scoala

Guvernul Orban a decis redeschiderea școlilor pentru începerea anului școlar 2020-2021, însă impunând obligativitatea purtării măștilor de protecție de către elevi. Un număr semnificativ de părinți din Cluj vor să dea în judecată Guvernul, Ministerul Educației, precum și Inspectoratul Școlar deoarece copiilor lor li s-a refuzat accesul în școli fără măști, deși mulți dintre aceștia au motive medicale pentru care nu le pot purta. 

A trecut o primă săptămână de când elevii s-au întors în sălile de clasă. Potrivit autorităților, aceștia trebuie să poarte mască pe tot parcursul orelor pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Odată cu începerea noului an școlar, au început și protestele părinților, alături de elevi și alți cetățeni care și-au exprimat deschis nemulţumirea față de măsurile impuse de autorități cu privire la purtarea de către elevi a măştilor de protecţie în şcoli. Un astfel de eveniment a avut loc și în Cluj-Napoca, în centru, pe 14 septembrie, la care au participat aproximativ 100 de persoane, printre care inclusiv profesori.

„Copiii nu pot să facă muzică, nu pot să facă sport decât în anumite condiții. Ei trebuie să poarte mască obligatoriu până și în timpul recreațiilor. Doar într-o mică parte din ora de educație fizică li se dă voie să-și scoată masca”, a declarat unul dintre protestatari.

„Vrem să respirăm, nu să ne mascăm”, transmit protestatarii

Protestatarii reclamă faptul că profesorii, directorii de școli și părinții sunt nevoiți să se comporte precum niște polițiști față de proprii lor copii și elevi. Cei mici nu vor putea astfel să se bucure de mersul la școală, având o stare de crispare, frică și claustare.

“Este un chin! Jos masca în școli! Vrem o școală normală! Nu vrem copii mascați și astfel traumatizați”, a transmis un părinte.

“Am purtat astăzi mască la deschiderea școlii și nu am putut respira. Nu m-am simțit bine”, a declarat un alt copil prezent la eveniment.

Asociația de Asistență pentru Consumatori a declarat, în urma solicitărilor reporterului Gazeta de Cluj, că mai mulți părinți din toate orașele țării au contactat Asociația, susținând că doresc să dea în judecată Guvernul, Ministerul Educației și Inspectoratele Școlare deoarece copiilor lor li s-a refuzat accesul în școli fără măști, deși mulți dintre aceștia au motive medicale pentru care nu pot purta măști (astm, de exemplu), iar școlile respective nu au posibilitatea de a derula orele de curs online. 

Reprezentanții Asociației au transmis că majoritatea părinților implicați în această mișcare sunt din Cluj, însă “aceștia nu vor să-și dezvăluie identitatea, le este frică de repercusiuni asupra copiiilor din partea [culmea!] părinților colegilor lor”, transmite Asociația de Asistență pentru Consumatori. 

Pus în fața paradoxului crizei provocate de virus, Guvernul Orban închide ochii 

“Guvernul nu a dat niciun îndrumar pentru cazurile acestor copii, nimic, nu le pasă, nu îi interesează. Culmea este că părinții celorlalți copii au fost cei care, cu urlete și țipete, spuneau “Nu îi lăsați în școală, să plece, nu ne interesează, nu vrem să ne infecteze copiii!” (…) 

Avocații asociației au îndrumat părinții să ceară în scris explicații de la conducerea școlilor, să arate motivele medicale pentru care copiii nu pot purta mască, precum și lipsa variantei de școală online, întrucât acestor copii li se încalcă dreptul fundamental al educației. Cazurile lor vor fi deferite instanțelor de judecată!”, arată mesajul de pe Facebook al unui reprezentant al Asociației de Asistență pentru Consumatori.

Nu este singura situație în care Guvernul Orban închide ochii. Horia Nasra, deputat din partea Partidului Social Democrat a declarat pentru Gazeta de Cluj că, de la începutul pandemiei până în prezent, nu a primit nicio informație oficială din partea Ministerului cu privire la evoluția pandemiei în țară.

“Sunt parlamentar și în tot acest an nu am primit nicio informare oficială din partea Ministerului Sănătății cu privire la ce se întâmplă cu pandemia asta. Este o lipsă de informație și o lipsă de asumare fantastică! Să nu emiți un punct de vedere oficial… Se feresc. Practic nu avem date oficiale. Se comunică publicului larg, dar date oficiale amănunțite, cu explicații, nu sunt în momentul de față”, susține Horia Nasra.

“Guvernul nu a luat cele mai bune măsuri și cred că nu suntem pregătiți în acest moment ca în anumite zone, în anumite orașe, să înceapă școala. Am primit și eu, ca parlamentar – nu vreau să exagerez – peste 200 de mailuri, scrisori doar câteva, în care mi se semnalau diverse nemulțumiri din partea părinților, raportate la modul în care se deschide școala în acest an”, subliniază deputatul.

Elevii și măștile – un sfârșit sau un nou început?

