Finanțele clujene au deschis un proces împotriva lui afaceristului Costel Călugăr și a surorilor lui, Iuliana Călugăr și Claudia Hada, prin care au încercau să îi tragă la răspundere pentru o evaziune făcută de tatăl lor, Ioan Călugăr, decedat de mai mulți ani. Prin intermediul firmei familiei SC I & C TRANSILVANIA CONSTRUCŢII SRL, Ioan Călugăr a făcut mai multe tranzacții comerciale cu firme din Strehaia, iar Fiscul a descoperit indicii de evaziune fiscală în afacerile respective. Costel Călugăr a fost implicat în mega-dosarul retrocedărilor de la ANRP, alături de Viorel Hrebenciuc și finanțatorul CFR Cluj, Nelu Varga.

În 2019, Finanțele clujene au deschis un proces împotriva lui Costel Călugăr, a surorilor lui, Iuliana Călugăr și Claudia Hada și a firmei familiei SC I & C TRANSILVANIA CONSTRUCŢII SRL. Potrivit dosarului, care s-a format în urma unei plângeri a Finanțelor clujene, Ioan Călugăr, tatăl lor, și firma respectivă, au fost cercetați într-un dosar penal (97/P/2013), însă nu au fost trimiși în judecată pentru că procurorii au dat o soluție de clasare pe motiv că Ioan Călugăr a decedat în timpul anchetei.

Potrivit dosarului, ”reprezentanți ai unor societăți comerciale din Strehaia au înregistrat în contabilitate mai multe facturi fictive reprezentând aprovizionări cu mărfuri/servicii de la mai multe societăți comerciale din țară, deducând astfel ilegal TVA și influențând impozitul pe profit și că în schimbul unui comision au emis facturi nereale de livrare mărfuri către mai multe societăți din țară, printre care și societatea pârâtă în prezenta cauză, SC I & C TRANSILVANIA CONSTRUCŢII SRL, care la rândul lor au dedus ilegal TVA și au influențat impozitul pe profit, cauzând prejudicii imense bugetului de stat. Din cuprinsul Ordonanței de clasare din data de 03.10.2018 rezulta că pentru determinarea prejudiciului, prin ordonanțele Parchetului din 2015 și 2016 s-a dispus efectuarea unei constatări tehnico-stiințifice contabile de către inspectorii antifraudă precum și expertize fiscale judiciare și a unor suplimente de expertiză. (…) Cu privire la preiudiciu” pentru stabilirea cu certitudine a prejudiciului cauzat bugetului de stat în cauză s-a dispus efectuarea unei expertize fiscale judiciare și a unor suplimente, expertul stabilind în sarcina acestora TVA de plată și impozit pe profit, astfel: SC I & C TRANSILVANIA CONSTRUCŢII SRL, în suma de 422.467 lei”, arată dosarul.

Ulterior, prejudiciul a fost achitat.

Procesul de ”acțiune în răspundere delictuală” s-a judecat, inițial, la Tribunalul Cluj, iar magistrații au respins cererile Finanțelor clujene. Ulterior, și Curtea de Apel Cluj a menținut această soluție.

”Infracțiunea de evaziune fiscală reținută în sarcina antecesorului pârâților, defunctul Călugăr Ioan este distinctă de noțiunea de ilicit civil și constituie temei al răspunderii penale, așa cum prevede art.15 cod penal.Ca atare nu poate constitui temei al răspunderii civile delictuale. Și suma de 422.467 lei a fost restituită în contextul aspectelor de natură penală reținute în cauză, respectiv pârâții nu au săvârșit infracțiunea de evaziune fiscală, iar cu privire la numitul Călugăr Ioan, s-a dispus clasarea pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală,ca urmare a decesului său. Așadar, nici în privința antecesorului pârâților defunctul Călugăr Ioan nu se distinge o faptă ilicită civilă.

În lipsa unei fapte ilicite a antecesorului său, nu poate fi antrenată răspunderea pârâtului CALUGAR DANIEL-CONSTANTIN, nici în calitate de moștenitor al defunctului Călugăr Ioan.

Răspunderea pârâtei HADA CLAUDIA-IULIANA nu poate fi angajată, aceasta nefiind moștenitoare a defunctului Călugăr Ioan.

