Farid Jerbaka, celebrul bijutier clujean este acuzat ca ar controla, cu ajutorul politiei si DIICOT, piata aurului din minicipiu. Farid a fost implicat în cazuri de trafic de persoane si de aur. Acesta este acuzat ca ar fi intervenit abuziv în buna desfasurare a unui proces de divort.

Piata de bijuterii din Cluj este controlata în mare parte de o singura persoana. Mai multi comercianti de bijuterii din Cluj-Napoca se plâng de faptul ca iranianul Farid Jerbaka, cunoscut bijutier clujean ar impune un regim de teroare în rândul breslei, fortându-i pe toti ceilalti sa cumpere marfa de la el. Mai multi comercianti de aur din municipiu afirma ca respectivul individ ar fi în strânsa legatura cu unii politisti si angajati ai DIICOT, controalele la magazinele acestuia fiind extrem de rare. Mai mult decât atât, în cazul în care cineva nu respecta “cutuma” instituita de Farid, el risca sa fie scos de pe piata.  

Farid la putere

Piata aurului a fost tot timpul una extrem de profitabila pentru comercianti. Mai ales în conditiile în care pretul metalului pretios creste de la an la an. Problema este ca, cel putin în Cluj-Napoca, toate bijteriile din aur sunt importate din Turcia, în municipiu nu exista un atelier care sa produca asemenea bijuteri. În aceste conditii, comerciantii sunt nevoiti sa aduca podoabele gata facut din Turcia, acolo unde piata de bijuterii este extrem de dezvoltata, iar pretul aurului este mai scazut. Totusi, unii comercianti au reusit, în special cu ajutorul autoritatilor, sa se impuna pe piata de profil. Un asemenea personaj este Farid Jerbaka, cetatean român de origine iordaniana. El detine în Cluj-Napoca mai multe magazine de profil, cel mai cunoscut fiind cel din incinta ZOOR Galery, cladire care de asemenea îi apartine.

Ajutor de la Toma

Comerciantii de aur din Cluj-Napoca îl acuza pe Farid Jerbaka de faptul ca acesta ar controla piata aurului din Cluj-Napoca, obligându-i pe toti comerciantii sa cumpere aur de la el. Mai mult decât atât, relatiile dintre acesta Politie si DIICOT, fac ca afacerile iranianului sa devina extreme de fructuoase. Potrivit unor surse, Farid este un apropiat al fostului sef al BCCO Cluj-Napoca, Toma Rus, acesta din urma ajutându-l sa “intre” puternic si sa se impuna pe piata clujeana de profil. Drept dovada, în momentul de fata, Farid este cel mai cunoscut comerciant de bijuterii din aur din Cluj. Totusi, surse bine informate sustin ca de multe ori marfa acestuia nu este tot timpul de cea mai buna calitate. Astfel, din sursele noastre am aflat ca de multe ori, Farid cumpara aur de 12 carate, iar mai apoi îl vinde drept aur de 14 carate.

“Traficant”?

Farid Jerbaka a fost acuzat în anul 2005 de savârsirea infractiunii de trafic de persoane, dar în anul 2007 când procesul a ajuns la Înalta Curte de Casatie si Justitie, procuratura a retras recursul intentat inculpatilor. Totusi, acest caz nu a fost singular în istoria penala a lui Farid. Celebrul bijutier iordanian a fost implicat intr-un dosar de trafic cu bijuterii furate din Italia. Atunci, Farid a cumparat mai multe podoabe din aur de la o retea specializata în furturi de bijuterii, la preturi derizorii. Acesta mai apoi a vândut o parte din acestea la adevarata lor valoare, catre diversi clienti, profitul obtinut fiind substantial. Respectivele bijuterii au fost cumparate de la niste hoti, care au furat respectivele podoabe din Italia, din casa unor înstariti italieni. Italienii au angajat o echipa de detectivi particulari care au mers pe “fir” pâna au ajuns la Farid. Încoltit si amenintat cu darea în vileag, Farid a apelat la prietenii din Politie, care i-au recomandat sa se “autodenunte”. Astfel, Farid a anuntat politiei ca cineva i-a vândut bijuteriile furate. Legea spune ca cel care se autodenunta, adica cel care colaboreaza cu organele de ancheta, nu se supune rigorilor legii. Totusi, Farid trebuia sa anunte politia la momentul când respectivii hoti i-au vândut bijuteriile, nu dupa ce acesta le-a valorificat în interesul propriu. În conditiile în care Farid a “colaborat” cu organele de ancheta, asupra sa nu s-au depus acuzatii. Cheia acestei “afaceri” o reprezinta legaturile sale cu Politia, surse din cadrul institutiei afirmând ca relatiile acestuia cu organele de ancheta sunt mai mult decât amiabile, având prieteni la cel mai înalt nivel al politiei si procuraturii clujene. Mai mult decât atât, potrivit unora el ar fi “limba” politiei si în consecinta o persoana intangibila.  

