Spitalele din județul Cluj au avut nevoie de 55 de milioane de lei, iar Consiliul Județean (CJ) Cluj le-a acordat în 2014 doar 10%. Instituțiile sanitare au primit de la autoritatea județeană 5,8 milioane de lei, iar cel mai puțin în raport cu cererea a primit Spitalul Județean Cluj, una dintre cele mai mari unități sanitare. Gazeta de Cluj continuă să prezinte opiniei publice care sunt banii ceruți pentru spitalele din Cluj și cât acordă autoritățile locale și naționale pentru acestea. Datele din acest material sunt furnizate de CJ Cluj la solicitarea ziarului Gazeta de Cluj.
Situația jenantă a spitalelor din Cluj, datorată subfinanțării
Mariana Rațiu, directorul Consiliului Județean (CJ) Cluj, a explicat pentru Gazeta de Cluj că există o problem legată de finanțarea spitalelor, având în vedere că oficialii Spitalului Județean Cluj au cerut bani pentru un angiograf, iar autoritatea județeană nu a finanțat un asemenea obiectiv. Deci se pare că nici în 2015 spitalele din județul Cluj nu vor primi sumele necesare de la autoritatea județeană așa că să nu ne mai mire situația jenantă a spitalelor din Cluj. Pentru că un sistem medical subfinanțat nu poate crea performanță și nici măcar nu se poate ridica la nivelul dorit de cetățeni.
Oficialii CJ Cluj se justifică prin faptul că acordă finanțarea spitalelor doar în funcție de facturi. În schimb, diferența dintre sumele acordate inițial de cei de la CJ Cluj și cele finale sunt minore. În schimb, nimeni nu poate înțelege de ce autoritățile județene conduse de Vakar Istvan nu finanțează sistemul medical clujean.
”Menţionăm în acest context faptul că nominalizarea pe lucrări a sumelor alocate s-a făcut prin Hotărârea Consiliului Judeţean Cluj nr. 64/28.02.2014, sumele fiind virate în baza solicitărilor depuse şi însoţite de copiile facturilor aferente lucrărilor executate/aparaturii achiziţionate”, se arată într-un răspuns al CJ Cluj la solicitarea Gazeta de Cluj.
Spitalul Județean din Cluj, din nou neglijat
Cel mai mare spital din Cluj și unul dintre cele mai importante unități sanitare din Transilvania, Spitalul Județean Cluj, nu a primit decât 300.000 de lei față de cele 31 de milioane cerute. Vă dați seama cum ar fi arătat unitatea sanitară cu cele 30,7 milioane de lei în plus? Pentru că în momentul de față există critici aduse stării clădirilor din Spitalul Județean Cluj fără ca cei care o fac să se gândească la motivul pentru care nu se investesc bani în acestea. Cauza principală este că nici Ministerul Sănătății, nici Primăria municipiului Cluj-Napoca și nici Consiliul Județean (CJ) Cluj nu acordă o finanțare cerută de unitatea sanitară. Iar cum clădirile nu pot fi reparate din vise, nici administrația spitalului nu poate face minuni. Sperăm că la un moment dat autoritățile locale și naționale se vor trezi la realitate și își vor da seama de importanța finanțării sistemului medical.
Spitale cunoscute, finanțare necunoscută
Spitalele din județul Cluj sunt cunoscute în întreaga Românie datorită medicilor competenți. Pacienți din întreaga Transilvanie și uneori și din alte regiuni vin aici datorită renumelui orașului Cluj-Napoca pentru profesionalismul sistemului sanitar. Cinci dintre cele mai importante spitale din județul Cluj au primit doar 6% din primele cerute de la Ministerul Sănătății. Din cele 166 de milioane cerute de spitalele care nu sunt finanțate de autoritățile locale, doar 7 milioane au fost acordate de către oficialii de la Ministerul Sănătății. Datele sunt furnizate de oficialii Ministerului Sănătății la solicitarea gazetadecluj.ro.
Două dintre cele cinci spitale care nu sunt subordonate autorităților locale nu au primit bani de la Ministerul Sănătății. Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal, precum și Institutul Regional de Gastroenterologie Hepatologie nu au primit niciun leu de la centru. Spitalele din subordinea autorităților locale nu au primit nici ele niciun șfanț.
Boc neglijează și el spitalele din Cluj
Spitalele din județul Cluj nu beneficiază de o finanțare consistentă de la Consiliul Local Cluj-Napoca și implicit de la Emil Boc. Cei mai mulți bani au fost solicitați de Spitalul Județean Cluj, însă suma acordată a fost de doar 7%. Și ne mai mirăm de ce sistemul medical clujean nu merge în direcția potrivită. Având în vedere că nici Ministerul Sănătății, nici Consiliul Județean Cluj, nici Consiliul Local Cluj-Napoca nu asigură finanțarea necesară pentru spitalele din Cluj nu poate exista instituții sanitare performante. Spitalul Județean Cluj a cerut 19 milioane de lei, iar Emil Boc și consilierii locali le-au oferit doar 1,4 milioane de lei.
Spitalele din Cluj au primit doar 9,5% din banii solicitați de la Primăria Cluj-Napoca. Unitățile sanitare au cerut 31,9 milioane de lei și au primit doar 3 milioane de lei. Emil Boc și consilierii locali atât au considerat de cuviință să acorde sistemului medical din Cluj. Oficialii Consiliului Județean(CJ) Cluj nu ne-au furnizat sumele pe care le-au solicitat fiecare spital din județul Cluj. Mai mult, nu ne-au motivat acest refuz precum se specifică în conformitate cu Legea 544/2001. Nu își bat joc doar de presă, ci chiar de informarea populației. Așteptăm ca reprezentanții CJ Cluj să ofere un răspuns precum au oferit-o oficialii de la Ministerul Sănătății și cei ai Primăriei municipiului Cluj-Napoca.
Cât au cerut și cât au primit spitalele din Cluj de la CJ Cluj
Spitalul Clinic Județean Cluj – 31.502.000 lei 356.300 lei
Spitalul de Boli Infecțioase Cluj-Napoca – 2.850.000 lei – 1.100.000 lei
Spitalul Cl.de Pneumoftiziologie ” Leon Danielloo” Cluj-Napoca 1.663.000 lei – 988.870 lei
Spitalul Cl.de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca 4.106.740 lei – 1.010.590 lei
Spitalul de Boli Psihice Cronice Borsa 5.000.000 lei – 231.820 lei
Spitalul Clinic de Recuperare Cluj 3.146.000 lei- 1.228.000 lei
Institutul Inimii „Nicolae Stancioiu” 2.600.000 lei – 149.820 lei
Spitalul Clinic CF Cluj-Napoca Utilităţi 200.000 lei – 200.000 de lei.
Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie „Prof.Dr. Octavian Fodor” Cluj-Napoca 2.865.000 lei – 144.450 lei
Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Bunuri si servicii 500.000 lei- 150.000 de lei
Institutul Oncologic „Prof.Dr.Ion Chiricuţa” Cluj-Napoca 550.000 lei – 149.690 lei
Spitalul Militar de Urgentă ” Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca 148.800 lei – 147.960 lei