Primăria Cluj-Napoca a atribuit în anul 2017, contractul pentru consolidarea dealului Lomb, firmei Kasdum GF din Timişoara. Firma are un trecut tumultos fiind implicată în scandaluri cu administraţii locale şi condusă prin paravan de un fost condamnat într-un dosar de corupţie. După cum era de aşteptat, Kasdum GF Timişoara a lăsat în voia sorţii Primăria şi şi-a luat tălpăşiţa. Surpriza cea mai mare este faptul că firma a intrat în insolvenţă.

Dealul Lomb a înghiţit 8 milioane de euro

Până în prezent Dealul Lomb, unde Primăria a proiectat centre de afaceri cu bani europeni, a înghiţit 8 milioane de lei din bugetul local. Toată zona este afectată de alunecări de teren.

Pe dealul Lomb, autorităţile locale construiesc Centrul Regional pentru Industrii Creative (CREIC), cunoscut şi sub numele de ”Buftea de Cluj” şi centrul de afaceri TEAM (Tehnologie, Evolutie, Antreprenoriat, Microintreprindere), poreclit ”Silicon Valley de Cluj”.

Darea în exploatare a Centrului pentru Industrii Creative şi Centrului TEAM de pe Dealul Lomb a fost blocată din cauza faptului că în 2015, imediat după demararea lucrărilor, drumul de acces care ar trebui să facă legătura cu oraşul a început să cedeze la mai puţin de două luni de la începerea lucrărilor. Doar 7% din drumul de acces era realizat.

Proiectul cu finanţare europeană trebuia să fie operaţional la sfârşitul anului 2016, dar cum nu s-a întâmplat acest lucru, municipalitatea a pierdut finanţarea din fonduri europene fiind nevoită să suporte de la bugetul local diferenţa pentru a încheia lucrările şi nu, în ultimul rând, cheltuieli pentru conservarea clădirilor.

În ultima şedinţă a Consiliului Local, Dan Tarcea a anunţat că acum se fac eforturi pentru deschiderea Centrului Regional pentru Industrii Creative, în luna mai.

 

Firma care lucra la consolidarea dealului şi-a luat tălpăşiţa

Viceprimarul Dan Tarcea a anunţat că firma Kasdum GF care se ocupa de consolidarea dealului a luat o parte din avans si apoi i-a lăsat baltă. Cireaşa de pe tort este faptul că firma a intrat în insolvenţă.

Contractul pentru ”EXECUŢIE LUCRĂRI LA OBIECTIVUL DE INVESTITII CONSOLIDARE ZONĂ SUPUSĂ ALUNECĂRILOR DE TEREN-LOMB FN” a fost atribuit în 18 ianuarie 2017 firmei KASDUM-GF SRL din Timişoara, cu sediul anterior în Drobeta Turnu Severin. Procedura de atribuire a fost prin licitaţie deschisă, contând preţul cel mai scăzut. Au fost în total 14 oferte, din care 6 admisibile. Estimarea iniţială a valorii contractului a fost de 9.808.306 lei, iar valoarea totală finală este 7.972.903 lei.

Firma este cea care a îngrădit cu gard băncile montate în zona Bălţii Lămâiţa. Altă “ispravă” a firmei este faptul că a afişat public, pe un şantier, un mesaj care îi umilea pe funcţionarii primăriei Timişoara în cazul lucrărilor pe un proiect cu bani europeni la un liceu din localitate. Aceştia ar fi permis greşeli de proiectare care puneau lucrarea în pericol iar primăria a refuzat să plătească ceea ce s-a executat.

 

Firma este controlată de un corupt

Asociaţii din Kasdum sunt Kasler Ludovic cu 98,67% din capitalul social şi Florin Gogiltan cu 1,33%. Kasler este unchiul unui persoanaj cunoscut din vestul ţării, Lucian Caraiman, fosta mână dreaptă a lui Georgică Cornu, alături de care a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru nişte şpăgi date unor director de la Electrica pentru câştigarea unor contracte. Astfel Kasler Ludovic este doar un paravan, firma fiind controlată în realitate de Lucian Caraiman.