Nici în privința pârâtei SC I & C TRANSILVANIA CONSTRUCŢII , reclamanta nu a făcut dovada îndeplinirii celor patru condiții pentru antrenarea răspunderii civile delictuale.

Aspectele de natură penală stabilite referitor la pârâți în legătură cu infracțiunea de evaziune fiscală, nu pot sta la baza angajării răspunderii civile a acestora”, se arată în motivarea judecătorească.

Afaceri care șuieră pe ureche cu acuzații penale

Costel Călugăr și finanțatorul CFR Cluj, Nelu Varga, au fost implicați în dosarul retrocedărilor ilegale a 43.000 de hectare de pădure, cu un prejudiciu calculat de procurori în valoare de 300 de milioane de euro. Alături de cei doi, pe banca acuzaților a stat și fostul vicepreşedinte al Senatului,Viorel Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam şi senatorul Ilie Sârbu.

Dacă Hrebenciuc a fost condamnat, Varga și Costel Călugăr au fost achitați de acuzațiile care li s-au adus.

În 2006, Elie Vlad Sturdza, un strănepot al lui Dimitrie Ghica, a cerut în instanță retrocedarea a mai multe mii de hectare pe motivul că terenurile ar fi fost luate abuziv de Statul Român în perioada comunistă. Instanțele din Bacău i-au respins cererea pe motiv că Sturdza nu ar avea calitatea de moștenitor. Însă, procesul a fost strămutat. La Tribunalul Covasna, unde statul a pierdut procesul, Direcția Silvică Bacău a fost reprezentată de casa de avocatură „Stoica și Asociațíi”, după ce, în primele trei instanțe, statul a fost reprezentat de proprii juriști. Cealaltă parte a fost reprezentată în instanță de deputatul PSD de Brașov, Ioan Adam.

La doar câteva luni după decizia Tribunalului, moșia Ghica a fost promisă spre vânzare societății Prokon Hit Timber, care se angaja să plătească în schimbul ei 140 de milioane de euro. Doar că, potrivit documentelor, vânzătorul nu este moștenitorul Elie Vlad Sturdza, ci doi procuratori, clujenii Varga Ioan Gheorghe și Călugar Daniel Constantin, care, cel mai probabil, au cumpărat titlurile de proprietate de la Sturza. Cei doi s-au angajat printr-un precontract ca, timp de doi ani, să nu înstrăineze altcuiva cele 43 de mii de hectare. Cu toate acestea, cei doi au încheiat un contract cu o companie nemțească aflată în grupul HIT Holzindustrie Torgau OHG.

Călugăr de la Turda

Costel Călugăr a intrat în atenția publică atunci când a câștigat, prin intermediul firmei I&C Transilvania Construcții, a câștigat unul dintre contractele care gravitau în jurul afacerii Autostrada Transilvania. Atunci, afaceristul turdean a fost nevoit să intre în asociere cu o cunoscută firma Euroconstruct din Bucureşti pentru că afacerile mari se fac doar cu asociaţi mari.

În zona comunei Mihai Viteazu omul de afaceri a primit o serie de terenuri de la consiliul local al comunei fără vreo licitaţie, ci prin concesionare directă.

Conform unei hotărâri din 2003 a CL Mihai Viteazu, s-a aprobat concesionarea unui teren de 7 hectare către SC Italconsult din Cluj-Napoca, firmă care dorea să construiască acolo o fabrică de cărămidă şi produse ceramice. Societatea se obliga să plătească o redevenţă de 40.050 lei vechi/mp şi 30% din valoarea contractului trebuia plătit în 30 de zile de la semnare, iar restul de 70%, în rate egale, pe o perioadă de 10 ani, iar societatea susţinea la acea dată că va crea circa 200 locuri de muncă.

SC Italconsult era reprezentată de Camillo Torta, reprezentantul Asociaţiei Întreprinderilor Italiene Cluj. Interesant este că, la scurt timp după încheierea contractului de concesiune, destinaţia investiţiei s-a schimbat brusc din fabrică de cărămidă în depozit pentru utilaje folosite în construcţia de drumuri. Implicaţia lui Călugăr în această afacere apare abia în momentul în care omul de afaceri turdean cumpără firma de la italianul Torta şi îşi deschide pe terenul concesionat de primăria din comuna Mihai Viteazu o balastieră care era necesară în contextul construirii autostrăzii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.