Aron Perde, proprietarul unei ferme de vaci din localitatea Feleacu, județul Cluj, a fost bătut cu bestialitate de către șeful Ocolului Silvic Turda, Alin Ispas, și de alți aproximativ 20 de bărbați care ar fi luat parte la o petrecere neoficială Romsilva. Scandalul ar fi pornit după ce un inginer Romsilva l-a sunat pe Aron Perde și i-a comunicat că vacile acestuia au intrat într-o pepinieră din localitate și au provocat pagube, invitandu-l pe fermier la o discuție pentru a remedia problema. Discuția s-a transformat într-o adevărată tortură asupra lui Perde care a fost imobilizat și lovit pe rând de cei care au luat parte la eveniment. Potrivit certificatului medico-legal, bărbatului i-au fost provocate leziuni traumatice, care necesită  27-28 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare. 

Aron Perde susține că, la data de 10 noiembrie 2022, a fost anunțat telefonic că o parte din vacile sale ar fi intrat în pepiniera administrată de Ocolul Silvic Turda, de pe raza comunei Feleacu. Cel care l-a contactat i-a comunicat că este inginer al Ocolului Silvic Turda și i-a indicat o locație, în apropierea pepinierei, unde să poarte o discuție în vederea stabilirii prejudiciului creat de animale. 

Vacile lui Aron Perde ar mai fi intrat în pepinieră și cu o săptămână înainte de incident, însă acesta a reușit să ajungă la o înțelegere cu reprezentanții Romsilva la acel moment. 

Fermierul susține că după ce a primit telefonul și-a dat seama că animalele nu lipsesc, cu toate acestea, a decis să dea curs invitației și s-a prezentat la locația indicată. Ajuns la fața locului, bărbatul a constatat că în fața localului erau parcate aproximativ 10 mașini ale angajaților Romsilva și s-a gândit că problema semnalată de inginerul care l-a sunat ar fi fost numai un pretext pentru a-l chema și pe el la petrecere, cu atât mai mult că între fermier și reprezentanții Romsilva a existat întotdeauna o relație de prietenie. 

De la bal, la spital

Aron Perde a intrat în incinta în care avea loc o adevărată petrecere, a salutat instrumentiștii prezenți la eveniment pe care îi cunoștea de la alte chefuri Romsilva, însă, după numai câteva momente, a fost întâmpinat de șeful Ocolului Silvic Turda, Alin Ispas, care i-a adresat injurii grosolane. 

Fermierul a încercat să aplaneze conflictul, spunându-le celor prezenți că este pregătit să plătească orice pagubă generată de animalele sale, însă fără succes. Ispas a sărit la bătaie și alți doi bărbați l-au imobilizat țințndu-l de brațe. Fermierul susține că cei doi bărbați care l-au imobilizat au fost atât de violenți încât i-au rupt geaca, iar ceilalți participanți la petrecere au intervenit imediat să-și arate forța și bărbăția în fața șefului de la Ocolul Silvic Turda, aplicându-i pe rând lovituri cu pumnii și picioarele pe unde au apucat. În învălmășeala care s-a creat, Aron Perde nu și-a putut da seama cu exactitate cine au fost cei care l-au lovit cu bestialitate, însă ar fi vorba de aproximativ 20 de bărbați care l-au agresat. 

Cu toate că „inamicul”, în persoana fermierului Perde, era imobilizat și bătut de ceilalți participanți, pădurarului Ioan Trif de la Ocolul Silvic Turda i-a încolțit în minte ideea că cineva vrea să-l pună în pericol pe Alin Ispas și ar fi urlat de la masă: „Ai treabă cu șeful meu?”, moment în care a apucat o sticlă și s-a repezit asupra lui Perde aplicându-i o lovitură în zona capului. 

Fermierul a declarat pentru Gazeta de Cluj că lovitura aplicată de pădurarul Trif  i-a provocat pierderea cunoștinței pentru câteva secunde. În acel moment, după zeci de minute de bătaie, agresorii au realizat că ar putea să-l ucidă pe fermier și l-au lăsat în pace, într-o baltă de sânge. 

Aron Perde a sunat imediat la numărul unic de urgență – 112, pentru a sesiza evenimentul. La fața locului a ajuns un echipaj din cadrul Poliției Feleacu care i-a legitimat pe făptași și un echipaj al Serviciului de Ambulanță al Județului Cluj care l-a transportat pe Aron Perde la Unitatea de Primiri Urgențe Cluj unde i s-a acordat asistență medicală de specialitate. Institutul de Medicină Legală Cluj-Napoca a eliberat un certificat medico-legal din care rezultă că bărbatului i-au fost provocate leziuni traumatice, care necesită  27-28 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, fiind constatate contuzii la nivelul capului, toracelui, coloanei vertebrale, membrelor și fracturi costale. 

Șeful Ocolului Silvic Turda încearcă să spele putina

Potrivit articolului 193 din Codul penal din 17 iulie 2009, „(1) Lovirea sau orice acte de violență cauzatoare de suferințe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.”. Prin urmare, făptașii ar putea ajunge la închisoare după ce au premeditat agresiunea asupra lui Aron Perde, folosindu-se de pretextul unei discuții în vederea stabilirii prejudiciului generat de vacile acestuia care au ajuns în pepiniera administrată de Ocolul Silvic Turda, dar fără să-i dea dreptul lui Aron Perde să lămurească situația, năpustindu-se asupra bărbatului încă din primele momente.  

