Garden Center Grup, firma de casă a Primăriei Cluj Napoca, a fost desemnată pentru refacerea Parcului Stefan cel Mare din oraș. Valoarea contractului este de peste 10 milioane de lei. Chiar dacă licitația a fost atribuită, nu este sigur că proiectul se va materializa pentru că municipalitatea clujeană nu are banii necesari pentru acest proiect. O bună parte dintre copacii din parcul respectiv vor fi tăiați doar pentru a planta alții în loc. Firma îi aparține lui Ion Olteanu, un ”împătimit” al contractelor cu statul.

Luna trecută, Primăria Cluj Napoca a semnat contractul ”REABILITAREA ȘI MODERNIZAREA PARCULUI STEFAN CEL MARE DIN MUNICIPIUL CLUJ-NAPOCA” cu firma Garden Center Grup din București. Valoarea contractului este de 10.317.448,88 lei, fără TVA. Lucrări în valoare de aproape 20 % din această sumă vor fi subcontractate către ENERGO POWER SRL(11%) care se va ocupa de lucrări de execuție și WAY RESEARCH SRL (10%) care se va ocupa de serviciile de proiectare.

Potrivit caietului de sarcini făcut de urbaniștii administrației locale, o bună parte din spațiul parcului va fi acoperit cu piatră, ciment și asfalt, iar mulți dintre copaci vor fi tăiați.

Firma Garden Center Grup îi aparține lui Ion Olteanu care, mai controlează alte două firme cu lipici la banul public: Eco Horticultura și Ro Verde Landscaping. Toate aceste trei firme au primit contracte de zeci de milioane de lei pentru amenajarea spațiului verde din Cluj Napoca.

Conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice, cele două firme sunt titulare în peste 200 de contracte publice  cu administrațiile locale din România și cu cele sectoriale din București. În 2009, un contract încheiat între SC Eco Horticultura și Administrația Domeniului Public sector 1 (primărie condusă de Andrei Chiliman) a făcut obiectul unui control al Curții de Conturi. Verificările au constatat că firma Eco Horticultura a mărit prețurile, iar primarul Andrei Chiliman a plătit mai mult decât făcea pentru amenajarea spațiilor verzi. La data respectivă bugetul lui Chiliman a fost de aproape 23 de milioane de euro. În 2009, Curtea de Conturi recomanda ”extinderea verificărilor privind lucrările efectuate de Geca Impex și Eco Horticultura pentru identificarea tuturor cazurilor de nerespectare a clauzelor contractuale prin decontarea unor prețuri mai mari față de cele din devizul ofertă sau de nerealizare a lucrărilor contractate și achitate”, însă rapoartele Curții de Conturi nu s-au finalizat cu niciun dosar.

Suveica din grădină

Firma Ro-Verde Ladscaping SRL a fost înfiinţată în anul 2011, de Maria Lazăr, în calitate de asociat unic, iar administraţia companiei era asigurată de Cătălin Marius Vişan. În anul următor, Maria Lazăr cesionează părţile sociale deţinute la SC Ro-Verde Landscaping SRL către Iuliana Madlen Lazăr şi către administrator Cătălin Marius Vişan.

Iuliana Madlen Lazăr este un fost consilier prezidenţial, din timpul mandatului fostului preşedinte Ion Iliescu, iar în 2002 a fost decorată cu Ordinul Naţional pentru Merit în grad de cavaler.

În prezent firma este deţinută de Ion Olteanu şi Cătălin Marius Vişan. În 2014, SC Ro-Verde Landscaping SRL a cumpărat SC Căpăţînă Company SRL şi în anul 2015, împreună cu firma SC Garden Center Grup SRL, au preluat de la doi cetăţeni greci (Ioakeim Batidis şi Panagiotis Moschos) societatea Agrodynamic SRL.

Cătălin Marius Vişan, acţionarul minoritar de la Ro Verde Landscaping, a fost implicat în afacerea penală Artex. În 2014, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a solicitat instituirea sechestrului pe averea lui Cătălin Marius Vişan, patronul Artexim Internaţional şi preşedintele Fundaţiei Culturale Artex, unul dintre oamenii de afaceri preferaţi la acordarea contractelor derulate de ministerele conduse de Elena Udrea şi Theodor Paleologu din guvernul condus de Emil Boc.

