Curtea de Apel Cluj a decis să dea câștig de cauză firmei Construcții Erbașu, patronată de Cristian Erbașu, în contestația pentru atribuirea contractului de construire a viitoarei clinici de neurologie din cadrul Spitalului Clinic Județean Cluj Napoca. Proiectul este în valoare de 45 milioane de euro. Rezultatul licitației a fost contestat de firma Medicare Tehnics, societate legată de fostul adjunct al SRI, Florian Coldea a contestat procedura.

Judecătorii Delia Mariusceac, Ioana Prelipceanu și Luminița Firicel, de la Curtea de Apel Cluj au dat o sentință definitivă în procesul în care firma Medicare TECHNICS SA a contestat rezultatul licitației pentru atribuirea contractului de construire a viitoarei clinici de neurologie din cadrul Spitalului Clinic Județean Cluj Napoca.

”Respinge cererea de sesizare a Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Respinge cererea de suspendare a procedurii a încheierii/ executării contractului. Cu majoritate, respinge plângerea declarată de petenta Medicare Technics SA împotriva deciziei nr. 205/C3/2747 din 28.01.2021 pronunţată de CNSC, pe care o menţine în întregime. Cu opinie separată în sensul că în temeiul art. 34 alin. 1 din Lg. 101/2016 s-ar fi impus admiterea plângerii, modificarea deciziei CNSC şi reținerea cauzei pentru soluționarea contestației formulate de petenta contestatoare Medicare Technics SRL sub aspectul consecințelor care s-ar impune a fi extrase din declararea neconformă realităţii (falsă) în DUAE. Decizia este definitivă. Pronunţată în data de 15.03.2021 prin punerea soluției la dispoziţia părţilor, de către grefa instanţei”, arată soluția pe scurt a instanței.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj a scos la licitație proiectul de extindere și recompartimentare a secției de Neurochirurgie în valoare de aproximativ 45 de lei. Inițial, licitația a fost câștigată de SC Constructii Erbașu, societate reprezentată de omul de afaceri Cristian Erbașu. Însă, firma Medicare Tehnics, societate legată de fostul adjunct al SRI, Florian Coldea a contestat procedura, iar CNSC a dispus reanalizarea ofertelor.

Una dintre clădirile de pe strada Pasteur nr. 3-5, unde se află în prezent Compartimentul de Medicina Muncii, va fi extinsă, recompartimentată și transformată în viitoare secție de neurochirurgie a Spitalului Clinic Județean Cluj.

Proiect se ridică la 45 de milioane de euro și în același imobil va funcționa și Centrul de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie.

Potrivit reprezentanților Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, care are clinica în subordine, din suma totală de 45 de milioane de euro, aproximativ 30 milioane de euro vor acoperi serviciile de proiectare și execuția lucrărilor de construcții, iar restul de 15 milioane de euro vor fi investiți în dotarea cu echipamente medicale de ultimă generație.

Cine vor fi subcontractorii lui Erbașu

SC Construcții Erbașu este reprezentată de omul de afaceri Cristian Erbașu.  Este unul dintre oamenii de afaceri controversați care deține societăți comerciale abonate la contractele publice ale instituțiilor statului. În urmă cu câțiva ani, sediul companiei Erbașu a fost ținta anchetatorilor de la Direcția Generală Antifraudă și poliție.

Potrivit anchetatorilor, afacerea vizată avea ramificații în aproape jumătate de țară. 116 firme au fost urmărite penal pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Prejudiciul estimat se ridica la aproximativ 30 de milioane de euro, dar sumele spălate de suspecți erau estimate la 100 de milioane de euro. Însă, Erbașu nu a fost trimis în judecată și, mai mult, firmele sale și-au revenit spectaculos.

Printre subcontractanții (1,74% din valoarea contractului, n.red.) firmei lui Cristian Erbașu se numără SC TEHNOPLUS MEDICAL și Tehnoplus Medical Service S.R.L. Societatea este reprezentată de Octavian Niculescu. Banca Mondială a acuzat oficial această societate de corupţie şi a exclus-o de pe lista proiectelor finanţate de ea.

