Un dosar de înșelăciune cu 11 inculpați și zeci de firme explodează la Bacău. Unul dintre aceștia este nimeni altul decât Dan Petru, soțul avocatei din Barou Cluj, Camelia Nicoleta, care ar fi achiziționat fictiv prin împrumuturi bancare un utilaj împreună cu afaceristul din Onești, Prutică Niculai ce în trecut a fost acuzat de dare de mită directorilor Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor RomâniaFilm (R.A.D.E.F. RomâniaFilm). Cu o notorietate mare în materie de evaziune fiscală, spălare de bani și constituire grup infracțional, Dan Petru este finul comisarului Zaharia Ciorbă.
Procurorii de la D.I.I.C.O.T Serviciul Teritorial Bacău au reușit să întocmească un dosar, ce ulterior a fost trimis în judecată, prin care demonstrează cum efectuau fapte de înșelăciune patronul Sigmatherm, Dan Petru, Neculai Prutica cel care a pus mâna pe cinematograful Oituz din Onesti și cinematograful Orizont din Bacău, afaceriștii hunedoreni Dronca Gheorghe Marius și Daniela( cercetați și de DNA Alba într-un alt dosar cu un prejudiciu de 5 milioane de euro), și reprezentați ai mai multor firme de leasing din București.
În 2011 BCCO Alba și Cluj le sar în ajutor procurorilor din Bacău
După o perioadă îndelungată când cei de la DIICOT ST Bacău i-au monitorizat pe Niculai, soții Dronca, Dan Petru și firmele de leasing ce le aprobau linii de creditare acestora, procurorul Gina Magirean a reușit să obțină arestarea acestora. Astfel că, în 2011, cei de la Bacău le-au cerut ajutorul polițiștilor de la BCCO Cluj și Alba pentru a pune în aplicare mandatele de reținere emise pe numele lui Prutică Cătălin Neculai, Ciocan Doru, clujeanul Dan Petru şi Dronca Gheorghe-Marius.
Acuzațiile pentru care anchetatorii au construit rechizitoriul constau în comiterea faptelor de înșelăciune, fals în înscrisuri și iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat.
Achiziții fictive de utilaje. Dan se jură că au existat
În fapt, inculpații se foloseau de firme de leasing din București pentru a achiziționa fictiv anumite utilaje noi. Potrivit procurorilor, imediat după ce firmele de leasing virau sumele de bani în contul vânzătorilor, acestea erau retrase în numerar sau trecute prin alte firme evazioniste.
Utilajele nu existau în realitate decât pe hârtie. Cazul lui Dan Petru este unul mai special. Infractorul, soț de avocată a reușit să păcălească sistemul cu documente fictive. În prima etapă, Dan Petru a ”achiziționat” un utilaj marca Cat 320 prin firma administrată de el, Diasson Trans SRL prin Romstal Leasing de la David Euroconstruct, firma deținută de Eftimie Constantin Ovidiu, care în prezent, desigur se îndreaptă prin insolvență la dizolvare.
Astfel că, în fața instanței, Dan Petru nu recunoaște acuzațiile și susține că acel utilaj a existat, iar ulterior, mașinăria i-a fost sustrasă din parcarea firmei Sigma Construct( SRL deținut tot de el), în perioada în care deși avea camere de supravegheat acestea nu funcționau.
„Îmi amintesc că primul contract pe care l-am încheiat fost întocmit cu Romstal Leasing IFN S.A București, în vederea achiziționării unui excavator Cartepilar model CAT 320(…). Nu îmi amintesc detalii referitoare la acest contract, dar mi-l asum pentru că utilajul a existat fizic, folosindu-l la diferite lucrări executate de către Sigma Construct SRL și sunt și alte persoane care l-au văzut și confirmă existența lui. Utilajul nu era nou, era second-hand, s-a încheiat o asigurare, dar nu am asistat la inspecția utilajului în fapt, dar dețin contractul de leasing(…). Nu îmi aduc aminte cine a semnat procesul verbal de livrare. Utilajul a fost adus pe trailer, eu nu am avut nici o obligație de plată a transportului” declarase în fața instanței, inculpatul Petru.
La scurt timp după ce utilajul ar fi ”ajuns ” la beneficiar, iar firma de leasing a efectuat plata către David Euroconstruct SRL, acesta a ”dispărut”.
Acest utilaj a fost parcat la hala din loc. Gherla, hala închiriată de unde produceam polistiren. La un moment dat, tatăl meu m-a anunțat că utilajul nu mai este în hală. Precizez că utilajul respectiv îl lăsasem închiriat în interiorul halei. Cheia utilajului în original, am predat-o firmei de asigurări indicată de Romstal Leasing IFN S.A București în ziua în care am reclamat furtul la Poliția Gherla, prin intermediul tatălui meu. La hală aveam instalate camere de luat vederi, dar atunci nu funcționau pentru că fusese deconectat curentul” menționează Dan Petru.
