Curtea de Apel a decis ca felul in care Primaria Cluj-Napoca si ordinul Arhitectilor din Romania au organizat concursul pentru proiectarea noii Filarmonici a fost corect si ca decizia CNSC de anulare a licitatiei este neintemeiata. Contestatiile au amanat inceperea lucrarilor la Centrul Cultural Transilvania cu aproape un an. Licitatia pentru lucrarile de constructie ar putea avea loc anul acesta.

Verdictul Curtii de Apel in cazul contestatiei depuse privind rezultatele licitatiei pentru proiectarea noului Centru Cultural Transilvania, care va adaposti sediul Filarmonicii Cluj-Napoca, a fost in favoare Primariei municipiului si a Ordinului Arhitectilor din Romania, organizatorii concursului.
„Din pacate, desi juriul international s-a pronuntat inca din luna martie, contestatiile au blocat pana astazi acest proiect. Urmeaza discutarea detaliilor contractului cu asocierea declarata castigatoare a concursului (asociere intre S.C. VAAL ARHITECTURA S.R.L. cu Popp si asociatii – Bucuresti) si sa incheierea contractului de proiectare. Peste maxim 6 luni primaria va avea proiectul si apoi va fi organizata licitatia de executie”, anunta reprezentantii institutiei intr-un comunicat de presa.

Anulat de CNSC

Concursul pentru proiectul noului sediu al Filarmonicii Cluj-Napoca, din cadrul Centrului Cultural Transilvania, ar fi trebuit reluat, dupa ce Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC) a anulat rezultatul jurizarii. “Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor, prin decizia emisa la contestatiile concursului de proiectare a Centrului Cultural Transilvania, a creat o situatie de blocaj pentru proiectul nostru – cel mai important proiect de arhitectura din Romania. Prin felul in care a formulat decizia aceasta nu poate fi aplicata in fapt. Practic CNSC ne cere sa reluam procedura de jurizare, lucru imposibil, avand in vedere art. 139 (1) din OUG 34/2006 modificata: ”Proiectele trebuie sa fie prezentate anonim, acest anonimat urmand a fi pastrat pana in momentul in care juriul a adoptat o decizie sau a formulat o opinie.” Altfel spus, CNSC ne cere prin decizia emisa sa incalcam legislatia achizitiilor publice din Romania”, au explicat reprezentantii Primariei Cluj-Napoca, intr-un comunicat de presa. Primaria Cluj-Napoca a atacat insa aceasta decizie la Curtea de Apel si a castigat.
Saptamana trecuta, edilul Sorin Apostu a declarat ca toate datele privind licitatia pentru construirea acestui obiectiv cultural vor fi furnizate de Primarie in cel mult trei luni. Durata de realizare a acestui proiect este de aproximativ trei ani, potrivit estimarilor primarului. Apostu a mai explicat ca sala de concerte, sediul Filarmonicii si piateta vor fi amenajate din fondurile municipalitatii, iar restul cladirilor si parkingul vor fi realizate printr-un parteneriat public-privat, printr-o licitatie de concesiune. „Un astfel de proiect dureaza intre doi si trei ani”, a afirmat primarul, adaugand ca anul acesta va fi organizata si licitatia pentru constructia sediului Filarmonicii, iar lucrarile vor demara in 2012. „Acest proiect a fost unul greoi. OAR a incercat sa aduca cel mai bun proiect din jurizare. Cel ales de juriu a fost cel mai bun. Eu ma bucur ca am ajuns la capat, in sfarsit avem ceva palpabil pentru ca pana acum doar visam la acest proiect”, a declarat primarul Sorin Apostu.

15 milioane de euro pentru intregul proiect

Doar costul lucrarilor de proiectare se ridica la peste 2 milioane de lei, costul total al investitiei putand fi estimat doar la finalizarea proiectului. Castigatorul contractului de proiectare pentru Centrul Cultural Transilvania, care include si sediul Filarmonicii, VAAL Arhitectura impreuna cu Popp si Asociatii, a estimat investitia de la sediul Filarmonicii la 15 milioane de euro. Contractul pentru amenajarea parkingului subteran si cel pentru amenajarea la strada a unor spatii cu functiuni mixte, spatii de birouri si un hotel, va fi licitat separat. „Este indicat ca licitatiile sa se faca in acelasi timp. Parkingul si cladirea din fata vor fi facute pe banii unui investitor, iar constructia sediului Filarmonicii si a restului ansamblului va fi sustinuta din fonduri publice. 30% din creditul contractat anul trecut de la CEC Bank, de 300 de milioane de lei, va merge catre lucrarile la Centrul Cultural Transilvania”, au spus reprezentantii municipalitatii.
Primul pas in proiectul filarmonicii a fost cel al stabilirii temei de proiectare, in cadrul unui concurs de solutii derulat de catre Primarie in perioada aprilie – iunie 2010. A urmat apoi semnarea Protocolului de asociere intre doua autoritati contractante, respectiv Municipiul Cluj-Napoca si Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR), in vederea organizarii unui concurs de solutii finalizat prin negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare in vederea atribuirii contractului de proiectare a noului Centru Cultural Transilvania.
”Nu am ales pretul cel mai mic, ci in functie de punctajul tehnic foarte clar, care este concordanta cu caietul de sarcini. E ancorata in realitate, nu e atat de costisitoare. Foloseste toate spatiile interioare si exterioare, este prezervat si monumentul istoric din zona”, a declarat primarul Sorin Apostu. Edilul a subliniat ca in selectarea castigatorului a contat si functionalitatea salii care poate fi folosita si pentru alt gen de spectacole si evenimente.

Diana GABOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.