Banca Mondială a descoperit, în urma unei anchete proprii, că Tehnoplus Medical SRL a dat o șpagă de circa 170.000 de euro unui spital din România pentru atribuirea unui contract de furnizare de echipamente. „Conform probelor identificate în cadrul cercetărilor, Tehnoplus a acordat ca mită suma de 168.860 euro în schimbul atribuirii unui contract de furnizare de echipamente”, a anunţat Banca Mondială. Cu toate acestea, niciun parchet nu a anunțat deschiderea vreunei anchete vizând firma lui Octavian Niculescu.

Pe de altă parte, firma lui Niculescu este una dintre preferatele SRI și SIE când vine vorba de contracte de milioane de lei.

Compania la care Octavian Niculescu este unic asociat şi administrator bifează însă constant performanţe financiare. Numai în ultimii cinci ani, Tehnoplus Medical SRL a înregistrat un profit net total de 58,2 milioane de lei, echivalentul a 13 milioane de euro. Clienţii firmei sunt spitalele din toată ţara, inclusiv cele ale SRI şi SIE, pentru care livrează absolut orice, de la pansamente şi seringi, la mobilier şi aparatură medicală, până la secţii şi săli de operaţie la cheie. Octavian Niculescu mai apare în două firme: Hospital Project & Consulting SRL şi Protruck Transport SRL.

Firma care l-a plătit pe vărul lui Florian Coldea, fostul adjunct al SRI, vrea doar 4% din contract !

După cum arătam la începutul articolului, declararea ofertei Asocierii Erbașu a fost contestată de societatea Medicare TECHNICS care este liderul asocierii formate din patru subcontractanți: MBS GROUP (subcontractant cu 31.48%), DEPISTO STAR S.R.L (subcontractant cu 55.58%), GB INDCO S.R.L. (subcontractant cu 8,78%) și STUDIO SQM (terț și subcontractant cu 0.16%). De remarcat este faptul că, în cadrul acestei oferte, liderul asocierii (Medicare Technics SRL) ar urma să primească 4% din valoarea contractului, adică 1.800.000 de euro.

În cadrul acestei firme a fost implicat George Coldea, vărul fostului adjunct al SRI, Florian Coldea. În afacerile lui George Coldea este implicată și Lorina Sereș, soția fostului ministru al Economiei, Codruț Sereș, care a fost condamnat pentru acte de corupție în dosarul Hidroelectrica.  Firmele respective au încheiat sute de contracte cu instituțiile medicale bugetate din România.

Medicare Technics SA a primit în perioada 2007- 2016 aproape 5.000 de contracte cu statul, din care mai bine de 4.000 prin încredinţare directă. Valoarea totală a înţelegerilor este de circa 85 de milioane de euro. Cel mai bun an pentru Medicare Technics SA a fost 2015, când a primit un contract de peste 55 de milioane de euro pentru lucrări de construcţii la Spitalul Orăşenesc „Sf. Spiridon” din Mioveni.

Scandal cu coronavirusul

Un alt subcontractant al societății Erbașu este firma MEDITECH S.R.L. reprezentată de Stela Săsăran din Baia Mare. O anchetă a platformei Presshub a scos la iveală faptul că Săsăran a ”plimbat” virusul COVID 19 prin mai multe spitale, fără a declara că a avut contacte cu străinătatea în perioada necesară incubației bolii de care toată lumea se teme.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare a deschis un dosar penal in rem, începând astfel cercetările într-un dosar privitor la infracțiunea de fals în declarații, pe această speță. Este vorba despre dosarul penal cu numărul 1745/P/2020, cercetările fiind efectuate de către organele de cercetare penală din cadrul Poliției municipiului Baia Mare, Biroul de Investigații  Criminale.

Pe de altă parte, Stela Săsăran a transmis un drept la replică în cadrul căruia spune că niciuna dintre informațiile prezentate în cadrul anchetei Presshub nu este reală.

Din lista subcontractorilor aleși de Construcții Erbașu SA se mai evidențiază firma clujeană SYNTTERGY CONSULT S.R.L., reprezentată de Victor Duhanes. Societatea are la activ un contract de aproape un milion de lei încheiat cu unul dintre spitalele Serviciului Român de Informații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here