Despre Kasdum-GF s-a spus că este firma lui Georgică Cornu. Acesta a scris însă, pe Facebook, că nici vorbă de aşa ceva. „Este firma lui Caraiman, cel care a condus Confortul! Cornu nu are nici o legătură! Ani de zile aţi scris despre Cornu când de fapt era Caraiman!”, a răbufnit omul de afaceri. Cei doi au fost parteneri mai multă vreme. Lucian Caraiman a fost închis în dosarul Electrica II, unde a primit 2 ani de închisoare.

Societatea Confort, deţinută de Georgică Cornu, la care Lucian Caraiman a fost director, trebuia să construiască Centrul de Management Integrat al Deşeurilor din Cluj, dar a intrat în insolvenţă şi nu şi-a onorat contractul.

 

Creditorii au cerut insolvenţa

În anul 2017, Tribunalul Timiş a admis cererea formulată de creditoarele S.C. BVH INVEST ACCENT S.R.L. şi SC TEHNIMARKET SRL, şi a decis deschiderea procedurii de insolvenţă a firmei KASDUM GF. Interesant este că, pe meleaguri timişene, S.C. BVH INVEST ACCENT S.R.L. este considerată firma lui Georgică Cornu.

„Admite cererile formulate de creditoarele SC BHV INVEST ACCENT SRL, cu sediul social în Dumbrăviţa, DJ 691, Ferma 3, Hala 2, judeţul Timiş, înregistrată la Oficiul Registrului Comerţului Timiş sub nr. J35/904/2013, CUI RO 31459888 şi SC TEHNIMARKET SRL, cu sediul social în Bacău, str. Arcadie Şeptilici nr. 1C, judeţul Bacău, înregistrată la Oficiul Registrului Comerţului Bacău sub nr. J04/543/2003, CIF RO 15440751 împotriva debitoarei SC BULETINUL PROCEDURILOR DE INSOLVENŢĂ Nr. 21089/08.11.2017 Destinat exclusiv beneficiarilor publicaţiei Buletinul Procedurilor de Insolvenţă pe bază de abonament sau furnizare punctuală în conformitate cu prevederile HG nr. 460/2005, modificată şi completată prin HG nr. 1881/2006 şi prevederile HG nr. 124/2007 20KASDUM – GF SRL, cu sediul în Timişoara, Intrarea Lugojului nr. 15A, et. 1, judeţul Timiş, înregistrată la Oficiul Registrului Comerţului Timiş sub nr. J35/2124/2015, CUI RO 30953262. În temeiul art.72 alin. 1 din Legea 85/2014, Dispune deschiderea procedurii generale de insolvenţă împotriva debitoarei SC KASDUM – GF SRL, cu sediul în Timişoara, Intrarea Lugojului nr. 15A, et. 1, judeţul Timiş, înregistrată la Oficiul Registrului Comerţului Timiş sub nr. J35/2124/2015, CUI RO 30953262.”, se prezintă în sentinţă.

 

Primăria lansează noi licitaţii

Tarcea a afirmat că acum municipalitatea trebuie să lanseze noi licitaţii şi să rezolve problemele şi că lucrurile sunt destul de pesimiste având în vedere că legislaţia achiziţiilor publice ţine pe loc licitaţiile cu termene şi contestaţii.

Cu toate acestea, acesta a menţionat că se încearcă deschiderea primului centru de afaceri din Lomb şi anume cel destinat industriilor creative.

”Până acum 8 milioane de euro s-au consumat cu proiectele din Lomb. Tocmai am plătit avans celor de la Kasdum şi apoi ne-au lăasat baltă. Facem însă eforturi pentru deschiderea centrului CREIC în luna mai. Se poartă negocieri cu UBB pentru mutarea unor laboratoare de film şi producţie acolo. Chiar dacă e departe de oraş vor fi societăţi interesate să se mute acolo. În ceea ce priveşte accesul, vom asigura ca el să se facă din vechiul drum pentru organizarea de şantier. Deocamdată aceasta este soluţia temporară. Nu avem ce să facem având în vedere că, pe lângă problema alunecărilor de teren avem şi probleme cu firmele contractate. Kasdum e în insolvenţă şi nu mai lucrează deloc. Kiat e şi ea în insolvenţă, dar de bine de rău mai lucrează”, a declarat Tarcea pentru Actualdecluj.ro.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.