În urma unor dezvăluiri făcute de Gazeta de Cluj despre o serie de afaceri suspicioase făcute de un grup de oameni de afaceri din Dej, pe adresa redacţie a sosit o plângere în care se reclamă faptul că Emil Săvan, social-democrat dejean, patronul SC Sompan şi unul dintre apropiaţii preşedintelui PSD Cluj, Remus Lăpuşan, construieşte ilegal o clădire în zona rezidenţială a Clujului, pe strada G-ral Ion Dragalina. Gazeta de Cluj a dezvăluit şi dedesubturile unei retrocedări cu scandal în care a fost implicat omul de afaceri Emil Săvan.
Pe adresa redacţiei a sosit o sesizare în care se atrage atenţia că afaceristul dejean Emil Săvan, patronul SC Sompan, construieşte ilegal în Cluj-Napoca. Conform sesizării, Săvan a cerut o autorizaţie de construcţie pentru refacerea faţadei şi amenajări interioare la imobilul de la adresa Str G-ral Ion Dragalina nr. 95, dar, în realitate, el a început să construiască un alt imobil. “Vă aduc la cunostinţă un nou abuz făcut de controversatul Emil Săvan, PSD-ist notoriu în Dej, din clica lui Itu, care a constituit nu odată subiect al articolelor din presa clujeană. La solicitarea lui Săvan, Primăria Cluj-Napoca a emis autorizaţia de construire nr. 552/26.05.2011 în favoarea SC Sompan Invest, firmă reprezentată de Săvan Emil, pentru efectuarea unor modificări interioare şi refaţadizarea casei existente la imobilul situat în strada G-ral. Ion Dragalina, nr. 95. În realitate, Săvan a achiziţionat vechiul imobil cu un alt plan: de a-l demola şi a ridica unul nou. Dar dacă ar fi solicitat autorizaţie de construire pentru un nou imobil, ar fi primit, conform actualelor reglementări de urbanism, niste coeficienţi de ocupare a teritoriului mai mici. Astfel că a apelat la tertipul de a solicita doar efectuarea unor modificări interioare şi refaţadizarea casei existente, pentru ca în realitate să ridice o construcţie nouă depunând, cu cârdăşia arhitectului Servaciuc, documentaţia pentru autorizare. În mod abuziv şi fără a avea autorizaţie de demolare, a demolat aproape integral vechea construcţie, lăsând doar peretele dinspre strada Dragalina, cu rol de paravan, pentru a ascunde lucrările pe care le face. În plus, fără a respecta prevederile din autorizaţia de construire sus-menţionată, s-a trecut la edificarea neautorizată a unei noi construcţii, la care s-au turnat deja fundaţiile, în regim de urgenţă. Evident că în momentul în care va fi gata noua construcţie, va demola şi zidul rămas, astfel încât să pară că ar fi refaţadizat vechea construcţie. Arăt că panoul cu autorizaţia de construire, care trebuie afişat la loc vizibil, a fost amplasat în curtea imobilului, după uşă, aşa încât nimeni să nu poată să vadă ce conţine autorizaţia. S-a depus o sesizare la serviciul control urbanism din cadrul poliţiei comunitare, cu nr. 181262/48, dar nu s-a luat nici o măsură şi sunt convins că nu se va lua, deoarece Săvan are suficienţi bani pentru a muşamaliza abuzul său”, arată plângerea sosită pe adresa redacţiei Gazeta de Cluj.
Casa dărâmată cu autorizaţie de refaţadizare
Reporterii Gazeta de Cluj au fost la adresa din sesizarea primită la redacţie şi au constatat că, într-adevăr, la adresa de pe strada G-ral. Dragalina nr.95 întreg imobilul existent a fost dărâmat, iar pe locul rămas liber se începe o nouă construcţie. Muncitorii de pe şantier au refuzat să ofere detalii despre proiectul care se construieşte. Vecinii din zonă, însă, s-au plâns că de la demolare se face mereu mizerie, zgomot şi praf şi s-au arătat miraţi că municipalitatea a permis o demolare ilegală.
“Am văzut de ceva vreme că au început să izbească cu ciocanele, au adus şi niste utilaje, o maşină de facut beton şi o echipă de oameni care lucrează aproape toată ziua aici. Noi nu ştim că nu au autorizaţie de construcţie şi demolare, dar la ce debandadă e în oraşul ăsta nu mă mai miră nimic. Să vină să-l amendeze, să intre în legalitate, ce să zic… Pe mine, dacă construiam aşa, cu siguranţă mă amendau de câteva ori. Eu personal, nu am auzit de acest domn din Dej”, spune unul dintre vecinii şantierului de pe G-ral Dragalina.
Pe de altă parte, patronul Sompan, Emil Săvan, spune că toate lucrările se derulează conform autorizaţiei de construire.
“Tot ce s-a făcut acolo s-a făcut conform proiectului în baza căruia s-a dat autorizaţia de construire. Se respectă atât proiectul cât şi autorizaţia. Se demolează până la nivelul parterului, apoi se reconstruieşte totul la loc cum era”, a declarat Emil Săvan.
