CJ Cluj a atribuit licitația pentru construirea drumurilor de acces la stațiile de deșeuri din Cluj firmelor Castrum Corporation și Drumuri și Poduri Județene Cluj, societate administrată de administrația județeană. Dacă prima societate este patronată de Maria Mois, soţia lui Gheorghe Mois, un milionar român anchetat și arestat de procurorii DNA pentru dare de mită, cea de-a doua firmă este în pragul falimentului. Pentru moment, banii sunt cheltuiți degeaba pentru că stațiile sunt nefuncționale. Ele nu pot fi utilizate până la finalizarea lucrărilor la Centrul de deșeuri.

CJ Cluj a atribuit licitația pentru construirea căilor de acces la stațiile de transfer deșeuri din localitățile Mihai Viteazu, Gherla și Huedin. În cadrul acestei achiziții, firma Castrum Corporation a câștigat contractul pentru două loturi în valoare de 1.254.234,55 de lei, fără TVA, iar Drumuri și Poduri Județene Cluj SA a primit contractul pentru cel de-al treilea lot, în valoare de 77.8128,12 de lei, fără TVA.

Anul trecut, SC Castrum Corporation a mai primit de la CJ Cluj contractul ”Proiectarea şi execuţia lucrărilor necesare închiderii şi ecologizării depozitelor de deşeuri urbane neconforme din judeţul Cluj: Câmpia Turzii şi Dej”. Oficialii CJ Cluj estimaseră valoarea acestui contract la suma de 3,1 milioane de lei, fără TVA, dar contractul a fost atribuit pentru suma de 2.156.751,18 de lei, fără TVA.

Omul de afaceri Gheorghe Mois

Firma Castrum Corporation este patronată de Maria Mois, soţia lui Gheorghe Mois, un afacerist din zona Negreşti Oaş care, în urmă cu trei ani, a fost arestat preventiv de procurorii DNA pentru dare de mită.

La începutul anilor 90, Gheorghe Mois a cumpărat mai multe fabrici din ţară, scoase la privatizare. Mois a ajuns în scurt timp unul dintre milionarii în dolari ai perioadei post-decembriste, alături de personaje ca Vuza, Tender şi alţi privilegiaţi ai sistemului.

Printre autorităţile publice care au semnat contracte cu firma lui Mois se numără Ministerele Apărării Naţionale şi cel de Interne, licitaţiile fiind câştigate în mod special în perioada guvernelor PSD. În sprijinul acestor afirmaţii pot fi amintite contractele „Consolidare şi modernizare imobil situat în strada Ştirbei Voda nr. 24, sectorul 1, Bucureşti”, sediul UM 0673 Bucureşti, sau cel privind recompartimentarea parterului Căminului de Garnizoană a Unităţii Militare 02547 din Bucureşti. De asemenea, firma s-a numărat şi printre beneficiarii lucrărilor de modernizare/reamenajare a sediului Şcolii de Poliţie Septimiu Mureşan din Cluj Napoca, unde valoarea totală a lucrărilor a fost de peste 13,2 milioane de lei, fără TVA.

Gheorghe Mois face parte din sfera de influenţă care gravitează în jurul lui Vasile Blaga.

Firma falimentară a CJ Cluj a primit un lot din contract

Firma administrației județene, Drumuri și Poduri Județene SA se află în procedura de insolvență. Potrivit datelor furnizate de Ministerul de Finanțe, în 2017 societatea acumulase pierderi de aproape 20 de milioane de lei, iar anul trecut a declarat un deficit de peste 8,6 milioane de lei.

În urmă cu o lună, Tribunalul Comercial Cluj a aprobat deschiderea procedurilor de insolvență în privința Drumuri și Poduri Județene Cluj SA.

În februarie 2018, Consiliul Judeţean Cluj a decis majorarea capitalului social la Societatea Drumuri şi Poduri Judeţene cu 8 milioane lei (aproximativ 2 milioane euro) ca măsură pentru salvarea acesteia de la insolvenţă.

Societatea a fost condusă, până în luna iulie, de fostul prefect al Clujului, Călin Platon, care și-a dat demisia. Locul a fost ocupat de Ioan Curt, care spune că pentru anul 2019 se are în vedere “un program cu măsuri de stopare a pierderilor”, inclusiv de reziliere a contractelor de lucrări care produc pierderi încă din perioada de execuție.

Ioan Curt este nașul vicepreședintelui CJ Cluj, Marius Mânzat.

Probleme cu DNA

Gheorghe Mois a avut de-a face şi cu procurorii DNA, fiind arestat preventiv pentru dare de mită. Potrivit rechizitoriului, Mois l-a mituit pe fostul şef al Finanţelor din Satu Mare. ”În cursul lunii noiembrie 2013, inculpatul Ardelean Ioan Mircea, în calitate de director executiv interimar al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare, a pretins inculpatului Moiş Gheorghe, ca societatea acestuia din urmă, pe cheltuiala proprie, să se ocupe de renovarea unui imobil situat în Bucureşti, deţinut de fiica inculpatului Ardelean Ioan Mircea. În schimbul acestui folos patrimonial, inculpatul Ardelean Ioan-Mircea l-a asigurat pe agentul economic că va face demersurile necesare atât pentru a-i fi aprobată, în regim de urgenţă, cererea de rambursare TVA, pentru suma de 771.275 lei, aferentă lunii octombrie 2013, cât şi pentru ca această sumă de bani să fie plătită în favoarea societăţii într-un termen cât mai scurt”, arată o parte din rechizitoriu.

Citeste si La Cluj problema gunoaielor se rezolvă în familie. Nașul Boc îl ajută pe finuțul Tișe cu o problemă de 11,6 milioane de euro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.