”Moda” blocurilor între case persistă în Cluj-Napoca, însă clujenii nu vor să accepte nicicum această idee, iar de cele mai multe ori, pe bună dreptate. Un astfel de proiect imobiliar controversat se va construi şi pe strada Constantin Brâncuşi, însă în ciuda reclamaţiilor făcute de vecini, un bloc de cinci etaje se va construi între casele acestora. Beneficiarul proiectului nu e prima dată când primeşte reclamaţii din partea clujenilor, în trecut acesta a primit o autorizaţie de construire ce prevedea edificarea unui bloc chiar pe parcarea blocului şi pe spaţiul verde.

 

Blocul de cinci etaje (subsol + parter + trei etaje + două etaje retrase) se va construi pe strada Constantin Brâncuşi nr. 98 unde în prezent este o casă şi un bar. Firmele beneficiare proiectului sunt SC Romdesign SRL şi SC Teresa Construct SRL, condusă de Florin Mureşan şi se ocupă de dezvoltare imobiliară. Societatea Romdesign este patronată de Liviu Septimiu Mărghitaş şi Octavian Victor Mărghitaş – fii fostului rector al Universităţii de Ştiinţe Agricole, Liviu Alexandru Mărghitaş, preşedinte al Senatului USAMV în vremea când şi Sorin Apostu era profesor acolo, şi primar. Alexandru Mărghitaş este un simpatizant al PSD şi face parte din grupul de prieteni ai fostului ministru de Interne Ioan Rus, fiind un apropiat al acestuia.

Cea de-a doua societate este În ultima şedinţă de Consiliu Local, mai mulţi vecini ai viitoarei construcţii s-au plâns că imobilul va fi mult prea înalt şi s-au opus acestui proiect, motivând că regimul de înălţime este mult prea mare în comparaţie cu celelalte. În plus, aceştia spun că traficul din zonă va fi şi mai aglomerat odată cu ridicarea noului bloc, iar locurile de parcare vor fi o problemă şi mai mare. Potrivit locuitorilor din vecinătate, la parter va fi şi un restaurant.

Clujenii ce locuiesc în zona viitoarei construcţii au trimis cereri şi sesizări şi s-au prezentat în şedinţa Consiliului local pentru a aduce argumente şi a încerca stoparea acestui proiect.

Unul dintre vecini, Călin Văduva, a atras atenţia că pe o suprafaţă de aproape 400 mp se construieşte o clădire prea mare, nerespectând PUZ-ul zonei, iar zona se va aglomera şi mai tare, spunând că parcările disponibile sunt insuficiente. Acesta mai spune că fundaţia casei sale va fi afectată de viitorul şantier.

O altă clujeancă, Nagel Ildiko, s-a opus proiectului din cauză că viitoare construcţie va fi mult prea aproape de casele lor şi îi spune lui Emil Boc că nu i se pare normal ca într-o zonă cu imobile de cel mult un etaj plus mansardă să apară un bloc cu cinci etaje, care va găzdui şi un restaurant. Clujeanca mai arată că distanţa dintre propria casă şi imobilul care se va construi va fi o distanţă de doar 7 metri.

Vecinii mai susţin că problema locurilor de parcare şi a traficului va fi şi mai deranjată după ce blocul va fi edificat:

“Vorbim de o construcţie similară unui bloc comunist de 7-8 etaje, pe 350 mp de teren, lucru care în momentul de faţă nouă ne creează destul de multe probleme, odată prin faptul că zona este extrem de aglomerată, parcările sunt insuficiente. Deja avem probleme în zonă prin faptul că de fiecare dată cine vine acolo parchează pe Brâncuşi sau parchează pe zona noastră şi suntem în situaţia în care un astfel de bloc nu are o soluţie de parcări. Problema noastră nu este că se construieşte, ci dimensiunea construcţiei şi modul în care ne afectează proprietatea”, afirmă unul dintre locuitorii din vecinătatea proiectului imobiliar.

O altă doamnă mai în vârstă ce are casă chiar lângă viitorul imobilul s-a opus acestui proiect, afirmând că strada este împânzită de maşini, iar nici pentru vecinii din zonă nu sunt suficiente locuri de parcar: „În şedinţă, domnul Boc spunea că sub 500 de metri nu are voie să construiască blocuri cu 5-6 etaje. Lângă casa noastră se doreşte 25 de metri înălţime. E prea mult. Pe 337 de metri unde vor ei să construiască blocul? Am făcut o poză să vă arăt cum arată strada plină de maşini. Nici vecinii nu pot să parcheze la casele lor, atâtea sunt”, a spus aceasta.

 

Arhitectul şef : „Totul este perfect legal”

Avocatul Radu Şomlea ce reprezintă interesele investitorilor a explicat că imobilul care urmează să se construiască se încadrează perfect în Planul Urbanistic General (PUG). Acesta a prezentat că potrivit PUG-ului, strada Constantin Brâncuşi se doreşte a fi o stradă unitară cu cvartale închise, iar înălţimea admisă în zonă este de P+5E+2R (parter + cinci etaje + două etaje retrase), iar ei construiesc doar P+3E+2R (parter + trei etaje + două etaje retrase).

