De ceva vreme încoace, în Oradea au apărut mai multe magazine cu preţ unic. Pentru un euro, găseşti tot ce vrei şi ce nu vrei. În fiecare zi soseşte marfă, iar oamenii se îmbulzesc care mai de care să vadă despre ce este vorba. La început vin din curiozitate, apoi se întorc să vadă ce este nou.

Numai pe Bulevardul 6 Martie sunt vreo trei astfel de magazine, cu afişe pe uşă „Totul 38.000 de lei”. Nimeni nu se întreabă de ce o fi chiar totul la un aşa preţ. Umblă zvonul că marfa ar fi fost confiscată şi adusă din vamă.

Totul la bani mărunţi

Femeile dau iama la cratiţe şi oale, deformate la fund, dar care costă mai puţin. Dacă au defect la capac le schimbă pe loc, ca să se aleagă cu ceva mai bun. Agendele scrise în chineză, ghiozdanele pentru copii trec la fel de repede. Nici produsele cosmetice nu lipsesc. Se vând şampoane, parfumuri şi detergent la nici 40.000 de lei. Orădencele neîncrezătoare probează pe loc orice produs. Încearcă pijamale, tricouri, măsoară cămăşile pentru soţi. Dacă până acum nu au cumpărat linoleum sau ciocane, şurubelniţe, pensule, bărbaţii la iau de aici. „Nu cred să fie ceva de capul produselor astea. Atâta numai că sunt ieftine şi atunci se-nghesuie toţi. Mi-am cumpărat şi eu un aparat de bărbierit. Cred că este de unică folosinţă”, zice un cumpărător. „De când au apărut magazinele astea trec zilnic să văd ce mai e nou. Deja mă ştiu toţi vânzătorii. Nu pot pleca cu mâna goală, trebuie să cumpăr ceva, că nu plătesc aşa de mult. Înainte mergeam la „Totul 45.000 de lei” dar acelaşi lucru îl găsesc şi la „Totul 37.000 de mii lei”. De ce să nu fac economie opt mii?” spune o altă femeie mai în vârstă.

Concurenţa dă faliment

Fetele îşi aleg şi ele truse pentru manichiură şi chiloţei coloraţi. La cei din urmă e promoţie, sunt trei la 45.000. Tot promoţionali sunt şi ciorapii de damă, numai că sunt 10 bucăţi la acelaşi preţ. Magazinele concurează între ele la umbrele. „Am fost ieri cu umbrela de aici la serviciu şi au văzut-o colegele. Am revenit să le cumpăr şi lor”, spune o femeie care avea în braţe şapte umbrele. O alta cumpăra pateuri şi conserve de porc. La un alt magazin, deşi totul este la 42.000, pantofii, păturile pentru nou-născuţi, hainele groase costă 75.000. „Marfa noastră este de calitate şi ieftină. Toată ziua avem clienţi. Îi lăsăm să încerce produsele aici, iar dacă nu sunt bune, le schimbăm. Dacă merg acasă şi vin mai târziu cu reclamaţii, nu mai putem face nimic. Am avut vânzări mari înainte de a începe şcoala. S-au cumpărat multe rechizite”, spune vânzătorul unuia dintre magazine. Cealaltă vânzătoare este însă mai revoltată. „Oamenii sunt foarte prost crescuţi. Se împing, intră cu alte bagaje, chiar şi cu animale. Nu o dată am găsit ambalaje rupte şi aruncate pe jos. Nu se poate aşa. Chiar dacă marfa este ieftină, trebuie să fie mai civilizaţi”, încheie ea. În faţa aceluiaşi magazin, se face zilnic coadă. Înăuntru intră un număr redus de persoane. Proprietarii magazinelor obişnuite se plâng că nu mai au cumpărători. „De când cu magazinele astea ieftine, nu facem prea multe vânzări. Lumea preferă să plătească mai puţin, deşi obiectul se strică la scurt timp după folosire, decât să ia unul de calitate, dar mai scump. Avem reduceri, dar nu ne mai trece marfa”, spune directoarea unui magazin.

Reduceri scumpe

Câteva magazine de haine din zona centrală au urmat modelul celor cu preţ unic. Dar la o mică diferenţă de preţ. Poţi găsi orice pantalon sau haină de blugi la 499.000 sau 899.000 mii lei. Pe corso aproape toate magazinele au reduceri la stocul de vară. Sunt între 10 şi 60%. „Lumea vine, se uită şi pleacă. Unii cumpără, dar sunt interesaţi de produse mai călduroase. Nu prea vor haine subţiri, fiindcă până la anul viitor se demodează”, spune o vânzătoare. „Avem reduceri la sandale, saboţi. Şi peste vară am mai avut reduceri. Avem destul de mulţi cumpărători. Deja am primit marfă pentru toamnă-iarnă”, spune o altă vânzătoare. „Am vrut să le cumpăr ceva copiilor de la reduceri. Nu prea am găsit. Dar mai căutăm”, spune o mămică. „Caut ceva ieftin pentru vara viitoare. Şi anul trecut mi-am cumpărat haine aşa. Dacă iei un model mai simplu, îl poţi purta şi-n anul care vine”, spune un băiat. Alţii sunt de părere că şi după atâtea ieftiniri, preţurile rămân tot piperate. „Pot fi reduceri de 50%, dacă preţul iniţial a fost de un milion jumate. Nu-mi permit să dau banii pe el, că este prea scump. Aşteptăm să se facă reduceri de 100% şi poate atunci vom cumpăra”, spune nervoasă o altă femeie.

Carmen Brehoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.