O analiză cutremurătoare a lui James Rickards de la Daily Reckoning, indică faptul că războiul din Ucraina este pe cale să se apropie de final în favoarea Rusiei.
Războiul din Ucraina are două aspecte despre care nu o să auziți vorbindu-se în presa corporatistă.
Primul este că Rusia este pe cale să câștige războiul.
În media americane, ca New York Times (un canal al Departamentului de Stat) sau Washington Post (un canal al CIA) se relatează non-stop despre cum planurile rușilor au dat greș, despre cât de incompetenți sunt.
Despre cum Forțele Armate ale Ucrainei (AFU) i-au respins pe ruși în Donbas.
Și despre cum armele NATO – ca de exemplu tancurile Abrams, Challenger și Leopard vor schimba curând cursul războiului împotriva Rusiei.
Totul este o prostie. Nimic nu este adevărat.
Verificarea faptelor
Mai întâi, progresele ucrainene care au avut loc la sfârșitul verii trecute s-au produs împotriva unor poziții unde rușii aveau o apărare slabă și pe care le-au cedat rapid pentru a-și conserva forțele.
Rușii au preferat să cedeze teritoriile ca să nu piardă efective prețioase de oameni și materiale.
Rușii s-au retras pe poziții mai ușor de apărat și de atunci au administrat înfrângeri grele forțelor ucrainene care atacau.
Ucraina a pierdut un număr incredibil de mare de oameni și echipamente în aceste atacuri ineficiente și imprudente.
În total, rapoarte credibile indică faptul că numărul victimelor din rândurile AFU se apropie de 500.000 și crește într-un ritm imposibil de susținut.
Pe de altă parte, rapoarte despre 100.000 de ruși morți sunt aproape cu certitudine exagerări fanteziste avansate de Ucraina.
BBC a încercat să verifice aceste cifre și a reușit să confirme doar 20.000 de ruși morți, după cercetări extinse în anunțurile funerare, arhivele publice etc.
Trimiteți tancurile – în cele din urmă!
Care este realitatea despre tancurile pe care NATO intenționează să le trimită? Ei bine, tancurile nu au fost încă livrate, și marea lor majoritate nu vor fi nici în următoarele luni sau chiar mai mult.
Tancurile americane M1Abrams ar putea să nu ajungă nici măcar peste un an sau chiar mai mult.
Într-adevăr, SUA trebuie să fabrice aceste tancuri în mod special, încât să nu aibă blindajul special și celelalte sisteme moderne de care dispun Abramsurile americane.
Pentagonul nu dorește ca aceste secrete să cadă în mâinile rușilor, în cazul în care ar fi distruse sau capturate.
În plus, e vorba doar de 31 de tancuri pe care urmează să le trimită SUA.
Când tancurile NATO vor sosi, ele vor fi rapid distruse de artileria rusă, de armele antitanc și de rachetele cu sisteme de ghidaj precise.
Sunt tancuri bune, dar nici pe departe invincibile. Timp de decenii, rușii au dezvoltat arme puternice special concepute pentru a distruge aceste modele de tancuri NATO.
Rușii nu își fac prea multe griji din cauza lor.
În plus, tancurile se bazează pe o acoperire aeriană eficientă pentru a fi protejate. Ceea ce Ucraina nu are. Vor fi niște ținte extrem de vulnerabile pe câmpul de luptă.
Nu are prea mult sens să trimiți tancuri în Ucraina dacă nu trimiți și avioane de luptă pentru a le acoperi (mai multe amănunte, mai jos).
Victoria Rusiei pe câmpul de luptă
În acest timp, forțele rusești aproape că au încercuit localitatea Bahmut, care este un important centru de transport și logistic, traversat de mai multe șosele și linii de cale ferată.
Ea va cădea probabil în mâinile rușilor în câteva săptămâni.
Pierderea Bahmutului va fi o lovitură puternică pentru Ucraina, în ciuda a ceea ce afirmă presa occidentală, că nu este un obiectiv important.
Toată linia ofensivă de 1.300 de kilometri a Ucrainei va începe probabil să se prăbușească, iar ucrainenii nu dețin poziții fortificate pe care să se retragă.
Trupele ucrainene, deși au soldați curajoși și competenți, sunt epuizate și lipsite de aprovizionare.
În plus, pare probabil că Rusia pregătește o ofensivă devastatoare cu efective masive de oameni, tancuri, transportoare blindate, artilerie, elicoptere, drone și avioane.
Această armată rusă nu mai este aceeași armată care a invadat Ucraina acum un an. Este mai bine pregătită, condusă și echipată. A învățat din greșelile comise în timpul primei sale ofensive, în februarie trecut.
Ucraina nu ar trebui să se aștepte ca rușii să repete greșelile de atunci.
Înseamnă asta că salut o victorie rusească în Ucraina? Nu, doar observ realitatea de pe teren și folosesc informațiile pentru a face o analiză obiectivă.