Angajatul Romstal, blat cu Dan Petru
Inculpat și el în dosar, Filimon Victor este angajatul firmei Romstal Leasing IFN care a aprobat creditul pentru firma lui Dan Petru, Diasson SRL prin care ar fi achiziționat de la David Euroconstruct SRL utilajul ce ulterior a fost furat. Ciudat este că, odată luat la întrebări de către magistrați, Filimon Victor declară ca niciodată nu a văzut fizic acel utilaj și că a instrumentat acel dosar de obținere de finanțare pentru Dan Petru.
„Contractul cu Sc Diasson Trans SRL s-a încheiat numai prin corespondență. Am încheiat proces verbal de livrare, care presupunea constatarea faptică a utilajului contractat, dar nu l-am văzut în materialitatea lui și îmi dau seama că am semnat în fals acel act” recunoaște fostul angajat al Romstal Leasing IFN București, Filimon Victor.
Cert este că, toți inculpații din prezentul dosar, care au apelat la serviciile Romstal Leasing susțin că și-au ales furnizori pentru achiziționarea utilajelor, exclusiv din baza de date a firmei non-bancare. Cu alte cuvinte, este ușor de dedus că aceste operațiuni de înșelăciune erau comise cu complicitatea firmelor de leasing, atât din faptul că tranzacțiile nu erau verificate în teren cât și din faptul că până la ancheta DIICOT, nimeni nu contesta modul fraudulos prin care Dronca, Dan Petru, Ciocan și Prutică au reușit să obțină peste un milion de euro.
Înșelăciune în formă continuată comisă de Dronca Grup și Dan Petru
Dronca Gheorghe-Marius, cetățean austriac figurează alături de soția lui Daniela ca inculpați în acest dosar de înșelăciune. Prietenia acestuia cu Dan Petru a început în urmă cu aproximativ 15 ani. Afaceristul stabilit la Hunedoara are mai multe dosare pe rol. În 2013, la Tribunalul Hunedoara începea un dosar prin care soții Dronca erau acuzați de infracţiuni economice. Aceştia, potrivit celor scrise în rechizitoriul întocmit de procurori, au înregistrat în contabilitatea firmelor mai multe cheltuieli nereale, respectiv achiziţii fictive de mărfuri şi prestări de servicii de la firme „fantomă”, pentru a evita plata impozitelor şi taxelor către bugetul de stat, prejudiciul creat prin aceste operaţiuni ridicându-se la 21.714.334 lei. Marius Dronca, este judecat într-un alt dosarul Tribunalului Bacău, pentru trafic cu utilaje de construcţii furate, pentru achiziții de utilaje de la firma lui Dan Petru, Diasson Trans. Surse apropiate anchetei susțin că din prietenie, Dronca i-ar fi dăruit un Mercedes CLS 55AMG lui Dan Petru în schimbul unor utilaje furate.
Angajatul Rominstal Leasing IFN susține că doar după trimiterea în judecată a celor doi ”și-a dat seama” de operațiunile de înșelăciune efectuate cu ajutorul său.
„Subliniez și aspectul că eu am fost indus în eroare de către reprezentanții firmelor menționate. Acum îmi dau seama că de fapt, contractele de leasing solicitate de SC Diasson SRL, Sc Dronca SRL și Dalserve Grup SRL(firmă deținută de Ciocan Doru, un alt co-inculpat în dosar), s-au făcut în condiții frauduloase, în sensul că utilajele nu au existat niciodată”, arată angajatul Romstal Leasing IFN.
Membrii grupării, în calitate de reprezentanţi legali ai unor societăţi comerciale, prin folosirea de înscrisuri false, au indus în eroare mai multe societăţi de leasing, determinând încheierea mai multor contracte de leasing financiar, având ca obiect finanţarea achiziţionării a 8 utilaje de construcţii, mărcile Caterpillar şi Komatsu. Din cercetări a rezultat însă că utilajele având seriile înscrise în contracte nu există în realitate. Sumele de bani reprezentând preţul utilajelor au fost încasate de inculpaţi, care nu au mai plătit ratele aferente contractelor. În această modalitate, inculpaţii au produs un prejudiciu de aproximativ 1.200.000 de Euro.
După faptă și răsplată
Instanța de fond, Tribunalul Bacău s-a pronunțat în acest dosar cu o sentință serioasă ce i-a condamnat pe inculpați la ani grei de închisoare.
