Societatea clujeană Diferit SRL, cunoscută ca una dintre firmele abonate la bani publici, a câștigat licitația de continuare a lucrărilor de reabilitare la drumul județean Baia Sprie – Bârsana din județul Maramureș, unde lucrările au fost abandonate după ce contractul cu firma executantă, Selina SRL, a fost reziliat. Ambele firme care au câștigat licitația, Selina SRL și Diferit SRL, sunt controversate din cauza modului în care au obținut și derulat contactele cu statul.
Reabilitarea drumului Baia Sprie – Bârsana este un proiect pe bani europeni care a demarat pe vremea când la Ministerul Dezvoltării se afla Elena Udrea. Aceasta se întâmpla în luna martie a anului 2009, când la conducerea Consiliului Județean Maramureș se afla pedelistul Mircea man. iar de atunci până în prezent lucrarea nu s-a finalizat. În 2009 lucrările au fost începute cu mare fast, cu slujba religioasă, cu şampanie şi voie bună. Firma care trebuia să finalizeze proiectul, Selina din Bihor a ieşit din calcule în 2012, când CJ Maramureș a reziliat contractul și chiar s-au înaintat sesizării la DNA vizavi de acest proiect,
Firma S.C. Diferit SRL din Cluj Napoca a fost desemnată câştigătoarea licitaţiei pentru proiectul „Lucrări rămase de executat în cadrul proiectului Reabilitare traseu de drum judeţean Baia Sprie (DN128) –Cavnic (DJ184) – Ocna Şugatag (DJ109F – Călineşti (DJ185) – Bârsana (DJ185). Pe 2 septembrie 2014, Consiliul Judeţean Maramureş a primit – fără observaţii – Raportul comisiei de evaluare prin care a fost desemnată firma câştigătoare. Proiectul, având codul SMIS 1419, este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 2, Măsura 2.1. Valoarea la care a fost adjudecată oferta firmei S.C. Diferit SRL este de 79.058.183,19 lei fără TVA. Urmează un termen de 10 zile pentru eventuale contestaţii. În cazul în care vor fi contestaţii, după soluţionarea lor se va proceda la semnarea contractului.
Portret de contractor
Societatea Diferit SRL este deţinută de către Petri Nicolae şi soţia sa Daniela Denisa, fiind una dintre firmele clujene abonate la contracte pe bani publici. De curând a câștigat o licitație de peste 4 milioane de lei de la Primăria Comunei Poieni, estimată la suma de 5,5 milioane de lei a și câștigată de SC Diferit pentru suma de 4.256.168 de lei. Un contract mai puțin gras este cel câștigat la începutul anului în Huedin, pentru modernizarea străzilor “Oborului, Stadionului, Florilor, Morii și 1 Mai”. Valoarea contractului este de 1,4 milioane de lei.
Unul dintre cele mai mari proiecte câștigate de SC Diferit, în asociere cu compania turcă Kiat Group Construct, îl reprezintă lucrările de modernizare a străzilor din Cluj-Napoca adiacente liniei de tramvai, investiţie în valoare de 53 mil. lei (aproape 12 mil. euro), susţinută din fonduri europene. Astfel, în proiectului de reabilitare a tramei stradale, care implică inclusiv iluminatul stradal şi mobilierul urban, au fost cuprinse 15 străzi şi 4 poduri din Cluj-Napoca. Pe lângă acestea, în 2014 au intrat în modernizare şi străzile Primăverii, Plopilor, Splaiul Independenţei, Gheorghe Bariţiu, Horea, Gării, I.L. Caragiale, Căii Ferate, Decebal, Oaşului şi parţial, urmând calea de rulare a tramvaiului, străzile Emil Isaac şi Regele Ferdinand.
Compania Diferit SRL din Cluj a avut în 2012 o cifră de afaceri de aproape 114,3 mil. lei (25,7 mil. euro), un câştig net de 9,8 mil. lei (2,2 mil. euro) şi un număr mediu de 186 de angajaţi. Compania a câştigat în 2008 contracte de achiziţii publice de 64 mil. euro, iar în 2009 şi 2010 de 145 mil. euro, conform informaţiilor publice existente. De asemenea, turcii de la Kiat au mai câştigat la Cluj, în asociere cu compania Diferit, contracte pentru asfaltarea a peste 300 de străzi şi alei dintre blocuri, dar şi a 120 de artere principale din oraşul Cluj-Napoca, lucrări desfăşurate în perioada 2011-2013.
Diferit SRL în Dosarul Uioreanu
Numele firmei Diferit SRL apare în motivarea arestării preventive a președintelui suspendat al CJ Cluj, Horea Uioreanu, acuzat pentru luare de mită. „La fel de relevant este episodul descris de martor în declaraţia aflată la file nr. 88, în care martorul arată textual ca „tot în acea perioadă din toamna 2012, probabil în octombrie, la sediul Cluj, s-a prezentat numitul V. (n.r. Vadean Grigore – administratorul societății Diferit SRL), director al firmei Diferit S.R.L., care a lăsat la secretara preşedintelui U. un plic maro în care se afla suma de 45 000 de lei. Secretara a aşteptat să revină preşedintele la birou şi când acesta a revenit în instituţie a întrebat ce conţine plicul şi de la cine provine. Cum secretara nu a ştiut să dea datele cerute, preşedintele a solicitat secretarei să deschidă plicul. De faţă era şi secretara M.L.. S-a constatat că în plic se afla suma de 45 000 de lei, am apărut şi eu în birou, iar preşedintele mi-a cerut să verific, să aflu de unde sunt banii”, se arată în motivarea Curții de Apel Cluj.
Selina trimisă acasă
În 2012, Comisia de Adjudecare a Disputelor a decis rezilierea contractului între Consiliul Judeţean Maramureş şi firma bihoreană SC Selina, cea care a câştigat licitaţia pentru implementarea proiectului de modernizare a infrastructurii din județul Maramureș. Comisia de Adjudecare a Disputelor a concluzionat că vinovata principală este Selina, cea care nu a respectat termenele impuse de execuția proiectului. Membri comisiei au hotărât că toate penalitățile vor fi suportate de Selina. Decizia CAD vine ca urmare a unei adrese făcute de către Consiliul Județean condus de Mircea Man, adresă făcută la presiunea unora dintre consilierii USL. După ce a preluat preşedinţia CJ Maramureş, Mircea Man a făcut tot posibilul să vâre bani publici în conturile Selinei. Doar în ultimii doi ani, Selina a primit de la CJ 11 contracte în valoare de 96.000.000 lei (toate valorile contractelor menţionate în material nu conţin TVA)). Dintre acestea, 7 contracte în valoare de 9.260.466 lei au fost atribuite prin negociere directă, pretextul fiind legătura cu drumul Baia Sprie – Bârsana.