Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Fekete Emoke(UDMR), a acordat un interviu Gazetei de Cluj în care a povestit atât despre viitorul ei politic, cât şi despre planurile formaţiunii din care face parte, despre tensiunile dintre români şi maghiari la Cluj-Napoca, dar şi despre cum se va implica comunitatea maghiară în proiectul „Cluj-Napoca Capitală Culturală Europeană 2020”

Reporter: Aţi oscilat între funcţii de consilier al primului ministru şi funcţii locale în Cluj-Napoca. Cum credeţi că va evolua cariera dumneavoastră politică pe viitor? Tindeţi să rămâneţi la Cluj-Napoca sau doriţi o revenire în politica de la centru?

Fekete Emoke: Lucrând în guvern eu am învăţat foarte multe. Şi am văzut cum merg lucrurile la centru, planificarea strategică este mult mai profesională şi am venit în Cluj-Napoca ca să fructific această experienţă din Bucureşti. În continuare prefer să rămân în Cluj într-o funcţie politică pe care deocamdată nu o ştiu.

Rep.: Care sunt lucrurile pe care aţi reuşit să le fructificaţi din experienţa dobândită în Guvern până în momentul de faţă?

Fekete Emoke: Lucrul care era important pentru mine în Bucureşti a fost participarea la programele operaţionale privind finanţarea europeană, lucru pe care am încercat să îl aplic şi la nivelul Consiliului Judeţean şi să încerc să schimb mentalitatea în sensul de a încerca să se acceseze cât mai multe fonduri europene. Consider că am reuşit acest lucru prin depunerea mai multor proiecte la nivelul Consiliului Judeţean, am făcut pasuri inclusiv în privinţa planificării strategice a prioritizării programelor pe care le avem în perioada următoare.

Rep.: Aţi spus că vă gândiţi la posibile funcţii la care să candidaţi. Aţi putea candida la o funcţie de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj sau chiar la Primăria Cluj-Napoca?

Fekete Emoke: Încă nu m-am decis în privinţa acestui lucru şi desigur această decizie se va lua la nivelul organizaţiei judeţene.

Rep.: Sunteţi una dintre posibilii candidaţi?

Fekete Emoke: Sunt una dintre posibilii candidaţi cum sunt şi alţi colegi de-ai mei care lucrează în prezent ca şi consilieri judeţeni sau ca şi consilieri locali.

Rep.: Veţi face sondaje precum celelalte partide pentru a vă alege candidaţii?

Fekete Emoke: Desigur, orice decizie se va lua pe baza sondajelor şi pe baza preferinţei alegătorilor.

Rep.: Cum credeţi că este condusă Uniunea Democrată Maghiară din România de către Kelemen Hunor? Care credeţi că este avantajul că prezidiul executiv are sediul la Cluj?

Fekete Emoke:  Şi până acum uniunea a avut sediul prezidiul la Cluj şi acest lucru ne ajută foarte mult. Adică aveam conducerea foarte aproape de noi. Sunt nişte programe pe care le conducem în comun şi beneficiem de infrastructura care ne este pusă la dispoziţie de către prezidiul executiv, secretariatul general şi preşedenţia organizaţiei. Desigur, Kelemen Hunor este un tânăr energic cu care am lucrat mulţi ani şi înainte să devină preşedinte. Cred că acest lucru va benefic pentru noi.

Rep.: Conduce mai bine organizaţia decât a fost condusă înainte?

Fekete Emoke: Au trecut câteva luni. Desigur dacă are rezultate putem să apreciem după trecerea unei perioade mai îndelungate, dar cred că Hunor este un preşedinte bun pentru organizaţia noastră.

Rep.: Credeţi că s-a trecut prea uşor peste chestiunea cu plăcuţa de pe statuia lui Matei Corvin? Există posibilitatea să revină vreodată în Cluj tensiunile dintre români şi maghiari create pe vremea lui Funar?

Fekete Emoke: Sigur că atmosfera şi situaţia din Cluj s-a mai intensificat în ultima perioadă din cauza mai multor acţiuni care ţintesc comunitatea maghiară şi poate avea ca efect deranjarea acestor relaţii dintre români şi maghiari, dar să sperăm că nu vom ajunge acolo. Acest lucru depinde foarte mult de atitudinea politicienilor şi din alte partide. Nu cred că trebuie să ne întoarcem în epoca lui Funar şi să facem campanie electorală pe această temă, dacă nu facem şi privim mersul normal al lucrurilor într-un oraş multicultural unde şi comunitatea maghiară este prezentă în proporţie de 20%, atunci putem să convieţuim în mod paşnic şi normal.

Rep.: Care sunt celelelalte incidente din puncul dumneavoastră de vedere?