Reporterii Gazeta de Cluj au încercat să ia legătura cu șeful Ocolului Silvic Turda, Alin Ispas, pentru a-i cere un punct de vedere în legătură cu evenimentul care a avut loc la data de 10 noiembrie 2022, însă reprezentanții instituției ne-au comunicat că Ispas nu poate fi contactat și ne-au îndrumat să luăm legătura cu purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Cluj, Dan Neag. Acesta ne-a comunicat că petrecerea la care a fost agresat Aron Perde nu a fost una oficială, Romsilva nu a avut cunoștință de organizarea unei întruniri la acea dată și nu cunoaște detalii în legătură cu o posibilă bătaie în care să fi fost implicați angajați ai Ocolului Silvic Turda. 

„În niciun caz nu a fost vorba de o întâlnire oficială, deoarece când sunt organizate întâlniri oficiale, ocoalele silvice comunică automat aceste informații către Direcția Silvică. Cât despre o posibilă bătaie, nu am nicio cunoștință de niciun conflict între șeful Ocolului Silvic Turda și persoana de care-mi spuneți dumneavoastră. Chiar mă mir.”, a declarat Dan Neag pentru Gazeta de Cluj. 

Rămășițele unui cioban, descoperite pe o pășune din Feleacu

Incidentele violente de pe raza comunei Feleacu sunt la ordinea zilei. În luna iulie a acestui an, moartea suspectă a unui cioban a zguduit întreaga localitate. Cadavrul lui Vasile Corcea a fost găsit pe o pășune din zona „Dealul Borhanciului”. Anchetatorii au luat în calcul ipoteza unui omor sau a unei ucideri din culpă, fiind efectuate cercetări în acest sens. Cu toate că descoperirea macabră a avut loc la data de 6 iunie, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj a făcut publică informația numai la data de 5 iulie, în urma unor solicitări formulate de reporterii Gazeta de Cluj. 

„La data de 6 iunie a.c., în jurul orei 22.30, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată de către un bărbat de 44 de ani, despre faptul că pe o pășune din extravilanul municipiului Cluj-Napoca, în zona „Dealul Borhanciului”, a găsit mai multe fragmente osoase umane, precum și articole vestimentare.

În baza sesizării, s-a format o echipă operativă de polițiști pentru efectuarea cercetării la fața locului, ocazie cu care au fost identificate mai multe fragmente osoase și articole de îmbrăcăminte, care ulterior au fost ridicate de către medicul legist din cadrul Institutului de Medicină Legală Cluj-Napoca, în vederea efectuării procedurilor de examinare. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.”, preciza IPJ Cluj în vara acestui an.

3 COMENTARII

  1. Sa va spun eu mai multe. Acest nesimtit de fermier care are spate pe toți mâncători de rahat, politicienii și milițienii ce ar fi trebui sa îl execute de cel puțin 3 ani, are mai multe vaci care le lasa libere pe terenurile oamenilor, proprietari de drept, fara a le cere măcar permisiunea. Cu tupeu își îngrădește aceste imense suprafețe cu acordul autoritatiilor. Indiferent cine, unde s-a plâns, nimeni nu a luat nici o măsura. In Feleac se crede stăpânul livezii Polocsay , la ora actuala are împrejmuite peste 40 ha de teren fara nici o permisiune. Primarul stie, Miliția stie, politicienii îl cunosc, sa le stea carnea in gat cu care-s mituiti. Așa ca nu cred ca a fost bătut degeaba, sunt sigur ca a fost notificat de sute de ori sa-si ia vacile de pe proprietățile oamenilor pt care plătesc impozite,el ameninta pe toată lumea, prin relațiile care le are și nu are frica de nimic. Interesați-va de el si vedetei ca tupeul si nesimtirea acestui umflat depășește orice limita.

  2. Acest individ a furat terenurile multor oameni pe care le folosește de peste 20 de ani.La adăpostul toleranței autorităților și a justiției,a întabulat fraudulos multe hectare de teren care au proprietari cu titluri de proprietate pentru care plătesc impozit la primărie.Sunt procese pe rol duse de mulți păgubiți care își caută dreptatea in instanțe.El a reușit să întabuleze rapid hectare de teren fără dovezi reale de proprietate în procese în care nu s-au respectat formalitățile minimale de citare a proprietarilor reali,dovedind nu se știe cum, că nu există moștenitori.In realitate sunt mai mulți de 30 de moștenitori care i-au intentat proces pentru a-i anula intabularea și pentru a-și recupera terenurile.Unii dintre ei au renunțat după atâția ani de cheltuieli inutile,altii însă continua și acum procese costisitoare Acest ins de o aroganță si de o mare nesimțire,este tipul parvenitului care „s-a ajuns” și pe care nu-l recomandă nimic nici inteligența nici studiile nici alte calități.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here