Primăria Cluj Napoca a desemnat câștigătorul licitației pentru echipamentele de ticketing necesare parcării de pe strada Moților. Este vorba despre firma Avitech Co din București, una dintre societățile abonate la contractele municipalității clujene, însă procedura este contestată de societatea clujeană Kadra Tech SRL. Gazeta de Cluj vă prezintă modalitatea în care comisia de licitații a descalificat concurenții firmei Avitech, firmă despre o serie de informații arată că s-ar fi aflat în sfera de influență a deputatului fugar Sebastian Ghiță.

În urmă cu câteva luni, Primăria cluj Napoca a scos la licitație contractul  Echipament de control acces și plată în pakingul suprateran Moților, evaluat la aproximativ un milion de lei. În cadrul licitației au fost depuse patru oferte: una din partea firmei Avitech Co, care a fost declarată câștigătoare de comisia de licitație, alta din partea firmei clujene Kadra Tech SRL, care a fost descalificată, și alte două oferte din partea firmelor SC Histria International SRL și Super Lux Tehnologies, societăți care nu par să fi avut vreo problemă că nu au câștigat contractul pentru că nu au făcut nicio contestație, chiar dacă în cadrul licitației au fost ridicate o serie de probleme majore.

Din cauza neregulilor sesizate pe parcursul licitației, firma Kadra Tech SRL a contestat rezultatul licitației la CNSC, unde nu a avut câștig de cauză. În momentul de față rezolvarea problemei a ajuns pe masa judecătorilor, reprezentanții firmei clujene deschizând un proces care urmează să fie judecat la Curtea de Apel Cluj.

Societatea Kadra a declarat pe anul trecut o cifră de afaceri de 38,9 milioane de lei, un profit de 3,3 milioane și 70 de angajați. Firma este administrată de Opris Radu Bogdan (care deține pachetul majoritar de acțiuni) și Sagmar Monica Adriana (25% din acțiuni), iar din tabelul acționarilor mai face parte Strugaru Andreea Cristina (10% din acțiuni). Firma a introdus o serie de soluții inovative în managementul parcărilor.

Firma a cerut anularea rezultatului procedurii și reevaluarea ofertelor depuse. Motivele constau în faptul că nu s-a respectat patru cerințe din cadrul caietului de sarcini al licitației. Printre ele se numără faptul că reprezentanții Primăriei Cluj Napoca au considerat că firma nu a transmis denumirea aplicației care va putea fi instalată pe telefoanele mobile pentru a putea plăti parcarea cu telefonul.

”În ciuda corespondenței purtate pentru solicitarea de clarificări, autoritatea contractantă confirmă că i-am trimis link-ul de descărcare a aplicației, și, evident, denumirea ei, fără a indica vreun impediment în verificarea funcționalității acestei aplicații. Autoritatea contractantă nu a indicat în vreun moment faptul că nu a avut posibilitatea de a testa aplicația. Drept urmare, reținerea acestui motiv pentru a fundamenta decizia de respingere a ofertei ca fiind neconformă este neîntemeiată. Nicăieri în cuprinsul caietului de sarcini nu este prevăzută drept cerință punerea la dispoziție a denumirii și a link-ului de descărcare a aplicației!”, arată reprezentanții societății.

Mai mult, Primăria Cluj Napoca a cerut doar acestei societăți să facă dovada faptului că aplicația este funcțională, firma declarată câștigătoare nefiind întrebată despre acest aspect!

Membrii comisiei de licitație sensibili la grade

O altă cerință a caietului de sarcini care nu a fost respectată în cadrul acestei licitații este o cea referitoare la sistemul de control acces plată și a subsistemelor care, potrivit caietului de sarcini, trebuie să funcționeze la temperaturi cuprinse între -30 C – 55 C.

”Am confirmat faptul că temperaturile de funcționare indicate în caietul de sarcini vor fi respectate. (…) Practic, autoritatea contractantă a solicitat clarificări cu privire la acest aspect și, ignorând fără nicio explicație informațiile oferite, reține, ca și cum nu am fi oferit nicio informație suplimentară, faptul că fișele (fișele tehnice ale produselor, n.red.) nu atestă funcționarea echipamentelor la temperaturile indicate”, arată reprezentanții firmei.

Cu alte cuvinte, primăria a cerut o serie de clarificări, reprezentanții firmei le-au transmis, dar membrii comisiei de licitație s-au comportat de parcă nu ar fi primit nicio clarificare!

Un alt motiv de descalificare a constat în faptul că firma nu a respectat cerințele caietului de sarcini vizavi de casa automată de plată a aparatelor de ticketing. Reproșul administrației locale a constat în faptul că societatea nu a depus fișa tehnică tradusă în română pentru validatorul de bancnote.

”Pe de o parte, arătăm că am depus toate documentele componente ale documentației tehnice. Pe de altă parte, arătăm că și dacă autoritatea contractantă ar fi constatat că pentru fișa tehnică a acestui produs ar fi lipsit traducerea autorizată în limba română, reținerea acestui motiv de neconformitate este o conduită vădit excesivă din partea autorității contractante, care are obligația de a asigura respectarea principiului proporționalității în cadrul procedurii pe care o desfășoară. Cât timp s-a depus fișa tehnică în limba engleză, nu se poate reține așa cum a făcut comisia de evaluare, că nu este îndeplinită cerința minimă din caietul de sarcini”, arată contestația depusă  Kadra Tech SRL.

