Bogdan Ivanov, fostul șef de la City Insurance, companie de asigurări prin care s-a tras unul dintre cele mai recente tunuri de pe piața de profil, împreună cu politicianul clujean UDMR ABRAHAM ZOLTAN ROBERT au câștigat o licitație consistentă pentru digitalizarea documentelor de la ANRP. Societatea Idox Solution a fost înființată de un partener de afaceri de-a lui Adrian Tomșa, clujeanul care deține Prima TV și este unul dintre partenerii constanți de afaceri ai lui Zoltan Teszari, patronul RCS-RDS. SC Idox Solution a câștigat contractul de la ANRP în asociere cu SC Doc Protect SRL, o altă societate din Cluj, și cu Complex Systems Development SRL, o firmă care colaborează intens cu afacerile unui europarlamentar.
În urmă cu o săptămână, firmele Idox Solution (Cluj), SC Doc Protect SRL (Cluj) și Complex Systems Development SRL (București) au câștigat un contract în valoare de 4,5 milioane lei pentru digitalizarea dosarelor Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP).
Sunt vizate servicii de scanare și îndosariere electronică a dosarelor pe care le are în lucru, dosare care vizează cererile de restituire a proprietăților preluate, în mod abuziv, de regimul comunist, precum și cele care vizează acordarea de despăgubiri pentru beneficiarii de drept.
La licitație au participat doar cele trei firme menționate anterior.
Anul acesta, firma Idox Solution, care este liderul asocierii, a câștigat contractul (Servicii de conversie digitală a instrumentelor de evidență arhivistică în cadrul proiectului „Consolidarea capacității Arhivelor Naționale de furnizare a serviciilor publice (eVITALA)” de digitalizare a documentelor de la Arhivele Naționale. Valoarea lui este 3.959.443 lei, fără TVA.
Societatea este administrată de UDMR-istul clujean Abraham Zoltan Robert, iar acționari sunt Bogdan Ivanov, fost director la firma de asigurări City Insurance, și Abraham Zoltan.
Compania a fost înființată în 2012 de către Abraham și LUCĂCEL CICEO MIRCEA CIPRIAN, unul dintre partenerii de afaceri ai clujeanului Adrian Tomșa, mâna dreaptă a miliardarului Zoltan Teszari, patronul RCS-RDS.
În 2012, ABRAHAM ZOLTAN ROBERT a fost ”înşurubat” pe criterii politice la conducere Imprimeriilor Naţionale Coresi şi în acelaşi an a fost pe listele celor care au candidat pentru diaspora. El a fost propus de UDMR pentru Colegiul 3 Camera Deputaţilor Americile, Australia şi Noua Zeelanda.
În 2012, Zoltan Robert Abraham era şi director executiv la Tipo Direct SRL, o companie româno- maghiară înrudită cu Zipper Data, ambele cunoscute ca fiind printre cei mai importanţi prestatori de servicii de distribuire a corespondenţei şi arhivare computerizată a datelor pentru companiile de utilităţi din România. Tipo Direct şi Zipper au bifat împreună contracte de peste 40.000.000 de euro pentru companii precum Electrica, ANAF, Primăria Cluj Napoca, CNAIR etc.
Fostul șef al unui faliment răsunător din piața asigurărilor
Celălalt acționar al firmei Idox este Bogdan Ivanov. El a fost directorul firmei de asigurări City Insurance, cel mai recent faliment de pe piața românească de profil. Ivanov a înființat firma MANAGEMENT & FINANCIAL CONSULT, care a luat în cesiune creanțele service-urilor asupra City Insurance. Prin această societate încasează de la compania de asigurări și apoi plătește către service-uri doar o anumită parte din creanță. Afacerea îi aduce constant milioane de lei doar din acest tip de intermediere. Zeci de service-uri au lucrat cu intermediarul mai sus menționat și au acceptat să încaseze doar o parte din creanțele pe care le au asupra City. La rândul ei, firma de asigurări care a falimentat anul acesta era controlată de Nicolae Mușat, cumnatul lui Adrian Năstase.
Falimentul City Insurance este investigat în cadrul unei anchete guvernamentale după ce premierul Cîțu a declarat că vrea să vadă de ce auditorii nu au făcut nimic, dar și ce au făcut Autoritatea de Supraveghere Financiară și ANAF.
