În 1 august 2019, GBT LOGISTIC SRL a depus cerere de intrare în insolvenţă. Firma ce are sediul în Cluj-Napoca se ocupă de ”activități de contractare, pe baze temporare, a personalului”. Supervizor.ro scrie că șoferii români sunt angajați pe această firmă și plătiți conform legislației din România, dar lucrează pe TIR-urile unor companii externe, cum ar fi Kurt Beier Transport Denmark. Societatea este condusă decătre danezul Kurt BEIER (nevorbitor de limbă română, după cum precizează în actele oficiale). Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma este administrată de Maria Raluca Dobra.

Anul trecut, www.infotrucker.ro scria că o anchetă a mai multor uniuni sindicale din Europa au scos la iveală modul în care compania de transport daneză Kurt Beier Transport utilizează șoferi filipinezi, angajați prin intermediul filialei sale din Polonia, pe care-i plătește cu 1.000 de euro pentru a presta muncă în Danemarca și Germania.

Povestea a început atunci când sindicatul danez 3F a descoperit un grup de 22 de șoferi filipinezi și patru srilankezi care trăiesc în weekend în containere amplasate în localitatea daneză Padborg (lângă granița cu Germania).

Potrivit 3F, aceștia sunt angajați ai companiei poloneze HBT International Transport, controlată de transportatorul danez Kurt Beier.

Sesizate de sindicatul danez 3F, autoritățile daneze au demarat o anchetă asupra companiei Kurt Beier, pentru a vedea dacă nu cumva prin această practică nu a făcut trafic de persoane, chiar dacă șoferii filipinezii au un permis de ședere în Polonia.

Astfel, într-un comunicat de presă comun, Centrul pentru traficul de persoane danez (CMM) și poliția daneză, afirmă faptul că șoferii străini au fost expuși traficului de persoane, deoarece compania le-a oferit promisiuni false privind condiții de muncă și salariul fix profitând de situația deosebit de vulnerabilă în care se aflau șoferii filipinezi.

Citește mai multe despre șoferii filipinezi ținuți în containere și plătiți cu 1.000 de euro pe lună AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here