 

Rosii de aur

Ciudateniile legate de Farid nu se opresc aici. Astfel, firma iordanianului,  ACE Import Export, are ca obiect de activitate vânzarile cu amanuntul, prin magazine specializate, ale produselor lactate, oualor, uleiurilor si grasimilor comestibile, în niciun caz a bijuteriilor. Este curios de ce firma cu pricina are trecut acest obiect de activitate, si nu comertul cu bijuterii. Este curios de observat daca Farid a încercat ocolirea legii, pentru a evita respectarea conditiilor obligatorii pe care o bijuterie trebuie sa le respecte. În ultimul an fiscal firma ACE import Export a înregistrat o cifra de afaceri de peste un milion RON, si profit de doar 54.000.

Abuz

Un fost comerciant de aur din Cluj-Napoca îl acuza pe Farid ca s-ar fi implicat abuziv în procesul lui de divort, Farid tinând partea sotiei, iar în urma partajului sotia acestuia a primit fara a avea drept o casa si un teren a caror valoare depaseste un million de euro. Asta în conditiile în care sotia persoanei în cauza sufera de schizofrenie. “Acum câtiva ani sotia mea a intentat un process de divort. Procesul a durat mai mult decât ar fi fost normal, iar în urma partajului ea s-a ales cu casa si cu terenul pe care le-am achizitionat pe perioada în care eram casatoriti. Respectiva casa a fost cumparata de la fostul meu socru. S-a facut un contract de vânzare cumparare autentificat la notar. În timpul procesului, avocatii fostei mele sotii au depus la dosar un act prin care se arata ca respectivul imobil a fost dat cu titlu de întretinere si nu cumparat. Totusi, respectivul document nu era semnat, nu avea atasat timbru fiscal, era o simpla foaie fara nicio acoperire legala. Chiar si asa, judecatorul a luat în considerare acel document, în detrimentul celui facut dupa toate normele legale. În aceste conditii, casa si terenul i-au revenit fostei mele sotii, chiar daca ar fi trebuit sa le împartim. Mai mult decât atât, este foarte curios cum ea, care a fost diagniosticata cu schizofrenie a reusit sa obtina aceste beneficii. Mai mult decât atât, tribunalul mi-a acordat mie custodia copilului în conditiile în care ea a fost diagniosticata cu respectiva boala. Problema este ca tribunalul nu a acceptat, în conditiile în care ea sufera de o boala pshihica destul de grava, sa i se aleaga un tutore care sa aiba grija de ea. Problema este ca noi credem ca în foarte scurt timp va aparea cineva care va încerca sa cumpere casa la un pret derizoriu, iar ea, nefiind în deplinatatea facultatilor mentale, o va vinde. Cred ca în spatele acestui proces se afla Farid, bun prieten cu fosta mea sotie. În conditiile în care acesta are legaturi strânse cu politia si procuratura, este foarte posibil ca acesta sa fi intervenit în favoarea fostei mele sotii”, a încheiat reclamantul.

Augustin Stanciu

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here