În contextul tuturor tensiunilor provocate de infectările cu coronavirus, se ridică întrebarea – cum arată școala ideală în vreme de pandemie?

Vasile Ilea, senator din partea Partidului Social Democrat, este de părere că evoluția situației actuale într-un sens dorit de toți nu este posibilă prin adoptarea unor măsuri în mod solitar, ci printr-un manifest comun în ceea ce privește prevenirea infectării cu coronavirus.

“Problematica purtării măștii de protecție de către elevi este una extrem de preocupantă și îngrijorătoare. Aș dori să vă vorbesc în calitate de părinte de această dată. Din discuțiile avute cu copii mei am înțeles toate barierele emoționale, sociale și nu numai pe care le ridică purtarea măștii în clasă. Dar având în vedere numărul de cazuri de COVID-19, peste 1.700 de cazuri în ultimele 24 de ore, eu cred că e foarte important să ne luăm toate măsurile pe care epidemiologii le consideră importante pentru limitarea pandemiei. 

Am spus mereu că toți trebuie să facem un efort solidar pentru ca răspândirea acestui virus să fie cât mai limitată. Poziția părinților care doresc eliminarea măștii de protecție nu este pur și simplu posibilă în acest moment de tensiune epidemiologică. Cred că autoritățile trebuie să joace un rol mai activ în explicarea și argumentarea purtării măștii de către elevi. Copii care nu mai suportă masca în timpul orelor au posibilitatea de a ieși din clasă în curte, fără mască, în orice moment. 

Pentru noi, părinții, copiii noștri sunt cei mai importanți. De aceea trebuie să facem totul, totul pentru a-i proteja și de aceea frustrările, dorințele noastre, nu trebuie să țină locul sfaturilor specialiștilor epidemiologi”, a declarat senatorul Vasile Ilea pentru Gazeta de Cluj.

Horia Nasra își exprimă la rândul său empatia față de elevii, dar și față de adulții care suferă de probleme de sănătate precum astmul: “Eu fac parte din acea categorie de persoane care suferă de astm. Și eu am un astm alergic și mi-e greu de multe ori să port mască. Stiu că e neplăcut, îi înțeleg perfect pe copii și nu neapărat numai pe copii, că sunt și adulți care suferă de astm.”

“Copilul care are condiții medicale trebuie să aibă un certificat de la medicul de familie. Dacă sunt afecțiuni care contraindică purtarea măștii, doar nu o pui obligatoriu pe față. 

Dacă se prezintă la școală o adeverință medicală, copilul nu va purta mască. Există însă o altă problemă – copilul fără mască va fi o excepție și atunci se va pune problema “de ce el da și eu nu?”. Dar dacă copilul este bolnav, nu se poate să fie obligat să poarte mască”, atrage atenția medicul deputat Vasile-Florin Stamatian.

Medicul atrage atenția asupra faptului că reacția părinților este exagerată și că este stimulată, întreținută și de cei care s-au exprimat împotriva vaccinului, împotriva distanțării fizice, împotriva măsurilor sanitare, etc.

Deputatul Stamatian a vorbit și despre dezvoltarea țărilor din punct de vedere al educației: “Ne plângeam că avem niște analfabeți funcționali. Dar eu întreb – vor pune părinții caietele de dictando în față și să facă orele cu ei? Vor avea loc niște pierderi, inclusiv la clasa a 8-a și la clasa a 12-a. Nu se vor vedea mâine, ci se vor vedea peste un an, doi ani, când vom constata că avem o generație pe care am pierdut-o. Nu știu nicio țară în curs de dezvoltare care nu mai face școală, care face numai online.”

Senatorul Vasile Ilea susține că măsurile luate de autoritățile române sunt cumpătate și eficiente având în vedere contextul epidemiologic în care ne aflăm la momentul actual.

“V-aș propune să luăm un exemplu al unei țări care a avut rezultate foarte bune în luptă cu pandemia și anume Germania. În landul Renania de Nord-Westfalia, spre exemplu, măsurile prevăd obligativitatea purtării măștii de către elevii, cei care refuză putând fi exmatriculați. 

La celălalt pol al abordării sunt țările nordice. Și am văzut rezultatul. Număr mare de îmbolnăviri, multe decese și scuzele tardive ale autorităților. De aceea cred că măsurile din țara noastră sunt echilibrate și necesare”, s-a exprimat senatorul Ilea.

Horia Nasra își exprimă îngrijorarea cu privire la evoluția infectărilor și este de părere că Guvernul Orban nu a dat dovadă de verticalitate: “Mă tem că în următoarea perioadă, pentru că nu cei din Guvern nu au fost foarte responsabili, s-ar putea să ne confruntăm cu o explozie de cazuri de infecție cu coronavirus. Și, sincer, în acele condiții va fi foarte dificil, foarte complicat să ai situația sub control. Atunci nemulțumirile cetățenilor vor crește și pot lua diferite forme – nu știu care vor fi acele forme, dar numărul de cazuri a crescut foarte mult și deja suntem într-o situație critică.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.