În același timp, prim-ministrul a precizat de asemenea că în ședința de Guvern s-a adoptat o modificare a legislației pentru a permite plata imediată a daunelor păgubiților City Insurance de către Fondul de Garantare a Asiguraților, fără să se aștepte decizia definitivă privind falimentul.
Procurorii de la PÎCCJ instrumentează un dosar penal ce are ca obiect săvârșirea infracțiunilor de delapidare, prev. de art. 295 Cod penal, bancrută frauduloasă, prev. de art. 241 Cod penal, spălare de bani, prev. de art. 49 din Legea nr. 129/2019, fals informatic, prev. de art. 325 Cod penal, fals intelectual, prev. de art. 321 Cod penal, fals în înscrisuri sub semnătură privată, prev. de art. 322 Cod penal, și uzul de fals, prev. de art. 323 Cod penal.
DIICOT ar fi deschis o anchetă în urma unei plângeri depusă chiar de City Insurance SA pe numele unor angajaţi, pentru grup infracțional, fals, înșelăciune, uz de fals și delapidare. Iar procurorii DNA au primit o plângere împotriva City Insurance, încă din luna ianuarie, de la ASF.
O conexiune cu afacerile unui eurodeputat PNL
SC Doc Protect, a doua firma clujeană care face parte din asocierea care a câștigat contractul ANRP, îi aparține lui Constantin Copăcean. Firma a avut o perioadă de câțiva ani de inactivitate (2011-2017), iar anul trecut a declarat o cifră de afaceri de aproape 400.000 lei, un profit de 98 lei și 7 angajați.
A treia firmă din asociere, SC Complex Systems Development SRL, îi aparține lui Cristian Vîlc. El a dobândit pachetul de acțiuni după ce a cumpărat acțiunile de la Dinu Glonț.
Cel din urmă este specializat pe afacerile din topografie și cadastru și multe dintre contractele publice au fost subcontractate de la firmele eurodeputatului liberal Marian Jean Marinescu.
Afaceri cu Dan Ioan Popescu, fostul ministru al ”Învârtelilor”
Clujeanul Abraham Zoltan controlează și societatea Greenviro. De altfel, în cadrul contractelor încheiate de SC Idox Solution, datele de contact sunt ale firmei Greenviro.
SC GREENVIRO SRL a primit cu titlu gratuit custodia terenului cu suprafaţa de 76.035 mp, situat în Municipiul Turda, pentru implementarea proiectului „Îmbunătățirea stării de conservare a sitului ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche prin implementarea măsurilor din Planul de Management”.
Firma Greenviro face parte dintr-o serie de asocieri cu companii controlate de politicieni controversați. Este vorba de Institutul de Studii şi Proiectări Energetice SA Institutul, controlat în proporţie de 65% de fostul ministru al Industriilor, Dan Ioan Popescu, prin firma sa Eldapo şi de un acţionariat italian format din companiile Geocart şi Biocart.
25 de lei costă digitalizarea unui dosar
Practic, pentru scanarea unui dosar, ANRP plătește aproximativ 25 de lei.
Primul lot constă în scanarea a 20.000 de dosare și va scoate din bugetul ANRP suma de 420.000 de lei fără TVA. Al doilea lot, de 20.000 de dosare, costă 480.000 de lei fără TVA. Lotul al treilea, de 25.000 de dosare, costă 575.000 de lei fără TVA. Mai departe, lotul 4 – 15.000 de dosare (300.000 de lei fără TVA); lotul 5 – 17.500 de dosare (350.000 de lei fără TVA); lotul 6 – 15.000 de dosare (315.000 de lei fără TVA); lotul 7 – 20.000 de dosare (380.000 de lei fără TVA), lotul 8 – 18.500 de dosare (407.000 de lei fără TVA) și lotul 9 – 28.500 de dosare (570.000 de lei fără TVA). În total, ANRP va achita celor trei companii contractate suma de 3.897.000 de lei fără TVA, respectiv 4.518.470 de lei cu TVA inclusă. Practic, în medie, arhivarea și scanarea fiecărui astfel de dosar costă 25,17 lei.