Conform ultimului raport al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, în România, femeile predomină numeric piața afacerilor din servicii (87%), sănătate și îngrijire personală (77%) sau educație(67%). De aceea, fie că este vorba despre saloane de înfrumusețare și masaj, firme de catering, de organizat evenimente sau creșe particulare, vara este un sezon extrem de favorabil afacerilor deschise de femei.
Totodată, vara este un sezon bun pentru angajatorii care oferă locuri de muncă part-time sau sezoniere. Tot femeile sunt cele care dețin cele mai multe astfel de afaceri, la fel cum sunt și cele mai interesate să lucreze doar patru ore pe zi sau doar trei luni pe an. Ultimele statistici ale UNDP arată că 12% dintre femei preferă un job mai puțin solicitant din punct de vedere al timpului, comparativ cu doar 2% dintre bărbați care sunt dispuși să renunțe la un serviciu permanent, de cel puțin opt ore pe zi, pentru a se dedica îngrijirii copiilor sau a familiei.
Peste 60% dintre antreprenoarele românce preferă să angajeze tot femei în firma lor
Există o tendință evidentă ca angajatoarele femei să angajeze tot femei, după cum observă Fundația Estuar și partenerii săi. Acest lucru transformă afacerile româncelor, nu doar într-un pas înainte spre echilibrul numeric dintre pozițiile de conducere ocupate de bărbați și cele ocupate de femei, ci într-o șansă reală pentru cele care caută un loc de muncă flexibil și avantajos.
Astfel, potrivit ultimului raport al Gender Gap, 62,9% dintre afacerile dezvoltate de antreprenoarele românce antrenează în jurul lor, ca angajați sau parteneri, un număr mai mare de femei decât de bărbați.
„Acest fenomen se explică nu numai prin domeniul de activitate, care poate fi preferat de către femei, ci și prin empatia care există între ele, dorința de a oferi angajatelor șansa pe care ele nu au avut-o: să poată să aibă grijă de copii, fără să trebuiască să renunțe la carieră. De aceea locurile de muncă flexibile sunt mai numeroase în rândul afacerilor dezvoltate de femei.”, povestește Amedeea Enache, director executiv al Fundației Estuar.
Asta nu înseamnă, însă, că femeile sunt mai puțin eficiente în munca lor, ci doar că, având ocazia să își stabilească programul și viteza de muncă, ele reușesc să se împartă între a avea o familie fericită și a face ceea ce le place pe plan profesional.
Încurajate și susținute financiar, femeile aduc plus-valoare pentru piața din România
Peste 500 de femei din întreaga țară sunt ajutate prin proiectul Respect și șanse egale pentru femei să își dezvolte propriile afaceri și să schimbe în bine peisajul antreprenoriatului românesc. Prin cursuri de specializare sau prin finanțări avantajoase, tinere mame sau femei trecute de prima tinerețe învață să își pună în aplicare cele mai ambițioase idei și să depășească stereotipurile despre rolul femeii în societate.
„Ne dorim să le arătăm femeilor că nimic nu este imposibil și le suntem alături pe întregul drum de la idee până la rezultat. Iar ele, la rândul lor, ne învață despre ce înseamnă să fii dedicat, pasionat și focusat pe o cauză.”, concluzionează Amedeea Enache.