politică externă a Senatului a solicitat Ministerului Afacerilor Externe să facă o analiză referitoare la domnul ambasador Maior. În urma acestei solicitări am făcut analiza respectivă și am trimis și la Președinție propunerea de rechemare a domnului ambasador George Maior și numirea unui nou ambasador la Washington”, a spus Teodor Meleșcanu.

Potrivit lui Meleșcanu, propunerea ministerului s-a bazat și pe raportul Comisiei SRI legat de folosirea SRI în scopuri personale de către George Maior.

Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe a comunicat că propunerea de rechemare a avut loc „ca urmare a analizei MAE referitoare la mandatul ambasadorului George Maior și s-a bazat pe evaluarea impactului asupra relațiilor cu SUA, partener strategic al României, așa cum rezulta din «Raportul privind folosirea Serviciului Român de Informații de către domnul ambasador George Maior în scopuri personale», document oficial al Parlamentului României.

Ministerul amintește solicitarea Comisiei de politică externă a Senatului României ca MAE să facă o analiză referitoare la mandatul domnului ambasador și Decizia Curții Constituționale a României nr. 26 din 16 ianuarie 2019, „referitoare la Protocoalele încheiate de SRI cu autoritățile judiciare prin care s-au adus atingeri grave ale drepturilor si libertăților fundamentale ale cetățenilor români sau intereselor României”.

„Prin urmare, acțiunile menționate nu îi mai permit domnului George Maior să promoveze în mod credibil interesele României în Statele Unite ale Americii”, concluzionează Ministerul de Externe.

Fostul director al serviciului a angajat SRI, în perioada 2012-2015, în acțiuni „reprobabile”, care au lezat interesele partidelor politice sau ale persoanelor fizice sau juridice, iar Maior a mințit Comisia de control, denaturând adevărul cu privire la relația instituțională și personală avută cu fostul șef al Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu, se spune în raportul Comisiei parlamentare speciale pentru controlul activității SRI.

Reprezentanți ai coaliției de guvernare cer de mai mult timp retragerea fostului șef SRI din postul de la Washington, iar criticile la adresa lui Maior s-au intensificat după ce acesta a minimalizat o scrisoare a lui Rudolph Giuliani adresată președintelui Klaus Iohannis referitoare la presupuse abuzuri ale justiției din România.

La acea dată, într-un demers rar întâlnit şi deloc diplomatic, Ministerul de Externe l-a dojenit în public pe ambasador, lăsând impresia că acesta a exprimat o opinie ce contravine celei a statului român în această chestiune, după ce George Maior a spus că scrisoarea a fost trimisă în nume personal, nu ca poziție a guvernului SUA.

De altfel, chiar avocatul președintelui Donald Trump a confirmat că a fost plătit pentru a trimite o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis şi altor oficiali români pentru a cere verificarea protocoalelor din justiție şi stoparea presiunilor asupra judecătorilor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.