Firmele orădene de telefonie mobilă habar nu au ce vând clienţilor

Ignoranţă GSM

Nimeni nu se aştepta ca într-o ţară destul de săracă, precum este România, telefonia mobilă să aibă atâta succes. CONNEX, ORANGE, COSMOROM sau ZAPP, au făcut zeci de milioane de dolari speculând nevoia românilor de comunicare. Că pentru unii e pamplezir şi pentru alţii nevoie, asta nu contează absolut deloc. Unul din şase români se conversează “mobil”. GAZETA de Oradea a avertizat într-unul din numerele anterioare despre efectele nocive ale utilizării telefoniei mobile, publicând cele mai recente rezultate ale unor teste efectuate de specialişti suedezi. Problema radiaţiilor emise şi a efectelor lor nocive i-a trimis la lucru şi pe guvernanţii care au emis recent chiar un ordin referitor la unele măsuri privind importul şi comercializarea telefoanelor mobile. Cum mai nimeni dintre dealer-ii de telefonie mobilă nu a aflat ce se spune în respectivul ordin al Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, ne-am spus că ar fi bine să publicăm noi conţinutul acestuia. Ca toţi cei interesaţi să fie informaţi. Căci noile reglementări vor instaura prioritatea informării clientului asupra TUTUROR caracteristicilor telefonului achiziţionat, inclusiv asupra gradului de radiaţii emise. Cum poate fi aplicat acest ordin “pe teren” e greu de estimat. Cert este că periplul nostru prin magazinele de profil orădene ne-a dus la concluzia că majoritatea dealerilor de telefonie mobilă habar nu ar avea, spre exemplu, în cazul aplicării imediate a ordinului, ce informaţii să le dea clienţilor despre radiaţiile emise de oricare dintre aparatele puse în vânzare.

Telefoanele mobile şi staţiile de la care acestea primesc semnalul funcţionează pe baza unor unde electromagnetice. Majoritatea studiilor arată că radiaţiile care afectează corpul uman nu provin în mod normal de la stâlpii de transmisie, ci chiar de la telefonul mobil. Acesta emite radiaţiile cu o intensitate mult mai mică decât un stâlp de transmisie, dar prin apropierea de corpul uman efectul se intensifică.
Efectele radiaţiilor emise de telefoanele mobile pot fi nocive. Încă de la apariţia reţelelor digitale în regim GSM s-a vehiculat pericolul apariţiei zonelor cancerigene la nivelul creierului. Acest lucru s-ar putea întâmpla datorită puterii mărite de emisie a antenei (de peste 2 W) care acţionează pe 900 Mhz, nivel de radiaţii considerat de multe ori periculos.

La Oradea, vânzătorii mormăie explicaţii

Am dat o raită prin câteva dintre magazinele de telefonie mobilă din Oradea. Dar, din păcate, nu am aflat mare lucru despre radiaţiile emise de telefoanele mobile. Astfel, la ORANGE DISTRICT SHOP, de pe Calea Republicii, nimeni nu a fost în măsură să ne spună ceva concret cu privire la radiaţiile celularelor. În schimb, la magazinul Plus GSM, am aflat că, în cazul telefoanelor cu antenă, radiaţiile provin chiar de la antena acestora, iar la cele fără din carcasă. O soluţie optimă ar fi folosirea “hands-free-ului” pentru diminuarea radiaţiilor telefoanelor mobile. Vânzătoarea de la Plus GSM a fost foarte amabilă şi ne-a oferit informaţiile cerute, atâtea cât a ştiut. Cam puţine, e drept. Dar s-a străduit. În schimb, la magazinul ZAPP din Piaţa Unirii, reporterul GAZETEI a fost invitat să ocupe un loc până va veni un coleg de-al vânzătoarei, care era prea ocupată cu semnarea unui contract. După 20 de minute de aşteptare, văzând că nimeni nu vine să-l întrebe de ce a venit în magazin, reporterul nostru a plecat. Halal angajaţi! La magazinul CICADA, de pe strada Avram Iancu, ni s-a revelat misterul aşa-zişilor “licurici”, nişte abţibilduri anti-radiaţii care ar diminua efectele radiaţiilor. Aceşti licurici şmechereşti pâlpâie de fiecare dată când la telefon se vorbeşte. Asta ni s-a povestit, asta vă spunem: basme de CICADA.
Nici la CLUB BRAVO din magazinul Crişul, nici la GERMANOS de pe Calea Republicii, nici la reprezentantul CONNEX din Piaţa Ferdinand sau la CORDLESS, nimeni nu a ştiut să ne spună ceva despre aceste radiaţii emise de celulare. Totuşi, unii vânzători ne-au recomandat cu căldură Internetul.