Această analiză mă determină să cred că Rusia va câștiga din punct de vedere militar.
Ajutorul militar occidental poate prelungi luptele, dar nu va schimba rezultatul final. Nu va face decât să întârzie inevitabilul și să ucidă mai mulți oameni, inutil.
Riscul mult mai mare
Al doilea aspect al acestui război, despre care presa nu scrie, sau în orice caz îl minimalizează, este riscul tot mai mare al unui război nuclear.
Acest risc crește cu fiecare escaladare pe care o provoacă fiecare dintre părți. Statele Unite dau tonul escaladărilor imprudente, livrând artilerie cu rază lungă, baterii anti-rachetă Patriot, informații, supraveghere și acum tancuri.
Rusia răspunde pas cu pas.
Există un număr de pași de parcurs înainte ca cele două tabere să ajungă la nivelul nuclear, dar nici una nu manifestă intenția de a face un pas înapoi.
Apropo: Rusia are tot dreptul legal de a ataca acele țări NATO care livrează arme Ucrainei. Furnizând arme uneia dintre părțile aflate în conflict, ele au renunțat la neutralitate și au devenit, în fapt, țări combatante.
Rusia nu a făcut însă acest lucru pentru că nu dorește să aducă NATO în conflict direct. Dar legal, poate.
Dă-mi, dă-mi, dă-mi…
Cererile de arme moderne ale Ucrainei de la Statele Unite, Marea Britanie și restul NATO pentru a lupta cu rușii nu au limite.
Occidentul a început prin a livra Ucrainei bani, informații și arme anti-tanc, precum rachetele Javeline. După scurt timp, a trimis artilerie cu rază lungă, drone și mai mulți bani.
Pe măsură ce înaintarea Rusiei a continuat, Zelenski a cerut și a primit baterii anti-rachetă Patriot care pot distruge rachetele trimise de ruși.
Artileria americană era destinată Peninsulei Crimeea.
Mai multe drone au lovit în interiorul Rusiei baze aeriene sensibile, în vecinătatea unor depozite de arme nucleare.
Solicitarea următoare pentru mai multe arme a vizat tancuri moderne care sunt pe cale să fie livrate de Statele Unite, Marea Britanie, Germania și Polonia.
Ucraina cere acum – nici o surpriză – avioane de luptă americane F-16, unul dintre cele mai moderne modele din lume.
Însă Rusia deține sistemul de apărare antiaeriană cel mai sofisticat din lume și este perfect capabilă să doboare un număr mare de F-16.
Până acum, Biden a respins cererea lui Zelenski, dar la fel a procedat și cu tancurile: inițial a refuzat să trimită, după care a acceptat. Același lucru se va întâmpla și cu avioanele.
Dar ele nu vor schimba cursul evenimentelor.
Când aceste sisteme moderne se vor dovedi nefolositoare, care va fi următoarea solicitare a ucrainenilor?
Rusia poate escalada la fel de rapid și de letal ca Statele Unite.
Întreg acest scenariu este un marș inexorabil către războiul nuclear sau către dezintegrarea Ucrainei.
Este cineva pregătit cu adevărat de așa ceva?
Statele Unite nu vor pune capăt livrărilor de arme, deoarece Joe Biden se teme să nu-și șifoneze reputația, iar consilierii săi cei mai apropiați, așa cum e Victoria Nuland, au o ură irațională față de Rusia și sunt adepții războiului până la capăt.
La aceasta trebuie adăugată o nouă primejdie, provocată de disperare: faptul că Statele Unite ar putea fi marele perdant al războiului.
Dacă Ucraina ar fi copleșită în urma unui asalt masiv al rușilor, Statele Unite ar deveni tot mai disperate. Este în joc credibilitatea lor, după ce au băgat atâția bani, materiale și încărcătură morală în apărarea Ucrainei.
Practic, administrația Biden a transformat războiul din Ucraina într-o miză existențială pentru SUA și NATO, lucru care nu ar fi trebuit să se întâmple.
Ucraina nu a reprezentat niciodată un interes vital pentru Statele Unite. Însă, războiul a avut de la început o importanță existențială pentru Rusia.
Vor lăsa Statele Unite brațele în jos, acceptând victoria Rusiei? Un asemenea eșec spectaculos s-ar putea solda cu dezintegrarea NATO. Este deci probabil că Washingtonul va continua implicarea în Ucraina cu și mai multă înverșunare.
Este posibil ca un Biden disperat să ordone trupelor să intre în vestul Ucrainei, pentru a crea un tampon împotriva unei cuceriri complete a țării de către Rusia.
Este leste de imaginat ce turnură periculoasă ar putea lua lucrurile. Să degenereze rapid într-un război direct între Statele Unite și Rusia, în locul războiului prin procură din prezent.
Poporul american și investitorii nu sunt pregătiți pentru așa ceva. Dar ar trebui să fie. Scenariul devine tot mai probabil. (preluare www.activenews.ro)