Mai mult, trebuie subliniat faptul că Primăria Cluj Napoca nu a făcut nicio solicitare de clarificări pentru traducerea fișei tehnice respective.

În plus, oferta depusă de firma care a fost declarată câștigătoarea licitației nu este conformă, arată contestația depusă la CNSC.

Băieții grei din contractele cu statul

Primăria a respins ofertele depuse de SC Histria International SRL, firma controlată de Mircea Bosînceanu, fratele lui Gheorghe Bosînceanu,  și SC Super Lux Tehnologies, la care singurul acționar și administrator este Marin Cojocea. El a fost administrator la o firmă unde era acționar Nicolae Badea, fost investitor la Dinamo și unul dintre asociații omului de afaceri Puiu Popoviciu. Fratele patronul firmei Histria face parte dintre milionarii controversați din România. Este proprietarul șantierului naval din Constanța și gravitează în cercul de apropiați ai fostului președinte Traian Băsescu.

Și patronii firmei Avitech Co, Traian Dogaru și Gabriel Roescu se înscriu în același tipar de businessman.  

societatea a fost fondată de Silvio Vitenstein, persoana care s-a ocupat de softul pentru depistarea eventualelor nereguli de la referendumul din 2012 pentru demiterea președintelui de atunci, Traian Băsescu.

Firma a fost și în vizorul DNA, procurorii vizând legăturile pe care societatea le are cu Sebastian Ghiță.  În cadrul dosarului a fost cercetat contractul atribuit în 2013 către asocierea Omnilogic-Avitech Co, cu o valoare de 119.840.458 de lei fără TVA din care o parte în valoare totală de 20.922.112 plus TVA putea fi subcontractată. Asocierea Omnilogic- Avitech Co. a declarat autorităţii contractante doar compania Romtelecom ca subcontractor pentru instalarea de echipamente de infrastructură, numele 2K Telecom nefiind menţionat în niciunul dintre documentele publice aferente achiziţiei.

Avitech era deţinută de trei firme offshore din Cipru, din Nicosia, AVITECH OVERSEAS Co LTD, EAGLELINK CORPORATION LIMITED şi ZONIX INVESTMENTS LIMITED.

Fondatorul firmei este Silvio Vitenstein, care era patronul SC XOR IT Systems, firmă care în 2012 îşi adjudecă licitaţia organizată de Autoritatea Electorală Permanentă pentru softul care trebuia să detecteze posibilele nereguli de la referendumul pentru demiterea preşedintelui. Iar iţele XOR IT Systems duc spre Sebastian Ghiţă. Asta întrucât în 2004 Vitenstein a cesionat integral părţile din XOR către un offshore Ryamco Limited, el rămânând administrator. După o cascadă de cesionări de acțiuni între off-shore-uri firma a ajuns să fie controlată de Bogdan Padiu,  fondator al afacerii Teamnet International SRL, companie controlată de Sebastian Ghiţă.

Într-o interpelare din martie 2015, deputatul Mircea Cazan a dezvăluit că în spatele lui Vitenstein se află același Sebastian Ghiță, al cărui frate deține 2 K Telekom, firma anchetată alături de Avitech.

Pe de altă parte, Anton Roenescu spune că firma Avitech nu are de-a face cu afacerile lui Sebastian Ghiță.

”AVITECH CO SRL nu a aparținut niciodată, direct sau indirect, domnului Sebastian Ghiță sau altei persoane din anturajul acestuia. AVITECH CO SRL nu a fost controlată niciodată, direct sau indirect, de către domnul Sebastian Ghiță sau de altă persoană din anturajul acestuia”, spune Roenescu într-un punct de vedere.

”Oferta noastră îndeplinește întocmai cele antemenționate, oferind autorității contractante toate detaliile care să confirma conformitatea ofertei cu cerințele și necesitățile autorității contractante”, arată reprezentanții Avitech. Firma a mai instalat aparate de ticketing pentru parcările din Piața Mihai Viteazu și Piața Unirii din Cluj Napoca, camerele de luat vederi din oraș și aparatura electronică din Sala de Sticlă a primăriei clujene, locul unde se țin ședințele de consiliu local și majoritatea conferințelor. De asemenea, a mai avut contracte cu Camera Deputaților, filialele ANAF, Garda de Coastă, Poliția de Frontieră, etc.

”Prejudiciul pe care îl reclamă SC Kadra Tech, chiar dacă ar fi păstrată neconformitatea ofertei sale, provine din atribuirea contractului către concurenta Avitech Co SRl, în loc să fie exclusă și ea din competiție, reorganizată licitația și atribuit contractul contestatoarei, respectiv din pierderea profitului și a celorlalte beneficii aferente încheierii și executarea contractului”, arată reprezentanții CSNC.

Cine sunt membrii comisiei de licitație

Persoanele cu funcție de decizie din cadrul autorității contractante sunt: director Bugnar Vasile Florin, președinte comisie de evaluare, membri comisiei de evaluare: șef serviciu financiar contabil Nicoară Teodora Mariana, șef birou achiziții Tanțău Anamaria Ioana, inspector de specialitate Perde Sebastian Bogdan, inspector de specialitate Lăcan Ioana Simona; președinte de rezervă: Fărăgău Paul Alexandru – inspector de specialitate, membri de rezervă: Sandu Dragoș Ion -referent.

1 COMENTARIU

  1. Vă deranjează o tehnologie doar fiindcă un român adevărat, patriot și inteligent, precum Sebastian Ghiță, ar putea să aibă vre-un merit la crearea soluției sau a echipei care a promovat-o ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.