Se poate reformula astfel: Elena Meteșan, o fostă angajată a CEC Bank din orașul Zlatna (Alba), a fost acuzată că a sustras peste 1 milion de euro din conturile clienților într-un interval de 10 ani, pretinzând că a donat banii la biserici și persoane sărace. Ea a fost trimisă în judecată pentru falsificarea a 368 de documente interne ale băncii și a scăpat de al doilea dosar penal întrucât faptele au fost prescrise.

„În perioada 24.01.2006 – 10.08.2016, în calitate de funcţionar public în cadrul unei agenţii bancare din județul Alba, inculpata a falsificat semnătura de la rubricile destinate titularului de cont de pe un număr de 368 documente de retragere / lichidare / transfer / virament intrabancar pentru a ascunde retragerile, în mod neautorizat, de sume de bani din conturile de depozit ale 60 de clienţi ai băncii”, se precizează în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

După aproximativ 1 an de judecată, instanța de fond a constatat că fapta inculpatei este prescrisă și a dispus, miercuri, 15 martie 2023, încetarea procesului penal.

„Încetează procesul penal în ceea ce-o priveşte pe inculpata Meteșan Elena, pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale (368 acte materiale), ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale”, se precizează în hotărârea instanței de judecată.

Magistratul a anulat toate cele 368 de documente falsificate, prin care au fost retrase ilegal sume cuprinse între câteva sute de lei și 40.000 de lei. Instanța a respins ca inadmisibilă acţiunea civilă exercitată în cauză de CEC Bank SA împotriva femeii.

Hotărârea Judecătoriei Alba Iulia poate fi contestată cu apel.

Eliberată din închisoare în 2021

Se poate reformula astfel: În 2018, Elena Meteșan a fost condamnată la o pedeapsă de 5 ani și 6 luni de închisoare pentru delapidare, fiind acuzată că a sustras peste 4,2 milioane de lei și 235.981 de euro din conturile clienților băncii CEC, unde lucra. Deși a fost obligată să restituie acești bani, ea nu avea venituri și nu a putut plăti. În final, CEC Bank a acoperit suma delapidată și a plătit clienților care și-au pierdut economiile. În timpul anchetei, Elena Meteșan a declarat că nu a dorit să îi prejudicieze pe clienți, crezând că aceștia vor fi compensați, și că nu a avut intenția să se îmbogățească, afirmând că a donat banii la persoane sărace și la biserici. A recunoscut, totuși, că era nemulțumită de condițiile de muncă, modul în care era tratată de superiori și de nivelul salarial.

„Scopul urmărit de către inculpata Meteşan Elena a fost în primul rând de sabotare a activităţii CEC, inculpata considerând că nu a fost apreciată corespunzător de către conducerea unităţii şi în mod subsidiar de obţinerea unor foloase de natură financiară”, se afirmă în motivarea hotărârii de condamnare din anul 2018, scrie adevarul.ro.

Femeia are 61 de ani şi a fost eliberată condiţionat din închisoare în ianuarie 2021.

Femeia administra conturile a sute de clienţi. La unii le-a luat banii direct din conturi, în timp ce în cazul altora nu a mai depus sumele cu care aceştia au venit la bancă sau chiar acasă la ea. Timp de 10 ani a manevrat banii astfel încât nimeni nu s-a prins de delapidarea uriaşă pusă la cale de aceasta. În 2016, însă, un client a constatat că nu mai are niciun leu în cont şi a sesizat poliţia.

Citește și: Ucraina a dat un acord parțial pentru a începe măsurătorile pe brațul Chilia

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here