În cazul lui Prutică, judecătorul a decis să îl condamne la 10 ani de închisoare pentru spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată și constituire de grup infracțional. Pe durata procesului, procurorii au reușit să demonstreze că afaceristul clujean, Dan Petru a fost cel care a inițiat acest grup infracțional și pentru celelalte infracțiuni de înșelăciune l-au condamnat și pe el la 10 ani de închisoare cu executare.
Daniela Dronca a scăpat cu o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, însă soțul acesteia, austriacul Dronca Gheroghe a fost condamna la fel ca Dan Petru, Prutică și Doru Ciocan.
Însă pedepsele primite de aceștia nu sunt definitive. În prezent Curtea de Apel Bacău judecă acest dosar, urmând să ia o decizie irevocabilă cu privire la soarta inculpaților. Potrivit surselor apropiate sistemului, cu toate că a trecut deja un an de când CA Bacău a început să judece apelul inculpaților, și totodată din februarie 2016 până în luna octombrie s-au dat termene de amânare din pricina lipsei unui raport de expertiză, pe data de 31 ianuarie 2016, instanța va audia concluziile finale urmând să acorde un termen de pronunțare.
Cine l-a făcut om mare?
Dan Petru este un penal notoriu ce a început, imediat după căderea comunismului, să efectueze operațiuni evazioniste în România. ”Abonat” la mai multe instituții de cercetare penală din România, acesta apare în mai multe dosare pentru infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani. trecut, a scăpat ca prin urechile acului cu ”neînceperea urmăririi penale”, de o anchetă a celor de la DIICOT Pitești. Procurorii susțineau că în perioada 2005-2006 ar fi emis, ajutat de alți complici de la Cluj, facturi fictive pentru nimeni-altul decât celebrul rege al asfaltului, Cătălin Spătaru.
La rândul său, Spătaru a fost nașul de cununie al soților Dronca. Conform surselor Gazetei de Cluj, Cătălin Spătaru obținea ilegal motorină din conductele Arpechim Pitești, marfa era facturată pe Diasson și Alpha Group SRL(firmele lui Dan Petru), iar ulterior livrată soților Dronca pentru benzinăria ce o dețineau aceștia în Cugir. DIICOT Pitești a decis în 2011(după 5 ani de la comiterea faptelor) neînceperea urmării penale.
Cât despre Cătălin Spătaru, firma acestuia a câștigat și în acest an deszăpezirea drumurilor naţionale din Argeş. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a atribuit, prin licitaţie deschisă, contracte de deszăpezire în valoare totală de aproape 137 milioane lei, fără TVA, pentru patru loturi aflate în administrarea Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Bucureşti, respectiv Lotul 1 – Bucureşti-Nord, Lotul 3 – Alexandria, Lotul 4 – Piteşti (drumurile naţionale din Argeş) şi Lotul 7 – Buzău.
De asemenea, Spătaru este finul chestorului Ioan Stoica,fostul şef al Poliţiei Argeş şi Poliţiei Olt, şi fost secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor. Posibil unul dintre aspectele ce în 2016 i-au ”dizolvat” tot prin ”neînceperea urmăririi penale”, un alt dosar. Mai exact, în 2012, Cătălin Spătaru a fost reţinut timp de mai multe luni într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu prejudiciu de 20 milioane euro. În cele din urmă, în vara acestui an, s-a decis neînceperea urmăririi penale împotriva acestuia.
Tot în acea perioadă, Dan Petru, s-a căsătorit cu Dan Camelia care devenise din vânzătoare avocat al Baroului Cluj. În trecut, distinsa avocat era angajata preferată a comisarului Zaharia Ciorbă care avea prin soție mai multe magazine de pantofi în Cluj. Astfel că, prin Camelia, Dan Petru a reușit să își consolideze anumite relații. Fratele Cameliei a devenit și el polițist pe arestul IPJ Cluj, iar naș la nunta celor doi a fost chiar comisarul Zaharia.
Aoleu! Iar Ciorbă? Un parvenit pe bază de pile, adus de col. Buga la Miliția Mun. Cluj-N, in anul 1989. A acest Ciorbea, pardon Ciorbea cât timp a fost milițian și polițist s-a ocupat de: pile, cumetrii, cuscrimi, ligusiri în dosul șefilor, datul cu ciocul, afaceri personale, obstrucționarea muncii polițiștilor serioși prin faptul că intervenea în mușamalizarea dosarelor ….
Acest Dan este un excroc notoriu și un evazionist penal! Iar soția lui această Camelia a fost amanta lui ciorbă din tinerețe așa au ajuns să fie nași și fini acest Dan merită 20 de ani de pușcărie .sper ca într-o zi cineva să se sesizeze și să se ocupe de acest nenorocit pe nume Dan
Tulaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Maaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!