Femeile antreprenor din Cluj pot beneficia de sesiuni gratuite de business coaching, în urma unui parteneriat încheiat între Agenția pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (AIMM) Cluj-Napoca şi International Coaching Federation Romania. Ședințele de business coaching se adresează femeilor care au semnat contractul de finanțare în cadrul programului „Femeia Antreprenor 2022”.
Programul dezvoltat de Agenția pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (AIMM) Cluj-Napoca şi International Coaching Federation Romania se va desfăşura în perioada martie-decembrie 2023 si va include servicii de business coaching pro bono pentru 50 de beneficiari ai programului „Femeia Antreprenor 2022″ din zona de Nord-Vest, prin inițiativa „Ignite” din cadrul International Coaching Federation.
Femeile antreprenor primesc un sprijin financiar de 40.000 de euro
Mircea Ioan Miheștean, director executiv al Agenției pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (AIMM) a explicat că derularea programului se face în două etape. În prima etapă are loc înscrierea persoanelor acreditate ca şi coach, în intervalul 8 martie 2023 – 7 aprilie 2023. În cea de-a doua etapă va avea loc înscrierea beneficiarilor, începând cu data de 10 aprilie 2023, timp de 30 de zile cu posibilitate de prelungire, respectându-se principiul primul venit – primul servit.
„Prin acest parteneriat ne-am propus să creștem impactul programului „Femeia Antreprenor”, pe care Agenția noastră îl derulează. Este vorba despre un program dedicat pentru dezvoltarea afacerilor susținute de femeile antreprenor din țară și, bineînțeles, Agenția noastră sprijină preponderent firmele care sunt înființate de femei în Regiunea Nord-Vest, care primesc o finanțare de 40.000 de euro în cadrul acestui program. Căutăm să sprijinim afaceri care să fie inteligente, să promoveze dezvoltarea durabilă, digitalizarea, formarea antreprenorială. Legat de formarea antreprenorială, chiar dacă în cadrul programului primesc un punctaj suplimentar cele care au urmat cursuri de formare profesională sau de antreprenoriat, ne-am propus prin acest parteneriat să suplimentăm această posibilitate de a se forma antreprenorial. Prin program, femeile antreprenor care semnează contractul de finanțare primesc un sprijin financiar de 40.000 de euro. Uneori nu este suficient să primească doar bani. Noi am am constatat, din experiența anilor trecuți în programele pe care noi le finanțăm, că pregătirea antreprenorială este neglijată de foarte mulți dintre acești beneficiari și, de fapt, aici este cheia succesului. Trebuie să fii pregătit, să știi să-ți stabilești anumite obiective de business, să ai o claritate în ceea ce dorești să faci, astfel încât finanțările pe care noi le oferim să se transforme în povești de succes. Aici intervine importanța sprijinului pe care ni-l oferă ICF în acest demers, ca beneficiarii programului nostru să poată să desfășura afaceri de succes. ”, a transmis Mircea Ioan Miheștean, director executiv al Agenției pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (AIMM).
Numărul total de sesiuni de coaching este de 6/beneficiar, sesiuni care se vor desfăşura până la sfârşitul anului 2023, în format fizic sau online, în funcție de locația persoanelor implicate în program.
Vicepreședintele ICF România: Ne propunem să susținem zona antreprenorială
Agenția pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (AIMM) Cluj-Napoca a informat că în conformitate cu directiva ONU: „Achive Gender Equality and empower all women and girls” Partenerul Ignite, ICF Romania, serveşte drept organizație de sprijin. Sesiunile de coaching vor fi oferite de către membri ICF Romania beneficiarilor programului „Femeia Antreprenor 2022” care doresc să beneficieze de această facilitate. Prin intermediul sesiunilor de business coaching se urmăreşte creşterea impactului programului „Femeia Antreprenor 2022” și nu în ultimul rând dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor antreprenor din sectorul IMM.
„International Coaching Federation este cea mai mare ascociație de coaching profesionist din lume, înglobează aproximativ 58.000 de membri la nivel mondial. În România suntem peste 280 de membri. Toți sunt coach profesioniști, cu pregătire în domeniu, respectând acel cod standard pe care îl promovează ICF, adică fiecare coach membru ICF a urmat o școală în acest domeniu. Venim cu deschidere prin acest program „Ignite” de a sprijini programul femeia antreprenor. Programul „Ignite” este un program care se derulează la nivel mondial, prin ICF pe diverse teme. În România, anul acesta ne propunem să susținem zona antreprenorială. Anul trecut am avut un program pentru studenți, prin care am susținut 10 studenți de elită, oferindu-le sesiune de coaching pro bono. Programul va începe pe 8 martie, va fi un cadou de Ziua Femeii pentru doamne. De acest program vor beneficia 50 de femei antreprenor, pe principiul primul venit – primul servit, în ordinea în care se vor înscrie la noi pe platformă. După ce femeile antreprenor se vor înscrie, noi vom transfera baza de date către AIMM pentru a verifica dacă persoanele înscrise au într-adevăr contractul semnat și dacă putem începe sesiunile de coaching. După validarea datelor, automat se creează legătura cu coachul cu care vor seta sesiunea de coaching. La începutul colaborării va avea loc și o sesiune de training în care li se va explica beneficiarilor ce înseamnă coachingul și cum se va derula programul.”, a transmis Rudolf Nyari, vicepreședintele International Coaching Federation (ICF) România.
Programul „Femeia Antreprenor 2022„, este un program national multianual, implementat de către Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT) prin intermediul Agenţiilor pentru întreprinderi Mici şi Mijlocii (AIMM) având ca obiectiv stimularea şi sprijinirea înfiinţării şi dezvoltării structurilor economice private înfiinţate şi conduse de către femei, îmbunătăţirea performanţelor economice ale acestora, realizarea unei creşteri economice inteligente, sustenabile şi incluzive, bazate pe digitalizare, dezvoltare durabilă, inovare şi pregătire antreprenorială, în contextul problemelor legate de menţinerea echilibrului dintre obligaţiile familiale şi cele profesionale şi ale prejudecăţilor existente încă la nivel local.
Bugetul schemei de minimis, pentru această ediție, permite finanțarea a 1000 de beneficiari.
În cadrul programului „Femeia Antreprenor 2022” s-au depus la nivel național un număr de 9520 de cereri de finanțare, dintre care un număr de 1954 de cereri sunt din Regiunea Nord–Vest, iar 781 de cereri sunt aferente femeilor antreprenor din județul Cluj.
Până în prezent s–au semnat 688 de contracte la nivel național, dintre care 250 de contracte la nivelul Regiunii Nord–Vest.