Fekete Emoke: A fost montarea şi în ziua următoare demontarea a plăcuţelor bilingve din oraş, a fost cazul plăcuţei lui Nicolae Iorga, a fost cea la nivelul Consiliului Judeţean prin care s-a politizat o chestiune foarte normală care asigură bunul mers al lucrurilor de la Universitatea Sapientia care este universitate maghiară şi nu înţelegem atitudinea colegilor noştri din USL care au votat împotriva dării în administrare a unui teren pe o perioadă limitată de doi ani pentru asigurarea organizării de şantier pentru această universitate, având în vedere că ei nu au teren necesar şi în alte cazuri am acordat acest drept fără nicio problemă s-a polizitat şi acest lucru. Nu cred că este bine şi nu serveşte bunăstarea administraţiei publice locale o asemenea atitudine.

Rep.: Credeţi că ar trebui ca politicienii să aibă o atitudine mai puţin ostilă, ci mai precaută faţă de UDMR?

Fekete Emoke: Sub nicio formă pentru că UDMR şi la jivelul judeţului Cluj, dar şi la nivel naţional lucrează pentru bunul mers a lucrurilor şi pentru o convieţuire paşnică, reprezentând desigur şi interesele comunităţii maghiare care este prezentă într-o proporţie destule de mare în comunitate.

Rep.: Sunteţi mulţumită de actualul protocol de colaborare de la nivelul CJ Cluj între PDL şi UDMR? Ce aţi reface la el şi când?

Fekete Emoke: Da, sunt mulţumită cu colaborarea actuală din Consiliul Judeţean. Cu PDL cred că acest protocol în acest moment se discută încontinuu şi le propunem colegilor noştri de guvernare proiecte. Acest protocol nu cred că se va disputa având în vedere că sunt multe obiective care nu s-au îndeplinit şi urmează să se dispute în perioada următoare în funcţie de care va fi conjunctura politică.

Rep.: Credeţi că politicienii au început deja campania electorală pe anul viitor? Pe cine mizaţi şi cum credeţi că se va desfăşura campania?

Fekete Emoke: Cred că deja aceste atitudini anti-maghiare fac parte din campania electorală pentru anul următor ceea ce consider eu că este un lucru greşit fiindcă nu mai suntem la începutul anilor 1990 şi nu mai suntem sub influenţa epocii lui Funar ca să recurgem la asemenea practici. Eu sper că se va remedia situaţia şi sper să discutăm lucrurile care ne deranjează sau nu sunt rezolvate la nivelul judeţului Cluj şi a municipiului Cluj-Napoca. Sper că nu vom lăsa campania să degenereze într-un conflict între maghiari şi români.

Rep.: Cum vedeţi starea justiţiei din România având în vedere studiile juridice pe care le-aţi urmat? Aveţi încredere în justiţie şi care sunt modificările care ar trebui făcute în acest domeniu?

Fekete Emoke: Eu am încrederea că trăim într-un stat de drept şi că justiţia este independentă şi că ajută la bunul mers al lucrurilor în România. Modificările necesare se fac la nivelul Guvernului, la nivelul Parlamentului, noi nu avem foarte multe lucruri de spus la nivelul judeţului, dar consider că este necesară decongestionarea instanţelor judecătoreşti. Termenele sunt mult prea lungi, trebuie să ne gândim la nişte soluţii practice pentru a asigura celeritatea proceselor, a obţine cât de repede posibil o sentinţă.

Rep.: Credeţi că UDMR ar trebui să poarte tratative cu USL la nivel local şi naţional?

Fekete Emoke: UDMR este deschisă la orice discuţii cu privire la dezvoltarea judeţului şi dezvoltarea oraşului, municipiului Cluj-Napoca, însă asta rămâne să vedem. Avem un protocol încheiat cu PDL şi considerăm că aceste obiective trebuie îndeplinite şi după alegeri putem încheia şi alte proiecte.

Rep.: Credeţi în posibilitatea ca municipiul Cluj-Napoca să ajungă la obiectivul Capitală Culturală Europeană în 2020?

Fekete Emoke: În acest moment cred că municipiul Cluj-Napoca nu este pregătit pentru a accesa la acest titlu, dar mai avem timp şi cu o abordare strategică bună prin participarea a mai multor actori şi din societate şi a universităţii şi a mediului privat cred că putem să facem nişte evenimente, activităţi, care vor conduce la câştigarea titlului. Pentru acest lucru consider necesar şi prezenţa comunităţii maghiare pentru a evidenţia caracterul multicultural internaţional a acestui judeţ.

Rep.: Care credeţi că sunt persoanele care ar trebui implicate în acest proiect?

Fekete Emoke: La nivelul municipiului Cluj-Napoca există deja un grup format din membri societăţii civile, iar la nivelul Consiliului Judeţean am iniţiat elaborarea strategiei culturale a judeţului până în 2020 în care am invitat absolut toţi actorii din judeţul Cluj, inclusiv instituţiile culturale subordonate Consiliului Judeţean, dar şi cele subordonate ministerului, societatea civilă, mediul academic şi mediul privat. Consider că am avut deschiderea faţă de toată lumea.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.