Ţin Muzeul de Istorie închis, iar dosarele penale sunt la ”sertar”
Societatea care a beneficiat de contracte ”pe bandă rulantă” de la Elena Udrea, Artex, este cea care ţine Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei închis de numeroşi ani. Cu toate că DNA a demarat urmărirea penală pe 14 octombrie împotriva societăţii Artex International Services, instituţia de cultură nu se va deschide prea curând. În schimb, acesta nu este singurul dosar penal al celor de la Artex. Coafura pare să reziste…
Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a solicitat instituirea sechestrului pe averea lui Cătălin Marius Vişan, patronul Artexim Internaţional şi preşedintele Fundaţiei Culturale Artex, unul dintre oamenii de afaceri preferaţi la acordarea contractelor derulate de ministerele conduse de Elena Udrea şi Theodor Paleologu din guvernul condus de Emil Boc, se arăta în luna aprilie 2014 într-un articol de pe jurnalul.ro.
Tiberiu Negoescu, un bucureştean acuzat de spălare de bani şi arestat pentru această acuzaţie, este unul dintre personajele care îi leagă pe Mihai Corbu şi Cătălin Marius Vişan, patronul de la Artex. Cei doi sunt clienţii lui Tiberiu Negoescu şi apar în cadrul dosarului lui Tiberiu Negoescu de la Parchetul General, arată presa centrală. Ancheta pare să fie una care stă în sertarul parchetului. Oare de ce?
Acţiunea face parte dintr-un dosar de spălare de bani în care în rândul suspecţilor mai apare şi Mihai Corbu, administratorul NIS Petrol, subsidiara Gazprom care pentru legalizarea contractelor semnate în România, beneficiază de serviciile notariale ale Ioanei Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu.
Cătălin Marius Vişan este acuzat de procurori că a participat la spălarea a cel puţin 2,3 milioane de lei, printr-un circuit financiar care cuprindea mai multe firme fantomă, controlate de doi oameni de afaceri care percepeau pentru aceste servicii un comision între 6-8%.
În 2002, Curtea de Conturi a României a sesizat Parchetul General în legătură cu numeroase nereguli semnalate la cheltuirea banilor publici în cazul lucrărilor de reamenajare la Muzeului Brukenthal şi la Muzeul de Istorie Naturală Grigore Antipa.
În vederea reorganizării expoziţiei permanente a Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, conducerea acestei instituţii de cultură a contactat direct, deci în mod vădit contrar legii, firma SC Artex Internaţional, care a estimat lucrările la 11 milioane de euro, plus TVA. Anunţul nu a fost publicat nici în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, nici în SEAP, ci într-un ziar central, termenul pentru prezentarea ofertei fiind de doar patru zile, se arată în continuare într-un articol de pe jurnalul.ro.
Pentru operaţiunea de modernizare a Muzeului de Istorie a Transilvaniei, deşi executantul, aceeaşi societate Artex, a solicitat 6,5 milioane de lei, muzeul a urcat preţul şi a plătit 7 milioane de lei, în trei tranşe, între 23 şi 29 decembrie 2009.
Inspectorii Curţii de Conturi n-au găsit însă la faţa locului niciun nou „concept expoziţional” pus în operă, ci doar un catalog conţinând planşe scenografice/arhitectură/design interior şi desene.dentic s-au petrecut lucrurile şi în cazul lucrărilor efectuate la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni de la Sfântu Gheorghe, valoarea fiind în acest caz de 9,7 milioane de lei, plus TVA: fără anunţ, prin încredinţare directă, la solicitarea directorului interimar al Muzeului, Valerii Kavruk, aprobată în cinci zile de Ministerul Culturii.
Societatea Artex a câştigat în 2011 mai multe contracte substanţiale şi cu ministerul condus de Elena Udrea. De exemplu, în ianuarie 2011, Artex a încheiat cu Primăria Sulina un contract de 12 milioane de euro, finanţat printr-un program al Ministerul Dezvoltării şi Turismului. Edilul din Sulina a fost acuzat că a pus presiune pe ceilalţi competitori, astfel încât Artex a câştigat licitaţia, deşi avea preţul cel mai mare.
După declanşarea scandalului pe subiectele menţionate, Marius Cătălin Vişan, a trecut operaţiunile de pe societatea comercială, pe cea non-profit – Fundaţia Culturală Artex.
Această organizaţie neguvernamentală avea în portofoliu, în 2011, la doar la patru ani de la înfiinţare, nouă proiecte cu finanţare obţinută prin Programul Operaţional Regional şi trei proiecte cu finanţare din Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane.
În cazul Fundaţiei Artex, niciuna dintre achiziţiile publice efectuate nu a fost înregistrată în SEAP, beneficiarul nefiind înregistrat în sistem, deşi fondurile europene rulate erau cu adevărat impresionante.
Maşina de spălat bani livra banii „la uşă”
22 de persoane au fost propuse spre arestare Tribunalului Bucureşti în cel mai complex caz de spălare de bani instrumentat până acum de parchetele bucureştene. 52 de administratori de firme sunt vizaţi până acum de investigaţia extinsă asupra firmelor care şi-au intersectat activitatea cu 17 firme controlate de Constantin Negoescu şi Cristian Nicolae Păun, dar administrate de oameni care semnau acte pentru 300 de euro. Din decembrie 2009 până în ianuarie 2014, cele 52 de SRL-uri au transferat în conturile controlate de cei doi 87 de milioane de lei, „contravaloarea unor servicii sau bunuri care în realitate nu s-au livrat/prestat niciodată”.
Scopul acestor transferuri a fost în primul rând sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat (prin majorarea artificială a cheltuielilor, îngreunarea descoperirii fraudelor fiscale, dar şi transformarea întregii sume în venituri personale ale reprezentanţilor societăţilor comerciale – printr-un sistem de disimulare a activităţilor ilicite şi crearea unei aparenţe de totală legalitate). Pentru serviciile oferite, din banii pe care îi încasau, aceştia îşi opreau un comision de 6-8%.
Ce spune DNA despre MNIT:
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de următoarele persoane:
– CRIŞAN VIORICA, la data faptelor directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT), pentru infracţiunea abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (7 acte materiale ),
– TALOŞ EMILIA, la data faptelor contabil şef al MNIT, pentru infracţiunea abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (6 acte materiale),
– STAICU MIRCEA CRISTIAN, la data faptelor secretar general în Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN), pentru infracţiunea abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (3 acte materiale)
– BĂLĂUŢĂ ROXANA, la data faptelor directorul adjunct în cadrul Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN) pentru infracţiunea abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (3 acte materiale)
– GROSU CONSTANŢA, referent în cadrul MCCPN, pentru infracţiunea abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (3 acte materiale)
– SC ARTEX INTERNATIONAL SERVICES SRL Bucureşti, pentru infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu, în condiţiile în care funcţionarul public a produs un folos material necuvenit faţă de o persoană juridică, în formă continuată (5 acte materiale)
[…] materiale de consultat aveți aici, aici, aici și […]