Ce zice Ordinul Ministerului Comunicaţiilor

“Art. 1 (1) În temeiul prevederilor art. 18 şi ale art. 19 din Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare, agenţii comerciali care comercializează telefoane mobile au obligaţia de a informa consumatorii asupra caracteristicilor tehnice ale produsului respectiv, atât prin afişarea lor pentru fiecare aparat în parte la punctele de desfacere, cât şi prin cartea tehnică a aparatului.
(2) Cartea tehnică a aparatului, redactată în limba română, trebuie să conţină informaţii complete despre specificaţiile acestuia, descrierea tuturor meniurilor accesibile tipului respectiv de aparat, precum şi comenzile şi serviciile de care pot beneficia utilizatorii aparatului respectiv, indiferent dacă acestea sunt sau nu disponibile în reţelele de telefonie mobilă din România.
Art. 2 (1) În sensul prezentului ordin, rata absorbţiei specifice de energie (SAR) reprezintă mărimea fizică ce exprimă absorbţia medie pe ansamblul întregului corp sau pe o porţiune a corpului şi care se defineşte ca rata cu care energia este absorbită de unitatea de masă de ţesut corporal, exprimându-se în watt/kg (W/kg).
(2) În vederea determinării consecinţelor pe care efectele termice adverse şi expunerea la radiofrecvenţe produse de telefoanele mobile le au asupra corpului uman, este obligatorie prezentarea în cartea tehnică a aparatului a valorilor SAR locale (corespunzătoare unei porţiuni a corpului) în scopul informării corecte a utilizatorilor cu privire la evaluarea şi limitarea acumulării excesive de energie în zone restrânse (mici) ale corpului, ca rezultat al unor expuneri în condiţii speciale.
Art. 3 În vederea informării cumpărătorului asupra condiţiilor de siguranţă şi protecţie a sănătăţii, importul sau comercializarea de telefoane mode sunt permise numai după includerea în cartea tehnică a aparatului şi, respectiv, la locul de vânzare, a următoarelor categorii de informaţii:
– rata absorbţiei specifice de energie (SAR) exprimă cantitatea de energie corespunzătoare undei de radiofrecvenţă absorbită de corpul uman în timpul folosirii telefonului mobil;
– valoarea limită admisă a SAR-ului, respectiv 2W/kg;
– valoarea SAR a modelului de telefon mobil respectiv;
– specificaţii referitoare la expunerea consumatorului la câmpuri electromagnetice, în condiţiile prevăzute în art. 11 din Hotărârea Guvernului nr. 88/2003 privind echipamentele radio şi echipamentele terminale de telecomunicaţii şi recunoaşterea mutuală a conformităţii acestora.
Art. 4 (1) În conformitate cu prevederile Recomandării 1999/519/EC, în vederea limitării expunerii utilizatorului la câmpuri electromagnetice, valoarea limită admisă pentru telefoanele mobile a SAR localizat la cap şi trunchi, corespunzătoare gamei de frecvenţe de la 10 MHz la 10 GHz, este de 2W/kg.
(2) În vederea respectării condiţiilor de siguranţă şi protecţie a sănătăţii utilizatorilor, importul sau comercializarea telefoanelor mobile sunt permise numai dacă aparatele respectă următoarele restricţii de baza referitoare la expunerea umană la câmpurile electromagnetice, restricţii ce sunt considerate cerinţe esenţiale de protecţie a sănătăţii şi siguranţei utilizatorului, în sensul art. 6 alin. (1) lit. a) din Hotărârea Guvernului nr. 88/2003 privind echipamentele radio şi echipamentele terminale de telecomunicaţii şi recunoaşterea mutuală a conformităţii acestora.

Banda de frecventa    SAR pe întregul corp
(W/kg)    Valorile SAR locale (cap si trunchi)
(W/Kg)    Valorile SAR locale (membre)
(W/Kg)
10MHz-10GHz    0.08    2    4

Art. 5 (1) Inspectoratul General pentru Comunicaţii si Tehnologia Informaţiei este organismul responsabil pentru exercitarea activităţilor de supraveghere a pieţei telefoanelor mobile conform art. 35 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 88/2003 privind echipamentele radio si echipamentele terminale de telecomunicaţii si recunoaşterea mutuala a conformităţii acestora.
(2) Nerespectarea obligaţiilor de informare a utilizatorilor, prevăzute la art. 1-3, precum şi nerespectarea condiţiilor de protecţie a sănătăţii şi siguranţei utilizatorului prevăzute la art. 4 sunt contravenţii, conform art. 39 din Hotărârea Guvernului nr. 88/2003 privind echipamentele radio si echipamentele terminale de telecomunicaţii si recunoaşterea mutuala a conformităţii acestora, şi se sancţionează cu amendă de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei, precum şi cu retragerea de pe piaţă, interzicerea comercializării şi utilizării aparatelor neconforme.
(3) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute la alin. (2) se fac de către personalul de inspecţie al Inspectoratului General pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, anume împuternicit în vederea îndeplinirii acestor atribuţii, la sesizarea oricărei persoane sau din oficiu”.

Laura Groza

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.