Copaci tăiați și jumătate din suprafața parcului va fi pietruită

Potrivit caietului de sarcini pentru renovarea Parcului Stefan cel Mare, se va moderniza sistemul de iluminat și se va monta un sistem de irigații. Se vor schimba aleile, bordurile și băncile, toaleta publică se va demola și se va construi una subterană, iar copacii vor fi, bineînțeles (!), defrișați. 

”Se va reamenaja integral zona studiată, prin desfacerea tuturor îmbrăcăminților existente, desfacerea tuturor împrejmuirilor, defrișarea vegetației înalte existente, care obturează perspectivele valoroase asupra clădirii teatrului (cu excepția speciilor protejate, a exemplarelor care fac parte din aliniamente, a exemplarelor cu valoare istorică sau ambientală) și amenajarea unei zone pietonală cu pardoseli din piatră naturală antiderapantă (…) Se va amplasa mobilier urban, se va reface iluminatul public și se va planta vegetație joasă, medie și înaltă”, arată caietul de sarcini al licitației.

De asemenea, parcările din zona respectivă vor fi desființate, iar spațiul de pe latura estică a parcului va fi folosit exclusiv pentru mașinile de intervenție și camioanele cu decoruri ale teatrului clujean. Pe cele două laturi ale clădirii se vor monta lespezi de piatră gravate cu numele artiștilor care s-au făcut remarcați.

Copacii care vor fi plantați în locul celor tăiați vor fi același tip de arțar care se regăsește în mai multe zone din centrul orașului. De asemenea, va fi amenajată o instalație de apă cu jeturi din pardoseală, de tipul celei din Piața Unirii.

În cadrul proiectului firma va amenaja o suprafață de 12.384 mp, din care peste 6.000 mp vor fi pavați cu piatră sau asfaltați. De asemenea, din parc vor fi tăiați 40 de copaci și alți 23 vor fi relocați. Durata de execuție a proiectului este de 10 luni.

Contract semnat pe bani inexistenți

Primăria Cluj Napoca a organizat și atribuit licitația pentru renovarea Parcului Stefan cel Mare, din spatele Teatrului Național Cluj Napoca. Actele au fost semnate cu firma de casă a administrației locale, Garden Center Grup, chiar dacă în momentul de față nu există fonduri pentru renovarea parcului, ci doar promisiuni.

Contractul a fost încheiat sub incidența unei clauze suspensive, în sensul că dacă Primăria Cluj Napoca nu va obține fondurile necesare pentru renovarea Parcului Stefan Cel Mare, firma care a câștigat licitația nu va putea avea nicio pretenție de despăgubire pentru faptul că nu se va materializa proiectul.

”Procedura de atribuire a contractului de achiziție publică este inițiată sub incidența prezentei clauze suspensive, în sensul că încheierea contractului de achiziție publică este condiționată de alocarea creditelor bugetare cu această destinație. (…) Autoritatea contractantă precizează că va încheia contractul cu ofertantul declarat câștigător numai în măsura în care fondurile necesare achiziției vor fi asigurate prin alocarea creditelor bugetare cu această destinație. În cazul în care, indiferent de motive, creditele bugetare nu vor fi alocate, autoritatea contractantă, după primirea notificării cu privire la neacordarea finanțării, își rezervă dreptul de a anula procedura de atribuire, în condițiile în care nu există o altă sursă de finanțare”, se arată în documentația licitației.

Probleme cu mascați la Miercurea Ciuc

Potrivit procurorilor DNA, viceprimarul din Miercurea Ciuc, Domokos  Szoke a aprobat plata către firma Garden Center Group pentru lucrări pe o suprafață de 100 de ori mai mare decât cea reală.

„După executarea lucrărilor, Szoke Domokos a semnat și avizat documentații justificative prin care au fost acceptate plățile pentru lucrări aferente unei suprafețe de teren de 100 de ori mai mare decât cea reală. Respectivele centralizatoare conțineau și articolul de deviz (…) pentru o suprafață de 184.500 metri pătrați, în loc de 1.845 metri pătrați, rezultând plăți nejustificate de minim 188.011 lei, pentru terenul lipsă de 182.655 metri pătrați”, se precizează în referat.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.