Ulterior, arhitectul şef din cadrul Primăriei, Daniel Pop a precizat că totul este perfect legal şi că se poate aproba fără probleme acest proiect imobiliar.

”În cazul de faţă, suprafaţa construcţiei este de 400 mp, regimul de înălţime admis este de cinci etaje, iar accesul auto se va face prin rampă cu lift, pentru a putea fi creat un spaţiu de joacă, dar şi spaţii verzi aferente. Viziunea PUG-ului este aşa cum au prezentat-o domnii în soluţia de proiectare, se prevăd clădiri înalte, mai ales cele pe colţ, pentru a marca intersecţiile. Lucrarea propusă se încadrează perfect în regulamentul de urbanism, chiar sub indicii admişi”, a declarat Daniel Pop.

În ciuda observaţiilor vecinilor, proiectul de hotărâre de Consiliul Local privind aprobarea construirii blocului a fost votat cu 21 de voturi pentru şi două abţineri.

 

Bloc peste un spaţiu verde şi o parcare publică

Un scandal a izbucnit în 2013 când sute de oameni care locuiesc în blocul de pe strada Observatorului nr. 109 din cartierul Zorilor au făcut un marte scandal şi au ameninţat că vor merge la Primăria Cluj-Napoca unde îi vor linşa pe funcţionarii Serviciului de Urbanism, pentru că au emis o autorizaţie de construire pentru edificarea unui bloc chiar pe parcarea blocului şi pe spaţiul verde.

”Noi ne-am mutat aici înainte de 1989 şi de când locuim aici în zona a fost o parcare construită chiar de comunişti şi un spaţiu verde cu sute de trandafiri. Noi chiar nu înţelegem cum se dau asemenea autorizaţii de construire? Chiar nu vine nimeni de la Primărie să vadă că zona nu mai suportă încă un bloc cu cinci etaje? Chiar trebuie să sufocăm cartierele cu blocuri peste blocuri, lipite unele de altele. Noi nu vom tolera şi mergem şi peste Boc dacă trebuie”, a spus la acea vreme un locuitor al blocului 109 de pe strada Observator, potrivit unui ziar local.

Autorizaţia de construire a fost emisă la solicitarea a două societăţi comerciale, una dintre ele fiind Romdesign SRL.

Băieţii lui Mărghitaş au mai fost implicaţi într-un alt scandal pe strada Dâmboviţei din Cluj-Napoca, unde Romdesing SRL a construit un bloc de şapte etaje, tot pe un spaţiu care era considerat de locuitori ca fiind spaţiu verde. Oamenii susţineau că blocul, de pe strada Dâmboviţei, deşi are şapte etaje, se construieşte la câţiva metri de un alt bloc, fără a se respecta distanţa minimă dintre cele două blocuri.


Şmecheria care nu a ţinut în instanţă

Dezvoltatorul imobiliar Romdesign SRL a dorit să ridice unul dintre cele mai înalte blocuri din Cluj – un zgârie-nori de 27 de etaje în Piaţa Abator. S-a judecat cu Consiliul Local şi primarul municipiului Cluj-Napoca pentru a trece în zonă de urbanizare o livadă de pe dealul Sf. Gheorghe, lângă Bulevardul Muncii. Înainte de a merge în instanţă, reprezentanţii societăţii Romdesign a depus o plângere prealabilă la Consiliul Local prin care a solicitat modificarea încadrării funcţionale a parcelei de teren respective, însă Consiliul Local a respins plângerea. Fraţii Mărghitaş au atacat în instanţă Hotărârea Consiliului Local. Mai întâi, Tribunalul Cluj a respins acţiunea, iar apoi, în recurs, Curtea de Apel a menţinut prima sentinţă.

2 COMENTARII

 1. Al. Mărghitaş PSD-ist?
  Aiurea!!!!!
  Ăsta-i un parvenit care-i cu cine fură mai mult!
  În ministerul învăţământului a fost ca ţărănist de-a lui Marga şi Dejeu din Poieni, apoi rector (2000-2008), apoi presedinte de senat iar în rest…………… probabil utecisto-turnător!
  E normal ca băieţii săi să construiască cu japca blocuri în Cluj din moment ce din 2000 şi până în 2008 seniorul a jefuit mai tot patrimoniul de milioane de euro al USAMV Cluj! Cui să fi dat atâţia bani?
  Mărturie stau şi astăzi: terenul de pe Calea Floresti (benzinăria OMV de prin 2003 şi afacerea Tower de prin 2007), din vecinătatea ” Metro” (terenul de milioane de euro vândut lui Paszkany prin 2006), de la Hoia, de la Jucu (concesionat aiurea lui Buzoianu şi Benea pentru balast şi lacuri moka!) şi de la Cojocna (milioane de euro investiţi aiurea şi concesionări pentru fonduri de vânătoare!).
  Deşi pentru unele fapte ex-rectorului Mărghitaş i s-au dat N.U.P.-uri de-a moaca şi nemiluita, oare cât îi vor mai sta prin sertarele D.N.A. Cluj?……până se prescriu?
  Madam Botezan sau Mărincean nu au nimic de zis?
  Dar actuala conducere a USAMV care e disperată de-atâtea jafuri făcute în patrimoniu, în perioada 2000-2008?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here