La spectacolele şi evenimentele din cea de-a 17-a ediţie a Festivalului Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete „Puck”, s-au adunat 9.000 de spectatori.

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete „Puck” a avut loc între 15 şi 19 octombrie pe scenele principalelor instituţii de spectacol din Cluj-Napoca. Timp de cinci zile au fost prezentate 34 de spectacole din Bucureşti, Iaşi, Târgu Mureş şi Cluj, dar şi din ţări precum Ungaria, Franţa, Olanda, Georgia şi Ucraina.

Între noutăţile ediţiei s-a numărat proiectul „Întâlnirea studenţilor păpuşari”, realizat împreună cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Concret, studenţi ai facultăţilor de teatru din Bucureşti, Iaşi, Târgu Mureş şi Cluj au evoluat pe scena celei de-a 17-a ediţii a Festivalului Internaţional al Teatrelor pentru Păpuşi şi Marionete „Puck”.

În cadrul acestei ediţii au avut loc două lansări de carte. Este vorba de Volumul „Însemnări de pe lacul tulburat – Versuri”, de Slobodan Markovic, dar şi de”Monografia Kovacs Ildiko – regizor de teatru de păpuşi”. Un alt moment important al festivalului a fost „Festivaluri în dialog”, manifestare la care au luat parte personalităţi ale teatrului de păpuşi şi marionete din Canada, Turcia, Ungaria, Germania, Serbia, Marea Britanie şi România.

Gala acordării premiilor celei de-a 17-a ediţii a Festivalului Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete „Puck” a avut loc vineri, 19 octombrie, la Teatrul „Puck.

O altă noutate a ediţiei care tocmai s-a încheiat a constat în introducerea a două noi premii, purtând numele a două personalităţi care au marcat istoria Teatrului „Puck”. Este vorba de Premiul special pentru excelenţă vizuală „Mona Marian”, acordat trupei Exuvia, ‘T Magisch Theatertje din Maastricht, Olanda şi de premiul special „Kovacs Ildiko”, cu care a fost distins spectacolul „Romanul nepublicat” al Uniunii Independente a Păpuşarilor „Nike” din Tbilisi, Georgia.

De asemenea, juriul ediţiei, format din: Slobodan Markovic, Raluca Tulbure, Andreea Chindriş, Zsuzsa Szebeni şi Claudiu Groza a acordat următoarele premii:

Premiul pentru Cel mai bun spectacol: O poveste japoneză, Teatrul „Luceafărul” Iaşi

Premiul pentru regie: Irina Niculescu, pentru spectacolul O poveste japoneză, Teatrul „Luceafărul” Iaşi

Premiul pentru scenografie: – The Adventures of Hotzenplotz, „Bołbita” Theatre, Pecs, Hungary

Premiul pentru muzică ex aequo: – Exuvia, „˜T Magisch Theatertje, Maastricht, Netherlands

– The Adventures of Hotzenplotz, „Bobita” Theatre, Pecs, Hungary
Premiul pentru dramaturgie: Ema Stere, pentru scenariul spectacolului Muzicanţii din Bremen, Teatrul de Animaţie „Ţăndărică” Bucureşti

Premiul pentru păpuşi/ puppet design:

– Fiul muzicantului şi dracii – Teatrul de Păpuşi Brighella. Trupa „Harag Gyorgy”, Satu Mare.

Premiul de: – mânuire: Liliana Mavriş-Vârlan, pentru rolurile din spectacolul O poveste japoneză, Teatrul „Luceafărul” Iaşi

– interpretare: Stefan Bodor Maria, pentru rolurile interpretate în spectacolul Prinţul Fericit, Teatrul „Szigligeti”, Trupa „Lilliput” Oradea

Diplomă pentru mişcare scenică Lights Souls – Quartet Dekru, Ukraine

Diplomă pentru expresivitatea ludică, Opera Opaque – Plexus Polaire, France.

Premiul pentru management cultural a fost acordat de către directorul Festivalului Puck domnului Călin Mocanu, directorul Teatrului „Ţăndărică”, pentru promovarea artei păpuşereşti în România şi în lume.

Festivalul a fost organizat de Teatrul de Păpuşi „Puck”, Consiliul Judeţean Cluj, cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Visit Cluj, Ambasadei Olandei la Bucureşti, Departamentului pentru Relaţii Interetnice şi Asociaţiei „Prietenii lui Puck”.

Parteneri: Teatrul Naţional „Lucian Blaga”, Opera Naţională Română Cluj Napoca, Facultatea de Teatru şi Televiziune din cadrul UBB, AMGD, CCS, Puppet Media, Asociaţia „Esua”, Compania de Transport Public şi Nord Vision.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here