Jocurile din fieful PSD Dej
Gazeta de Cluj a prezentat modul în care Emil Săvan s-a infiltrat într-o serie de afaceri care i-au pus pe tavă mai multe imobile din centrul Dejului. Prin intermediul a două societăţi foste comuniste, SC Metex SA şi SC Alpa SA, Săvan a reuşit să pună mâna pe două imobile extrem de valoroase din centrul municipiului Dej. Pentru o perioadă, director la SC Metex a fost Corina Boca, cumnata fostului ministru de interne Ioan Rus. La SC Alpa SA acţionar majoritar (peste 95% din pachetul de acţiuni) este SC Sompan SA, firmă condusă de pesedistul Emil Săvan, unul dintre principalii finanţatori de campanie ai actualului primar al municipiului Dej, Morar Costan, membru PSD.
Clădirile au fost cerute de vechii proprietari care, în primă instanţă, au câştigat procesele, dar după ce reprezentanţii Metex şi Alpa au contestat deciziile de restaurare, decizia instanţelor s-a schimbat cu 180 de grade. Influenţa de care se bucură Săvan este alimentată şi de relaţia de prietenie pe care o are cu fraţii Itu din Dej. Dacă unul este deputat, ceilalţi doi fraţi au preferat să se axeze pe afaceri. De numele fraţilor Itu se leagă şi problemele cu care combinatul de celuloză şi hârtie SC Someş Dej s-a confruntat până acum. Cornel Itu, liderul PSD Dej, stă bine la capitolul relaţii comerciale cu combinatul, fiind acţionar, împreună cu fostul primar al Dejului, Ioan Ungur, la societatea Mecsom, cu sediul în Dej. Mecsom are contracte cu Somes Dej de mai mulţi ani, de la contracte pentru întreţinerea utilajelor, la cele ce vizează cumpărarea de fier vechi. Fratele fostului şef al Direcţiei Apelor Someş Tisa, deputatul Cornel Itu, a strâns o avere oficială destul de consistentă. El are jumătate dintr-un teren intravilan de 934 de metri pătraţi şi o casă de 300 de metri pătraţi, proprietăţi situate în municipiul Dej. Itu este acţionar la patru societăţi din Dej, Parc-Rex, Agro 33, Itcomar şi Mecsom, deţinând şi calitatea de administrator al ultimei, iar soţia lui este auditor la Curtea de Conturi Cluj. Din 1994, Mircea Itu a lucrat la SC Tiger Someş, companie deţinută de Vuza, iar fraţii lui, Adrian şi Cornel, au fost directori la SC Someş SA, o altă companie pe care Vuza a reuşit să pună mâna.
În momentul de faţă, o construcţie ridicată fără autorizaţie de construcţie sau cu nerespectarea autorizaţiei de construcţie, poate intra în legalitate după doi ani de la finalizare, dacă nimeni nu contestă legalitatea proiectului edificat. Însă, de anul trecut Guvernul are în dezbatere un proiect de lege prin care se doreşte înăsprirea legislaţiei din domeniu. Conform proiectului, se va introduce sancţiunea penală pentru funcţionarii publici care emit autorizaţii fără avizele necesare, pentru responsabilii autorităţilor locale care nu pun în aplicare decizia de demolare. De asemenea, va fi interzisă procedura de intrare în legalitate a construcţiilor ilegale. Proiectul de lege mai prevede o amendă de 3.000 de lei/mp pentru o construcţie ilegală, amendă care va fi aplicată şi funcţionarilor care facilitează emiterea unei autorizaţii de construcţie ilegală. Inspectoratul de Stat în Construcţii va putea suspenda o lucrare nelegală fără a aştepta decizia instanţei de judecată, iar aceeaşi instituţie va trebui să afişeze pe site o situaţie a sesizărilor şi a măsurilor luate, precum şi una a controalelor efectuate şi a neregulilor descoperite în urma controalelor.
Ştefan Trandafir
As dori sa cereti autoritatilor locale competente sa precizeze ce masuri au luat pentru nerespectarea autorizatiei de construire si, de asemenea, sa sesizati si Inspectoratul de Stat in Constructii. Trecand prin zona, am vazut ca nu exista niciun panou cu lucrarea ce se efectueaza, dovada ca Primaria nu a luat nicio masura.
Noua constructie pe care o ridica Savan ocupa aproape tot terenul, dupa cum se poate vedea, chiar daca in prezent o mascheaza cu o prelata. Ea nu are nicio legatura cu vechea onstructie, fiind mult mai mare, dupa cum se poate vedea raportand-o la urmele lasate pe zidul casei alaturate de la nr. 93.
In plus, masinile care au transportat beton au deteriorat o parte din bordura trotuarului din dreptul imobilului cu nr. 95. Ce spun autoritatile?
Cer ca domnul redactor sa solicite lui Remus Lapusan sa-si precizeze, daca este corect, punctul sau de vedere fata de ilegalitatea comisa de mafiotul pesedist Savan, asa cum si-a precizat pozitia fata de gardul fara autorizatie ridicat de directoarea de la Drumuri.
Cer ca domnul redactor sa solicite lui Remus Lapusan sa-si precizeze, daca este corect, punctul sau de vedere fata de ilegalitatea comisa de mafiotul pesedist Savan, asa cum si-a precizat pozitia fata de gardul fara autorizatie ridicat de directoarea de la Drumuri.